Kaj mora moški vedeti o prostatiProstata je moška spolna žleza, nahaja se med sramno kostjo in danko na izhodu iz sečnega mehurja. Izločki prostate so del semenske tekočine in pomagajo pri ohranjanju gibljivosti semenčic ter njihovo oploditveno sposobnost. Izločki tudi ščitijo in varujejo sečila pred vnetji, med orgazmom pa skupaj s semenskimi mešički potiska semensko tekočino v sečnico in na tak način zagotovi velik del njenega skupnega volumna. Seveda z leti pomen žleze usiha. Oblika in velikost prostate se lahko primerja z velikostjo kostanja in tehta 20 g.

Velikost in oblika prostate je primerljiva s kostanjem
Velikost in oblika prostate je primerljiva s kostanjem

Težave s prostato se najpogosteje začnejo po 50. letu starosti, velikokrat tudi že prej, sploh, če je vmešana genetika oziroma genetska obremenjenost. Najpogostejše težave s prostato so naslednje:

  • Benigno povečanje prostate
  • Vnetje prostate ali strokovno prostatitis
  • Rak prostate

Najbolj značilne težave, ki jih ima moški zaradi bolezni prostate so : čakanje na začetek uriniranja, curek urina je prekinjen in tanek, občutek, da mehur ni popolnoma spraznjen, nenaden močan pritisk za uriniranje, pogoste okužbe mehurja, nastanek kamnov, zelo pogosto nočno uriniranje, zapora urina in pojav bolečine v mehurju, pojav krvi v spermi in urinu ter pekoče uriniranje.

Vnetje prostate

Najpogosteje se vnetje prostate pojavi pri mlajših moških (v 8-10%), okrog  petdesetega leta. Vzrokov za nastanek vnetja je lahko več in sicer je to lahko okužba z bakterijami, virusi, na nastanek vplivajo tudi različni kemični dražljaji , velikokrat pa je vzrok neznan. Težave, ki se pojavijo pri vnetju prostate in na katere moramo biti pozorni so sledeče: bolečine, težave pri uriniranju, težave pri spolnosti in izcedek iz sečnice. Ko je diagnoza potrjena, je običajno zdravljenje z antibiotiki, ki pa traja dalj časa, kajti vnetje prostate se rado ponavlja in je pravilno zdravljenje še kako pomembno.

Vnetje prostate prizadene mlajše moške
Vnetje prostate prizadene mlajše moške

 

Benigno povečanje prostate

Kmalu po 50. letu starosti se zgodi, da se nenadoma in nenadzorovano poveča žlezno tkivo prostate in zaradi pritiska na mehur in sečnico se pojavijo težave pri odtekanju urina. Te težave se pojavijo pri tretjini moških po 6o. letu. Ta bolezen je ponavadi kronična, ki napreduje počasi, težave so z leti večje, seveda, če ni primerno zdravljena. BHP praviloma ne ogroža življenja moškega. Težave na katere pa moramo biti pozorni so : slabo odtekanje urina, pojavi se kronično zaprtje urina, neredko tudi akutna zapora urina. Vse to vpliva na nastanek kamnov v mehurju, pomembno vpliva tudi na delovanje ledvic, ki lahko z leti  peša. Potrebne preiskave lahko opravite pri osebnem zdravniku. Ta vas nato napoti na ultrazvočni pregled, ter v laboratorij, kjer vam določijo vrednosti PSA (prostatični specifični antigen). Nato sledi pregled pri urologu, kateri se na podlagi opravljenih preiskav odloči za primerno zdravljenje. Namen zdravljenja je seveda zmanjšati težave z uriniranjem ter zmanjšati povečano prostato. Zdravila zdravnik predpiše glede na težave posameznika. Če pa zdravljenje z zdravili ne prinese želenega učinka, je nujno kirurško zdravljenje. Pri zdravljenju BHP z zdravili, se lahko pojavijo tudi vročinski vali, kar pa se da omiliti. Bolezen praviloma ne vpliva na kvaliteto življenja, dobro je pa upoštevati navodila, ki jih dobite pri zdravniku.

Na levi strani vidimo normalno prostato, na desni je povečana
Na levi strani vidimo normalno prostato, na desni je povečana

Rak prostate

Rak prostate je bolezen starejših moških,  najpogosteje se pojavlja po 65. letu in, ki je zadnja leta vse pogosteje ugotovljena bolezen in zato nekako sodi na prva mesta med rakastimi obolenji, ki prizadenejo moškega. V prvi fazi, ko je rak še omejen na samo žlezo, ne povzroča težav pri uriniranju, ko se razrase in razširi, se pojavijo težave z odtekanjem urina ter bolečina, ki je ponavadi posledica zasevkov (v kosteh). Ravno zaradi tega, je zelo važno zgodnje odkrivanje težav oziroma raka. Prvi znak, na katerega moramo biti pozorni, je zvišan PSA in sicer nad 3 ng/ml v krvi, ki se v nekem časovnem obdobju zvišuje. Vsak moški v 50. letu starosti mora poznati vrednost PSA, oziroma je zaželeno, da jo ima določeno. Le- ta ni samo pokazatelj raka, ampak je pokazatelj bolezni prostate. Če je PSA povišan, zdravnik opravi dodatno diagnostiko, kot je otipanje prostate skozi črevo, z ultrazvočno preiskavo prostate skozi črevo, pri kateri naredijo še biopsijo (odvzamejo se delčki tkiva žleze s posebno iglo). Rak prostate se zdravi takrat, ko je omejen na žlezo, in sicer kirurško. Pri posegu kirurg odstrani celotno žlezo skupaj s semenskimi mešički. Zdravljenje lahko poteka tudi z zdravili in obsevanjem. Zdravila znižujejo moški spolni hormon v krvi in na ta način delujejo na hormonsko stanje v organizmu. Dobro je tudi vedeti, da BHP in rak nista medsebojno povezana, kar pomeni, če ima moški BHP, še ne pomeni, da bo zbolel za rakom na prostati.

Kaj lahko storimo sami

Če  ste stari 50 let, naj vas osebni zdravnik pošlje v laboratorij na določitev PSA in po potrebi naj vas napoti k urologu. Sami pa morate biti pozorni na težave, ki se pojavijo in takrat obiščite zdravnika takoj. Izpolnite tudi »Mednarodni točkovni vprašalnik«(IPSS),  ki se nanaša na simptome prostate. Če znaša seštevek več kot 8 točk in ste stari 50 let, ne odlašajte z obiskom zdravnika. Vsekakor pa upoštevajte smernice zdravega življenjskega sloga: zdrava prehrana, dovolj gibanja, primerna hidracija, spolna aktivnost, dovolj spanja in prenehanje kajenja.

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*