Bogato konopljino olje za predelovalno industrijo, hrano in zdravila

Konopljo je človek odkril pred okoli 15.000 do 5000 let p.n. štetjem. Vlakna konoplje so uporabljali v Mezopotamiji ter antičnem Egiptu. Dodajali so jo zidakom iz gline, kot sredstvo za ojačitev. Do 20. Stoletja so jo že množično uporabljali po celem svetu. Nekateri slavni predmeti iz zgodovine so narejeni na osnovi konoplje. Recimo ameriška Deklaracija o neodvisnosti je napisana na papir iz konoplje, barve s katerimi je naslikana Mona Liza vsebujejo konopljino olje.

 

konopljino_olje_zdravilo

Konoplja

Konoplja je gojena in zelo priljubljena tudi v Sloveniji. Raste zelo hitro in skoraj povsod, uporabna je za predelovalno industrijo, hrano in zdravila. Določene vrste konoplje vsebujejo psihotropne substance THC, zato so konopljo na začetku naftne industrije in ob pojavu umetnih mas ter vlaken seveda prepovedali. Tako je sledila prepoved tudi konoplje, ki ne vsebuje THC-ja. Semena od konoplje v fiziologiji prehrane uvrščajo med zelo visoko vredna semena, ki so oljna. Konopljino olje se tako že tisočletja uporablja v prehrani ljudi. Konopljino olje pridobivajo iz semena konoplje, ki je zelo bogato z aminokislinami, kar deset jih vsebuje, ter vitamini iz skupine B, prisoten pa je tudi vitamin E. v semenih ni nobenih strupenih substanc, zato jih lahko jemo tudi surova.

Semena konopljeSemena konoplje so polna aminokislin in vitaminov

Konopljino olje vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin, vsebuje 50-70% linolne ali omega 6 kisline in 15-20 % alfa linolenske ali omega 3 maščobne kisline. Tako, da 10 do 20 gramov olja pokrije dnevne potrebe po teh osnovnih maščobnih kislinah. Konopljino olje tako spada v kategorijo visoko vrednih živil in je zelo pomembno v prehrani ljudi. Konopljino olje je stiskano hladno, zato ga ni potrebno prečistiti oziroma rafinirati. Da pri samem stiskanju olja ne bi bilo napak, zakon v Evropski uniji določa meritve jedilne konoplje zelo natančno in prav zato semena konoplje ne morejo škoditi zdravju in nimajo nobenega toksičnega učinka na vas. Konopljino olje je idealno za metabolizem človeka, ker ima dobro uravnovešene polinenasičene maščobne kisline in odlično oskrbi proteinsko sintezo telesa. Posebno z imunoglobulinom, veznim proteinom, ki vzdržuje in krepi obrambo telesa.

konopljino-oljeKonopljino olje

Konopljino olje naj bi torej učinkovito preprečevalo številne bolezni. Ker ima ugodno sestavo, konopljino olje zelo pozitivno učinkuje na srce in ožilje, lajša pred menstrualne bolečine, ter blaži težave povezane z multiple sklerozo, rakom in tudi shizofrenijo. Zaradi gamalinolenske kisline (GLA) povečuje imunsko odpornost, ter pospešeno zdravi razne procese vnetja. Ker je konopljino olje jedilno olje, lahko z njim nadomestimo GLA kapsule. Razna vnetja so posledica slabega imunskega sistema, omega-3 maščobne kisline pa lajšajo procese in zato je priporočljiva uporaba konopljinega olja. Omega-3 maščobne kisline so pomembne v presnovi holesterola in preprečujejo nastanek strdkov v krvi. Eskimi pojedo ogromno maščob, vendar skoraj nimajo bolezni srca in ožilja, ker zraven pojedo veliko rib in ribjega olja, ki je polno omega-3 maščob. Konopljino olje uporabljamo lahko tudi pri neurodermitisu, kjer primanjkuje maščobnih kislin, lahko ga pijemo ali pa ga uporabimo, kot mazilo. Priporočljiva je tudi uporaba olja pri vnetju mehurja, luskavici, vnetju črevesja, okvari sklepov ali pa pri raznih gibalnih motnjah. Olje odlično pomaga tudi pri težavah z suho, razpokano ali luskasto kožo. Olje ščiti kožo pred odvečno izgubo vode, regenerira njene celice, ki se s starostjo precej upočasni. Koža je bolj elastična in pomirjena.

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*