Knjiga, najboljša prijateljica in najbolj potrpežljiv učitelj

Mami pravljica! Ja, ura je osem zvečer in čas je za prebiranje najljubših knjig. Z nasmehom na ustih in iskricami v očeh me pričakuje v postelji…To so bili časi, ko sem s pravljicami in zgodbicami vsak večer nahranila tudi svoje možgane. Razni junaki so me ponesli v čarobni svet, kjer je bilo vse mogoče. Umrl si, če si ugriznil v jabolko in oživel, če te poljubi princ na belem konju.

Knjiga - najboljša prijateljica

Ko pa se otroci naučijo brati in berejo tiste zaresne knjige, odrasli nehote izgubimo stik s pravljičnim svetom, ki je tako lepo opisan v knjigah za otroke. Listamo po resnobnih revijah ali se smejimo rumenemu tisku in se čudimo, kako lahko nekdo uspe, če na svetovnem medmrežju objavi na pol golo fotografijo in nekaj zveriženih stavkov o svojem počutju.

Branje knjig hrani naše misli

Naši možgani so kot super napredni kvantni računalnik, v katerem se odvijajo kreativni procesi. Naše misli nikoli ne spijo, tudi takrat ne, ko izmučeno telo leže k počitku. Vendar pa tudi naši možgani, tako kot računalniki, potrebujejo nenehno nadgradnjo, nenehen dotok informacij. Le tako jih spodbudimo, da zahtevajo več. Le tako so zadovoljeni. In branje je najboljši način za vnos podatkov v naš sistem. Brez novih informacij nazadujemo, narejeni pa smo za to, da se razvijamo in rastemo. Vedno je bilo in vedno bo tako.

Če misli ne prepričamo in spodbudimo k temu, da vsak dan pojé nov zalogaj podatkov, postanemo apatični in leni. Branje nahrani naše misli z neskončno zalogo hrane v obliki znanja. Branje širi naše obzorje, nas spodbuja k razmišljanju in poteši našo radovednost.

old-books

Branje izboljša naše pogovorne in sporazumevalne sposobnosti

S širokim spektrom besedišča in znanja, se bomo lažje pogovarjali tako v družbi, z otroci in najstniki, kot tudi na razgovoru za novo službo. Obdelava različnih informacij bo postala naša prednost, saj bomo z branjem vnesli v svoje misli veliko različnih podatkov in dejstev, ki nam bodo v pogovoru v veliko oporo in pomoč.  Omejeno znanje in slab besedni zaklad sta v današnjem času komunikacije šibka točka, ki nas lahko tudi nehote izolira. Seveda pa si sami izbiramo krog prijateljev in ljudi, s katerimi bomo delili svoj čas, razmišljanje in informacije. Mene osebno ne zanima življenje svetovno znanih razvajenih in umetno narejenih zvezdnikov, zato se pač ne družim z ljudmi, ki jim je poznavanje takih dejstev v veselje.

Vrednost, ki nam jo ponuja kakovostno branje, je podcenjena

Branje, ki spodbuja domišljijo ima čudežno moč. Spremeni občutke, pogled na svet, dojemanje in razmišljanje. Zgodbe nas pripravijo do razmišljanja, včasih navdihnejo z optimizmom in novimi načrti za prihodnost, včasih pa nas pripeljejo do solz in žalosti. Previdnost pri prebiranju raznih komentarjev, ki lahko negativno vplivajo na nas in naše življenje, ne bo odveč. Branje nas lahko popelje v daljne dežele, nam razkrije zgodovino in nam nudi vpogled na vse novotarije našega časa. Najboljše knjige so napisali tisti, ki so svoje kreativne misli in znanje, znali preliti na papir.

Prednosti, ki nam jih nudi prebiranje knjig

Branje nas lahko za trenutek odpelje na sončno obalo Avstralije, v raziskovalni center ali celo na Luno. Takrat zapustimo vsakdanjo divjo dirko s časom, ljudmi in nenehnim pehanjem za denarjem. Če vso pozornost usmerimo v zgodbo, se lahko dobesedno prestavimo v njeno dogajanje.  Ko jo prebereš si prijetno utrujen, saj si prepotoval kilometre in živel različna življenja. Življenje tako postane bolj zanimivo. Branje je eno izmed najcenejših oblik zabave. Izposoja v knjižnici ali zastonj izvod na internetu sta dandanes dosegljiva oblika za vsakogar. Branje knjig doda vrednost inteligenci, razširi znanje in okrepi sposobnost dojemanja.

Uspešni ljudje berejo

Izobraženci, učenci ali povprečneži berejo, če želijo biti uspešni. Vsaj ena informativna knjiga na teden, je dober trening za možgane in najboljši način učenja. Znanje in Informacije pa so v paketu zmagovalna kombinacija  za uspešno življenje. Pri branju si poleg sivih celic, ki skačejo od navdušenja, ploskajo in delajo salte, razmigamo tudi obrazne mišice, ko se smejemo, prečistimo solzne kanale, ko potočimo solzico ali dve in okrepimo zadnjične mišice, ko več ur sedimo, ker se ne moremo odlepiti od knjige.

einstein

Branje prežene osamljenost

Knjiga je najboljša prijateljica. Prežene osamljenost in dolgočasje. Branje je najboljši način kako pregnati dolge ure na potovanju. Ni boljše zabave kot je ležanje v viseči mreži, srkanje prijetno ohlajene pijače in branje zanimive knjige.

Branje spodbudi kreativnost

Znanje pridobljeno z branjem je pomagalo veliko ljudem doseči tisto, o čemer so nekateri samo sanjali. Koristni učinki, ki jih nudi branje, so neomejeni. Pomaga naši domišljiji in jo spodbuja, da začne uporabljati vse barvne odtenke, ki jih le-ta ponuja.

Branje ima pozitivne učinke na zdravje

Sproščujoča knjiga pred spanjem ponese bralca v pomirjujoč sen, poskrbi za prijetne sanje in sprosti vse napete mišice. Odlično vpliva na spomin in kot že omenjeno, izboljša koncentracijo. Skozi branje spodbuja razmišljanje, saj ob prebiranju kriminalke ves čas tuhtamo, kako bi čim prej razvozlali skrivnosti, ki se napletajo skozi zgodbo. Ženske rade prebiramo romantične knjige, saj nam je mit o romantični ljubezni položen že v zibko. Branje preprečuje demenco, kronično napredujočo možgansko bolezen, ki prizadene predvsem spomin in razumevanje, vpliva pa tudi na orientacijo.

relaxing-on-the-beach

Branje reši marsikateri problem

Veliko odgovor in rešitev ponujajo priročniki, ki jih najdemo tako v knjigarnah, knjižnicah ali na spletu. Elektronske knjige in spletne strani so prava zakladnica nasvetov in rešitev za skoraj vsako težavo.

love-of-books

Človeško bitje je poleg knjige najčudovitejša stvaritev! Lahko prebiramo sporočila tistih, ki so že preminili, zgodbe ljudi, ki jih nismo nikoli poznali in tistih, ki so v knjigah odprli svoja srca in nam jih zaupali v branje.

 

2 komentarja

  1. Matija Gartner

    Stara, pa vedno aktualna resnica je da je knjiga lahko najboljša prijateljica

  2. Matija Gartner

    Zelo zanimivo branje o branju!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*