Kozmetika iz narave

Pred nedavnim sem prebrala: » …ne dajajte na svojo kožo tega, kar ne bi pojedli…«, in se zamislila. Koža je naš največji organ. Na njej se odraža naše stanje, pa naj to želimo ali ne. In to želi kozmetična industrija popraviti. Na tržišču se pojavlja nešteto kozmetičnih pripomočkov za vsako dlako posebej. In prav nič se ne čudim, da se pojavljajo vedno nove alergije za katere je seveda kriva hrana. Pa je res? V določenih primerih je, ne zanikam. Ampak popolnoma sem prepričana, da so za večino alergij krivi kozmetični izdelki. Vse premalo beremo deklaracije na njih in nasedamo sodobni kozmetični industriji, ki ima rešitve za vse. Tudi spanec, ki si ga prikrajšamo, ker vstanemo uro prej, da se popravimo, da bi zgledale popolno. Spanec je odlično kozmetično sredstvo. Telo med spanjem počiva in izdeluje nove celice. Tudi na koži. Zato poskrbimo, da si ga privoščimo dovolj. Tudi preveč spanca lahko škodi. Zato zmerno.

kozmetika iz narave cvetje

Drugo naravno in popolnoma neškodljivo kozmetično sredstvo pa je voda. Čista, tekoča voda iz pipe. O vodi iz narave ne bi izgubljala besed, ker nam že zdrava kmečka pamet pove, da je odlična za naš organizem. Kolikokrat ste na dopustu šli do vode v naravi in se umili z njo? Slana morska voda je odličen nadomestek za zobno pasto. Vem, malo hecno zgleda, stati ob vodi in si z njo prati zobe. Če pa le to zajamemo z lončkom in si jo odnesemo, pa ni več tako grozno. Zobje in ustna votlina nam bodo pa hvaležni. Sprva je to malo neprijetno, ko pa se navadite je super. Prav tako umivanje z zelišči, ki rastejo v bližini in svežo vodo. Vodo uporabljamo tudi za umivanje in prhanje. Razni šamponi in tuš geli so nateg sodobne kozmetične industrije. Bi pili šampon in tuš gel. Dvomim. Ampak naša koža je porozna. In vse to prehaja v naš organizem. Zato bo tekoča voda kar dovolj. In to večkrat na dan. Tuširamo se v družbi ali službi težko. Roke in obraz pa si lahko splahnemo vsakokrat, ko gremo na stranišče.

Voda se bo tudi vpila v kožo in sčasoma bo zopet postala napeta in sijoča. Pitje vode pa promovirajo tako na vsakem koraku. In tu zopet poudarjam zmernost. Vsako pretiravanje lahko škodi. Premalo ali preveč. Če telo dobi premalo vode, dehidrira. Koža postane bleda, suha in dovzetna za zunanjo nesnago. Tudi gube se pojavljajo, ko je telo dehidrirano. Pri preveč zaužite vode pa se izločajo iz telesa tudi dobre hranilne snovi, ki jih telo nujno potrebuje za svoje delovanje. Da o nenehnem obiskovanju toaletnih prostorov niti ne izgubljam besed. Mene je moja mama naučila umivanja z vodo. Ona ni nikoli uporabljala druge kozmetike. Danes jih ima nekaj čez sedemdeset in še vedno, kdor naju ne pozna, misli, da sva sestri. Pa je skoraj četrt stoletja starejša od mene. Tudi sama uporabljam za svoje telo samo vodo. Pri svojih zrelih letih imam še vedno lepo napeto kožo in malo gubic. Hči pravi, da smejalnih. Še vedno sicer uporabljam kozmetični šampon iz zelišč, ampak delam na tem, da odkrijem kaj bolj naravnega. Tudi pri pitju vode nisem najbolj vzorna in včasih dehidriram. Ampak sem kljub temu polna energije in mislim, da za svoja leta zgledam prekleto dobro. Za pitje je najboljša živa tekoča voda. Iz plastenke je popolnoma neprimerna. Če še niste opazili. Na plastenki je označen rok trajanja. Zakaj le? Rok trajanja ima plastenka in ne voda v njej. V Sloveniji smo lahko srečni in ponosni, da imamo po večini čisto tekočo vodo. Čuvajmo jo. In zmerno uporabljajmo. Če pa se nahajamo v naravi, le izkoristimo ta naravni kozmetični biser. Telo nam bo hvaležno. Saj je konec koncev dobre tričetrt telesa iz vode.

kozmetika iz narave aloe vera

Tretje naravno kozmetično sredstvo pa je zrak. Čistejši kot je, bolj naša koža uživa v njem. Privoščimo ji čimveč toplih sončnih objemov. Čistega gozdnega zraka. Morske svežine. Ste že kdaj pomislili, da kozmetična sredstva, s katerimi peremo naše obleke, prav tako prehajajo iz naših oblek na našo kožo in skozi njo v telo. Bi jedli pralni prašek, pili mehčalec? Naravni kis, sol, limona, soda so odlična pralna in čistilna sredstva brez stranskih učinkov. Obleke pa obesimo na svež zrak in bodo lepo dišale. Vonjamo radi prijetne vonjave. Privoščimo si zelišča iz narave. Z malo znanja in iznajdljivosti si lahko ustvarimo čudovita naravna kozmetična sredstva s prijetnimi vonjavami. Svetovni splet pa je v teh primerih naš učitelj.

In še en izposojeni stavek:«Vabi nas sonce, voda, zrak in svoboda. Uživajmo svoje Življenje.«

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*