Karnevali in festivali v Franciji

Francoska azurna obala – karnevali in festivali

Beseda karneval verjetno izhaja iz italijanske besede carneleva, kar pomeni “opusti meso”. Tudi slovenski izraz pust je verjetno nastal iz stare besede mesopust – “pusti meso”. Pustni čas je premakljiv in odvisen od datuma Velike noči (prva nedelja po prvi pomladanski polni luni). Pri nas praznujemo pustno soboto, nedeljo in torek, največji karnevali po svetu pa so dogodek, kjer se zabava raztegne na več tednov. V Evropi sta najbolj znana karnevala v Nici in Benetkah, francoska Azurna obala pa v predpustnem času gosti še nekaj drugih ogleda vrednih festivalov.

Parada cvetja v Nici

Na čudoviti lokaciji ob morski obali, na Promenade des Anglais, se vsako leto odvija eden največjih karnevalov na svetu. Vsako leto ga obišče 1.200.000 obiskovalcev. Letos ga ne zamudite od 14. februarja – 4. marca 2014. Karneval v Nici letos praznuje že svojo 130. obletnico! To je vsekakor največji zimski dogodek francoske Riviere, ko se mesto za 15 dni spremeni v prizorišče pisanih sprevodov in kupov cvetja.

Karnevali v Franciji

Karnevalski sprevod sestavlja 18 ogromnih mask, ki so zasnovane glede na letno temo karnevala. Naslov letošnjega karnevala je “Kralj gastronomije”. Velikokrat so maske tudi nekoliko politično obarvane. Velikanske maske se v sprevodu izmenjujejo s prav tako ogromnimi vozili s čudovitimi cvetličnimi kompozicijami, na katerih se vozijo atraktivno oblečeni modeli in plesalke, ki med navdušeno množico mečejo mimoze, gerbere, lilije, vrtnice, nageljne in cele šopke drugega cvetja. Z vsakega voza med gledalce v tako imenovani “bitki cvetja” zmečejo 80 – 100.000 cvetov! V karnevalsko povorko se s svojimi nastopi vključijo tudi člani pouličnih gledališč, plesnih in glasbenih skupin s celega sveta. Posebej svečan je večerni sprevod, ko so vsi vozovi osvetljeni.

Prav tu, na slikovitem sprehajališču neposredno ob obali, se je davnega leta 1876 odvijala prva parada cvetja. Izmenjava skromnih šopkov rož sredi zime, je kmalu postala prestižna zabava bogatašev, ki so se na dogodek vedno pripeljali v bogato okrašenih kočijah. Poleg za množice turistov, ki vsako leto februarja pridejo v Nico, je dogodek pomemben tudi za lokalno prebivalstvo, saj več kot 80 % cvetja, ki ga porabijo na karnevalu, pridelajo v okolici Nice.

Če imate srečo in ujamete cvet, se razveselite! To namreč pomeni, da boste imeli možnost karneval doživeti še kdaj.

Menton – festival limon

V neposredni bližini francosko-italijanske meje leži mesto Menton. Pravijo mu La perle de la France (francoski biser) in se ponaša z naslovom najlepšega mesta na francoski Rivieri. V zimskem času pa si lasti še en vzdevek. Pravijo mu mesto limon. Že v 15. stoletju je bil Menton z okolico velik proizvajalec limon, sedaj je največji v Evropi. Leta 1929 je lokalni hotelir dobil idejo, da bi pripravil razstavo cvetja in citrusov. Dogodek je bil tako uspešen, da so naslednje leto priredili poulični sprevod s kočijami, ki so prevažale drevesa limonovcev in pomarančevcev. Kasneje se ga poimenovali Fête du Citron (praznik limon) in je še danes edinstven na svetu.

Praznik limon vsako leto privabi več kot 250.000 obiskovalcev, ki si lahko ogledajo ogromne skulpture, ki so narejene iz pravih pomaranč in limon. Iz njih v mestnem vrtu postavijo barvit tematski park. Za izdelavo parka več kot 300 delavcev porabi 145 ton pomaranč in limon. Festival ima vsako leto drugo temo, letošnji 81. festival ima naslov “20.000 milj pod morjem”.

Tri zaporedne nedelje v februarju ali začetku marca v mestu priredijo karnevalski sprevod, “Parado zlatih sadežev”. Takrat po mestnih ulicah na vozilih prevažajo ogromne skulpture, spet v celoti narejene iz citrusov. Za zaključek je seveda obvezen veličasten ognjemet.

Praznik mimoz

Februar je čas, ko se Azurna obala obarva rumeno. Tisoče cvetočih grmov mimoze obarva rumeno parke, vrtove in cela pobočja. Gorski masiv Tanneron, ki se razteza za Cannesom, je domovanje največjega gozda mimoz v Evropi. V tem času kraji vzdolž Azurne obale prirejajo festivale mimoz. Večinoma so to nekoliko manjša mesta: Sainte Maxime, Tanneron, Biot, Mandelieu-la-Napoule, Saint-Raphaël, Bormes-les-Mimosas, Cavalaire-sur-Mer in tudi v slovitem Grasse, ki je predvsem znan po svojih parfumerijah.

Lahko se ustavite v kraju Mandelieu, ki prireja slikovite cvetlične povorke. Po izvolitvi kraljice mimoz, se na ulice mestnega središča zgrnejo cvetlične skulpture okrašene z značilno rumenimi cvetočimi vejicami mimoz. Mesto preplavi vonj po mimozah, saj za  okraševanje paradnih vozov in “bitko cvetja” porabijo 12 ton mimoze. Parado spremljajo nastopajoči zabavljači, ki navdušeno množico škropijo z mimozinim parfumom, med gledalce mečejo  cvetoče vejice mimoze in jih obsipavajo s papirnatimi konfeti.

Če si želite o mimozah izvedete še več, se lahko odpravite po 130 km dolgi Route du Mimosa (poti mimoz) in odkrivate zimske čare francoske Riviere. Če si želite bolj strnjen vpogled v skrivnost mimoze, vam na turističnih uradih ponujajo avtobusne izlete, ki vas popeljejo v Tanneron, kjer lahko izveste vse o gojenju mimoz in predelavi v parfume.

En komentar

  1. Vse to sem že doživela. Enkratno.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*