Kako odpraviti težave z glivicami?Eden od znakov so vidni mehurčki, lahko tudi razpoke, ki se pojavijo med prsti na nogah. Te razpoke se lahko luščijo in so vidne kot ranice, ki zelo srbijo. Pri okužbi nohtov je izgled nohta malce zadebeljen ter rumenkasto obarvan. Ste morda redni obiskovalec bazena? Ima pri vas doma že kdo glivice? Se redno umivate noge? Se noge oziroma med prsti na nogah skrbno obrišete? Kakšna mila in losjone dnevno uporabljate? Nosite dnevno bombažaste nogavice? Pogosto menjate obutev? Ste športnik, ki nosite športno obutev iz usnja ali bombaža? To so vprašanja, ki vam jih bo zdravnik zastavil, ko bo ugotovil, da ste oboleli za glivicami.

Z zdravljenjem zdravnik tudi skuša preprečiti širjenje glivic. Glivice se lahko nalezemo, saj so prenosljive in jih niti pranje perila pri visokih temperaturah v pralnem stroju ne uniči. Zato, je pomembno, da perilo operete ločeno od ostalih članov družine. Zdravnik vam napiše recept za zdravilo, ki se imenuje odstranjevalec glivic ali proti glivično zdravilo. Uporablja se lahko v obliki mazila ali v obliki injekcij. Alternativa priporoča, da enkrat tedensko uporabljate za umivanje sirotko in se dobro obrišete z bombažasto brisačo ali plenico, noge pa nato zmasirajte z desetodstotnim sivkinim oljem. Ne hodite bosi! Nosite vedno sveže nogavice in obujte primerne vedno suhe copate ali čevlje. Predvsem je alternativa pomembna za redne obiskovalce bazena in garderob za preoblačenje, ker so glivice redno naseljene. Okužbam se tudi s prhanjem pred vstopom v bazen ne morete izogniti. Glivice lahko dobimo tudi doma, predvsem v kopalnici.

Glivice se v vas naselijo razen med prsti, ki so sicer najpogostešje tudi v ustno votlino – v grlo in žrelo, ženskam celo v nožnico. Vas pečeta jezik in notranja stran ličnic, imate povišano temperaturo in podobno? Alternativa priporoča, da dnevno uživate kislo mleko ali jogurt. Če vas slučajno spremljajo suha usta, si jih namažite z vazelinsko kremo. Ustna higiena pa je pri tem najpomembnejša. Pri tem morate skrbno uporabljati in negovati vašo zobno ščetka, zobno nitko, zobno pasto. Priporoča se vsaj dvakratna kontrola letno pri vašem zobozdravniku. Izogibamo se nepotrebnem jemanju antibiotikov, ki je tudi ustrezna preventiva. Imate zelenkasto barvo izcedka iz nožnice, ki ga spremlja pekoča bolečina? Redni ginekološki pregledi niso garancija, da se ne boste okužila z glivicami. Če pride do okužbe boste sredstva, ki vam jih bo predpisal ginekolog ali osebni zdravnik uporabljali po predpisanih navodilih. Pri močnih glivičnih okužbah nožnice vas bo napotil tudi k specialistu za glivice – dermatologu.

Lokalna terapija vam bo sigurno olajšala težave. Ker so glivice lokalni rastlinski prebivalci na koži se jih težko znebimo, če se jih sploh lahko znebimo za skoz. Srbež, ki je najbolj pogost simptom in prisoten skoraj vedno je najbolj pogost spremljevalec pri vseh glivičnih obolenjih. Sama glivična okužba običajno ne povzroča nikakršne krvavitve. Je pa lahko izcedek iz nožnice smrdeč. Pomembno je, da se  zaveste, da antibiotično zdravljenje dopušča razrast glivic. Primerna ženska higiena pa je tudi uporaba z v jogurtu namočenim tamponom. Zavedanje, da gremo v bazen z uporabo tampona je najboljša preventiva proti glivicam naseljenim v nožnico.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*