Mačje kavarne osvajajo svetMačje kavarne, nam v Sloveniji neznane, postajajo eden izmed največjih hitov na svetu. Iz Azije se trend Mačjih kavarn seli na zahod. Ampak kaj sploh je Mačja kavarna?

Mačja kavarna je prostor, kamor ljudje hodijo božat mačke ter tako uidejo kruti realnost. Prva Mačja kavarna se je leta 1998 odprla na Kitajskem, od kjer se je trend hitro razširil na Japonsko. Trenutno je na Japonskem 39 mačjih kavarn. To je prostor napolnjen z mačjimi igrali, igračkami ter seveda mačkami. Večino teh kavarn opredeljuje le en prostor, čeprav imajo nekatere bolj prestižne več nadstropij. Ideja za Mačjimi kavarnami je, da bi ljudem, ki nimajo časa za živali ali si je ne morejo privoščiti, še vedno lahko uživali v mačji družbi. Za vstop v tak prostor moraš plačati vstopnino, stane pa okoli 10 evrov na uro. V nekaterih kavarnah lahko kupiš paket (2 uri, 2 paketa hrane – nekaj odstotkov ceneje). Kavarne se med sabo lahko zelo razlikujejo.

Imamo primer zelo prestižne japonske Mačje kavarne, kjer si moraš pred vstopom v kavarno sezuti čevlje ter si obuti dane copate, umiti roke ter poskrbeti da so daljši lasje v čopu, saj bi se mačke lahko med igro poškodovale. Ta kavarna ima tri nadstropja. V prvem nadstropju so mačja igrala in okoli 30 – 35 mačk. V kleti imajo več omar napolnjenih z mangami (japonski stripi), kjer se lahko usedeš, prebereš kakšno mango in uživaš v nevsiljivi mačji družbi in tudi naročiš kakšno pijačo. V prvem nadstropju pa prodajajo paketke hrane, s katerimi lahko hraniš mačke. Prodajajo različne pakete, stanejo pa okoli 2 evra. Ta kavarna ima samo mačke z prestižnimi rodovniki, zato morajo biti ljudje izjemno previdni, da jih ne poškodujejo saj so mačke z rodovniki dragocene.

Najbolj popularne so Mačje kavarne, ki mačke rešujejo. Kar nekaj kavarn je znanih po tem, da imajo le mačke, ki so rešene in jih tudi oddajajo v posvojitev. Te kavarne vse svoje prihodke usmerijo v mačke, plačajo za vse zdravstvene stroške in jim želijo poiskati čim boljši dom. Razlika med zavetiščem in mačjo kavarno je, da je treba za kavarno potrebno plačati vstopnino, ni se treba najaviti pred obiskom in lahko si ogledaš vse mačke ter ni nujno, da katero posvojiš.

Ampak zakaj ljudje sploh hodijo v kavarne božat živali? V današnjem svetu, kjer je treba vse opraviti hitro je čedalje manj časa za sprostitev. Še posebej na Japonskem so znani po tem, da delajo po 12 ur na dan. Domov torej pridejo izčrpani in si želijo le nekaj časa zase. Taki ljudje si ne morejo privoščiti skrbeti za žival, saj preprosto nimajo časa zase in je najbolj enostavno, če odidejo enkrat na teden v kavarno in se v mačji družbi sprostijo tam. Obstaja pa tudi drug vidik hitrega tempa življenja. Mladi odhajajo v večja mesta, saj tam hitreje dobijo službo. Naselijo se v manjša stanovanja, saj so cenejša. Večina teh stanovanj imajo prepoved domačih živali. Ker je selitev v mlajših letih in začetkih službe skoraj nemogoča, si mladi tako uteho iščejo v kavarnah.

Danes kavarne najdemo tudi v bližini nas. Ena izmed prvih kavarn v Evropi se je nedavno odprla na Dunaju v Avstriji. Tudi na Madžarskem v Budimpešti so eno odprli v februarju 2013, ter zaradi velikega uspeha še eno v marcu 2013. Tudi v Nemčiji so odprli dve mačji kavarni (eno v Munchu in drugo v Berlinu). Mačje kavarne lahko prav tako najdemo v Devonu (VB), Londonu (VB), Španiji, Parizu (Fr.). Prav tako nameravajo v letu 2014 odpreti kavarno v Kaliforniji (ZDA) in v Montrealu (Kanada).

Posebej zanimiva je pariška Mačja kavarna, saj so v kavarno vzeli mačke, ki so prej prosto hodile po mestu ter delale škodo. Lastniki so poimenovali izkušnjo v Mačji kavarni kot Purr terapijo. Uspeh je bil tako velik, da so imeli že takoj po odprtju kar dva meseca vnaprej rezervirane vse termine.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*