Je nakupovanje preko spletne trgovine varno? – 2.delNakup v spletni trgovini nam lahko prihrani veliko časa v primerjavi z časom, ki ga namenimo za nakupe v “fizični” trgovini. Čisto na kratko bom opisal, kako se enostavno, vendar premišljeno odpravimo po nakupih na spletu. Recimo, da kupujemo novo televizijo:

  • Pred nakupom najprej poiščemo čim več informacij o izdelku. Te lahko dobimo iz spletne strani proizvajalca, vendar so le-te največkrat v tujem jeziku. Informacije o izdelku lahko dobimo tudi če gremo pogledati na različne spletne trgovine, kjer iskani izdelek prodajajo. Tu so največkrat izčrpni opisi lastnosti iskanega izdelka. Še ena možnost je, da gremo po informacije na forume, kjer nam uporabniki, ki so ta izdelek že kupili svetujejo “iz prve roke”. Na ta način dobimo (v večini primerov) iskreno mnenje o izdelku in uporabi le-tega.
  • Pozorni moramo biti tudi na pogoje poslovanje oziroma način plačila izbrane spletne trgovine. Nekatere ponujajo brezplačno poštnino nad določenim zneskom, druge ne. Nekatere spletne trgovine sprejemajo plačila tudi po povzetju, druge le direktna nakazila ipd. Izberemo tisto, kateri pogoji nam najbolj ustrezajo.

nakupovalna-kosarica

  • Različne spletne trgovine ponujajo tudi različne cene in podobne plačilne ter dostavne pogoje. Danes imamo to možnost, da lahko z nekaj kliki dobimo informacije, katere spletne trgovine ponujajo iskani izdelek po najnižji ceni. To lahko naredimo sami, da med prej izbranimi trgovinami (ki ustrezajo našim pogojem) poiščemo najcenejšo ponudbo. Lahko pa uporabimo eno izmed spletnih strani, ki deluje kot iskalnik in nam tako samodejno prikaže vse spletne trgovine, ki ponujajo naš iskani izdelek ter po kakšni ceni ga ponujajo.

Bodite pozorni na lažne spletne trgovine

To so v bistvu lažne spletne strani, ki ne delujejo kot spletne trgovine in dejansko podjetje ne obstaja. Pri takšnem nakupu ne bomo dobili plačanega izdelka, ali pa bo izdelek le ponaredek. Lahko pride celo do zlorabe osebnih podatkov in  podatkov bančnih kartic. Takšne spletne trgovine so predvsem aktualne pri novih tehnoloških izdelkih (telefoni, računalniki, tablice…). Predvsem, ko pridejo novi modeli omenjenih izdelkov na tržišče.

nakupovalni-vozicek

Tukaj je nekaj preprostih nasvetov, kako odkrijete lažne spletne trgovine:

  • Če boste zasledili veliko nižjo ceno, kot je dejanska cena enakega izdelka v drugih spletnih trgovinah ali fizičnih prodajalnah, je lahko prvi znak za spletno prevaro. Vprašajte se, kako ste do te spletne trgovine prišli. Preko katere povezave, oziroma kako ste zanjo izvedeli? Če ste kliknili na oglas v vaši elektronski pošti, ki je prišel od osebe, katere ne poznate, je bolje zapustiti to spletno mesto ali spletno trgovino.
  • Preverite podjetje in njegove kontaktne podatke, katero je lastnik spletne trgovine (naslov, elektronski naslov, datum vpisa ipd.). Če prodajalec (podjetje) uporablja brezplačni elektronski naslov (gmail.com, yahoo.com, hotmail.com ipd.), je to dodaten razlog, da takšne spletne strani kažejo na morebitno prevaro.
  • Ko spletne trgovine od vas zahtevajo nakazila preko določenih tujih transferjev (npr. Western Union) je to znak, da gre sigurno za prevaro. Spletne trgovine vam ponujajo različne možnosti plačila. Od bančnega nakazila, plačila po povzetju, plačila z moneto ipd., vendar nikoli pa ne na zgoraj omenjena nakazila preko tujih denarnih transferjev.

spletno-nakupovanje

  • Najlažje in najhitreje pa bo ste ugotovili, če gre za lažne spletne trgovine tako, da v spletni iskalnik vnesete naslov spletne trgovine in preverite, kaj drugi pravijo o njej. Iskalnik vam bo hitro navrgel nekaj povezav, kjer boste lahko po različnih forumih prebrali mnenja kupcev, če so imeli dobro ali slabo izkušnjo z omenjeno trgovino.
  • Pozorni bodite na drobni tisk. Preverite pogoje poslovanje spletne trgovine preden naročite želeni izdelek. Preverite tudi način plačila in dostave ter pogoje morebitne vrnitve izdelkov.
  • Za spletne nakupe ne uporabljajte javno dostopnih računalnikov. Nikoli ne vpisujte podatkov vaše kreditne kartice preko sumljivih povezav. Recimo pri nakupu letalske karte ali rezervacija hotela ipd., smo vedno na varni in registrirani spletni strani. V primeru, pa da vas nakup iz spletne trgovine prenese na neko tujo stran, ki ni podobna prejšnji in od vas zahteva vaše osebne podatke ali podatke o bančni kartici, takoj zapustite takšno stran.

spletne-trgovine

Če spremljamo nekaj preprostih pravil za varno uporabo in nakupe preko spletne trgovine, se nimamo česa bati. Tako, kot sem že v prvem delu članka napisal, sam kupujem večino stvari le še preko spleta. Zakaj? Ker lažje pridem do podrobnih informacij o izdelku, lažje in hitreje poiščem nižjo ceno konkurenčnega ponudnika in izdelek kupljen iz spletne trgovine mi pripeljejo na dom. Če slučajno željnega izdelka nimajo na zalogi, je rok čakanja pri naročilu krajši, kot če bi izdelek naročali v klasični (fizični) trgovini.

Spletne trgovine so v razcvetu, prav tako pa tudi prevaranti, ki bi radi nezakonito prišli do naših osebnih in bančnih podatkov. Previdnost pri nakupovanju na spletu ni nikoli odveč.

 Preberite si še:

Je nakupovanje preko spletne trgovine varno – 1. del

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*