Prednosti redne vadbe v naravi; tek in kolesarjenje

Vsi poznamo koristi redne, aktivne vadbe v naravi kot je tek, kolesarjenje… Vendar pa ljudje, ki ne tečejo, kolesarijo, pogosto zamudijo tudi druge koristi, ki jih imamo ob tej vadbi, ki so še pomembnejše od fizičnih.

Če je vaš cilj izboljšanje kondicije in fizičnega izgleda, ne pozabite na psihične prednosti gibanja v naravi, ki poleg izgube telesne teže, ki je morda na prvem mestu, vključuje tudi izboljšanje prekrvavitve in oskrbe vseh celic z zadostno količino kisika.

kolesarjenje tek vadba

 

Kljub hladnemu vremenu morda sprejmemo izziv in poskusimo; težko je ostati motiviran, ko ledeni veter udarja v obraz, iz nosu nam teče, oči se nam solzijo… Ampak to je skrivnost motivacije; ostanimo v liniji postavljenega cilja! Lažje je, kot si mislimo: prvič je hudo, drugič in tretjič, četrtič bomo že odštevali minute do štarta. To je skrivnost doseganja zastavljenih ciljev; ko nekaj počnemo s fokusom na cilj, nam niso pomembne okoliščine, ki nam morda poskušajo onemogočati dosego cilja.

Tek in kolesarjenje nam omogoča sproščanje, ki je vrsta meditacije. Običajno smo v svojem delovnem dnevu tako zasedeni z razmišljanjem o reševanju tekočih zadev, da ne najdemo časa za ustvarjalne misli. Ustvarjalnost se pojavi, ko “ničesar ne razmišljamo”, ko smo sproščeni in ko smo v objemu narave v stanju “brez misli”.

Tek in kolesarjenje ponujata priložnost, da se napolnimo z energijo; kljub temu, da nam to predstavlja fizični napor in porabo fizične energije, se istočasno polni naša energija na več nivojih, fizičnem in psihičnem!

Kako bomo doseglio cilj, ki si ga postavimo na področju gibanja?

Vsi vemo, da z enakim razmišljanjem težko dosežemo cilj, ki smo si ga morda postavili že večkrat v življenju, pa smo ga po določenem času iz različnih razlogov opustili. Razumeti moramo, da je edina pot za dosego cilja, sprememba naših prepričanj, ki nas omejujejo v našem napredku na tem področju, ki nam morda ni blizu, domače. Če želimo samozavestno stopiti korak naprej na področju fizične kondicije, bomo morali prepoznati svoja omejujoča prepričanja in jih začeti spreminjati.

Prvi korak je postavitev cilja, katerega podlaga je notranja motiviranost, ki nam usmeri fokus k cilju, ki ga neprestano vizualiziramo. Notranja motiviranost pomeni, da smo si postavljen cilj vzeli za svojega in ga hočemo doseči na vsak način, ne glede na ovire, ki nam pridejo na pot.

Torej, cilj mora biti naš in ne cilj, ki si ga je postavil nekdo drug in ga tudi dosegel; mi pa poskušamo to posnemati zaradi imenitnosti doseženega. To običajno ne vodi k uspehu.

kolesarjenje tek uteži

Cilj, ki smo si ga postavili naj bo:

  • Natančno določen: pomembno je, da bomo pri določitvi cilja čim bolj konkretni, na primer, glede razdalje, ki jo nameravamo premagati: ”Želim preteči tri kilometre” je konkreiziran cilj v primerjavi z: “Želim tekati” ali “želim kolesariti.”
  • Merljiv; vsaklič, ko bomo začeli z vadbo, naj bo z nami merilnik, ki nam bo dajal vzpodbudo in potrditev, da smo premagali razdaljo, ki smo si jo zastavili.
  • Dosegljiv; vsak zase najlažje oceni, kakšne so njegove zmožnosti; res, da nas včasih le-te presenetijo (običajno pozitivno). Takrat tudi dobimo dodatno energijo, da dosegamo še več od tega, kar smo si postavili kot cilj.
  • Časovno opredeljen: pomembnost pri določitvi cilja predstavlja čas, ki si ga bomo določili za dosego cilja.
  • Zapisan; kakšni bodo naši koraki za dosego cilja napišimo na papir, ki ga bomo imeli neprestano s seboj. Napišimo si urnik vadbe, ki nam najbolj ustreza.

Pomemben del predstavlja naša zmožnost vizualizacije postavljenega cilja. Ko si vizualno predstavljamo, kako izgleda situacija našega doseženega cilja, smo na pravi poti, da ga tudi dosežemo. Brez ovir in  spodrsljajev zagotovo ne bo šlo in na to bomo seveda pripravljeni, saj je naš fokus usmerjen na cilj, ki je postal del naše notranje motivacije; nič nas ne bo odvrnilo od cilja, ki je zdaj, v naših mislih tudi že dosežen!

Preizkusimo sami sebe in si postavimo točno določen cilj: tek in kolesarjenje v vsakem vremenu; Uspeh na več področjih je zagotovljen!

Naredite korak v smeri uspeha na področju, ki ste ga izbrali;

  • Želite postati boljši, izjemni?

S pomočjo lastnega miselnega procesa in razvoja boste dosegli:

  • Cilj, ki ste si ga postavili!

 Za več informacij nas obiščite na naši strani: www.motivacijazauspeh.com

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*