KOPER – Kam pozimi?Poletja je konec in s tem tudi sezone na Obali. Zdaj, ko se bližajo hladnejši meseci, bi verjetno veliko od vas odkimalo ob vprašanju, če ste za izlet v Koper in obalne kraje. Sam živim v okolici Kopra in vam lahko zagotovim, da je velik čar tega mesta tudi v zimskih mesecih. Res je, snega v Kopru ni, ampak to še ni razlog, da se ne bi za božič sprehodili po razsvetljenih ulicah in se ustavili na pomolu med jadrnicami, ob prijetnih zvokih morskih valov.

Koper - pogled na Markovec
Koper – pogled na Markovec

Torej, najboljše je začeti z nekaj besedami o preteklosti Kopra. Koper se omenja že davno v prazgodovini. Na začetku je bilo to samo kozje mesto na majhnem otoku, imenovano Capris. Z leti mesto pripada pod različne vladavine kot so: Rimljani, Bizantinci, Benečani in še drugi. Tako se skozi zgodovino Koper lepo in bogato oblikuje in dobi različne zgradbe, ki dandanes veljajo za znamenitosti. Začnimo z veliko mestno hišo v samem jedru Kopra: Pretorska palača. Prva gradbena dela so se začela že v sredini 15. stoletja, popolnoma dokončana pa je končno bila v baročnem obdobju. Istočasno in pa vse do 17. stoletja je pridobivala današnjo podobo Loža, ki stoji nasproti prej omenjene palače. Včasih so jo uporabljali meščani, ki so tam imeli debatni klub, danes pa se da tam uživati ob dobri kavi in kosu peciva, v zgornjem nadstropju pa se nahaja galerija, kjer se tudi odvijajo razni nastopi. Če se sprehodimo malo naprej, proti trgu Brolo, bomo kmalu stali nasproti stavbe, ki je bila včasih namenjena shranjevanju žita, imenovane Fontico. Velja za najstarejšo stavbo na trgu. Za tiste ki radi tudi kaj preberete, se blizu nahaja tudi knjižnica. Pot nas vodi naprej, na drugo stran trga in po ulici mimo Glasbene šole Koper. Po nekaj ovinkih pridemo na Prešernov trg, kjer lahko vidimo mestni vodnjak Da Ponte, ki je reprodukcija beneškega mosta Rialto. Malo naprej pa zagledamo nekdaj glavna mestna vrata Muda iz 16. stoletja. Te znamenitosti in še druge so del zgodovine Kopra in so vredne ogleda. Možno je tudi kupiti vstopnico in se udeležiti vodenih ogledov ki potekajo skozi celo leto.Če bi radi izlet v Koper podaljšali za kakšen dan, je veliko hotelov, ki nudijo prenočišče. Seveda se to splača, saj Koper nudi veliko prireditev in to za vsak okus. Ko že govorimo o “okusu”… Konec septembra se odvija festival Sladka Istra, kjer ponudniki is Slovenije in tujine predstavljajo svoje sladice, ki jih je možno seveda tudi degustirati. Za tiste, ki imajo radi malo več gibanja, se v začetku septembra dogaja prireditev Mesto Pleše, na kateri plesne šole v Kopru, obiskovalce naučijo nekaj osnovnih korakov njihove zvrsti plesa. Konča se z nastopom vseh plesnih šol. December v Kopru je lahko kot iz kakšnega Hollywoodskega filma… večerni sprehod po Čevljarski ulici v soju lučk je lahko pravljičen. Vsako leto lahko opazujemo tradicionalni prižig novoletnih lučk, 31. decembra, skozi cel dan pa se dogaja novoletna tržnica, pozno popoldne so delavnice za otroke, zvečer pa še zabavni program. Kasneje, februarja, na dan Istrskega karnevala se skozi mesto sprehodijo različne maškare in pustni vozovi, ki preženejo zimo. Ko se meseca maja začnejo meseci že topliti, je čas za praznik Refoška v Marezigah, ki je vas nedaleč stran v okolici Kopra. Tukaj, ob kulturnem programu, izberejo najboljši refošk in malvazijo, ki je nato na voljo obiskovalcem.

Koper - Gotska mestna loža
Koper – Gotska mestna loža

Skoraj vsak mesec se na obali nekaj dogaja. Najdejo pa se tudi dnevi, ko je bolj mirno in takrat je čas za obiskati kakšen lokal in se sprostiti ob vroči čokoladi ali pa kuhanem vinu. Blizu Čevljarske ulice se nahaja bar Circolo, v katerem boste lahko kdaj tudi uživali ob mirni glasbi v živo. Nižje ob morju je Kapitanija, kjer imajo tudi široko ponudbo tort in podobnih sladic. Če pa bi rajši preživeli večer ob zvokih morja, obiščite bar Kroštola, na mestni plaži Mokra Mačka. Koprsko zaledje pa je bogato z vasmi, kjer lahko kupite domač refošk, malvazijo, muškat, olje, pridelke in še mnogo drugega. Kopra ne smete zapustiti, če prej ne obiščete rezervata Škocjanski zatok, kjer lahko opazujete zanimive ptice in druge živali, ki so na robu izumrtja.

Lahko pa tudi obiščete razne klube, tako da niti en večer ne bo dolgočasen. Za bolj rokerske duše je pod stadionom na Bonifiki Pub 33. V Planet Tušu lahko plešete na glasbo raznih znanih DJ-jev. Ali pa si enostavno privoščite kozarec pijače v barih kot so Bellavita Bar, Havana Club, A Bar… In seveda za konec še nekaj za tiste, ki ne morete brez vode niti pozimi. Skok v bazen si lahko privoščite v wellness centru Adria ali v Žusterni.

Kot lahko preberete, se veliko stvari dogaja tudi v zimskih mesecih v Kopru, zato ne boste obžalovali obiska v nobenem letnem času.
En komentar

  1. MI pridemo v Koper že ta vikend. Ni kaj v zadnjih letih je to poleg LJ edino mesto, ki napreduje.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*