Majhne skrivnosti peke makronov



Verjetno je že marsikdo izmed vas slišal za francoske makrone. Že res da se jim je priljubljenost skokovito povečala v preteklem letu ali dveh, a že stoletja veljajo za eno izmed bolj prestižnih francoskih slaščic. Gre za  majhne mandljevo-beljakove penice, ki jih med seboj združimo po dve, mednje nabrizgamo nadev, da dobimo barvite, lične pariške piškotke. Čeprav makroni veljajo za eno izmed najdražjih peciv in prav tako za eno izmed težavnejših pri peki. A to ne odvrne strastnih gospodinj od peke makronov. V nadaljevanju bom predstavila svoj način peke makronov in vam izdala tudi moje male skrivnosti ter pomembne napotke.

Francoski makroni

Ko sem prvič slišala za makrone, me je takoj pritegnil njihov izgled, saj so s svojo lepo obliko in barvitostjo  res prava paša za oči. Ker sem bila čisto navdušena nad njimi, sem se kmalu spravila na delo. Recept sem našla v reviji in je imel osnovne; malo sladkorja, mletih mandljev, nekaj beljakov in nato z vsem skupaj v pečico. Žal po petnajstih minutah peke moji makroni niso bili niti malo podobni tistim v kuharski knjigi. A ker vaja dela mojstra, če mojster dela vajo, sem se odločila, da poskusim ponovno. Na knjižnem sejmu sem si kupila knjigo z recepti slaščic, med katerimi sem našla tudi recept za makrone. Njihova barvitost in ličnost sta me ponovno navdihnila k peki, ki sem se je v predbožičnem času tudi lotila.

Uporabila sem sledeč recept in sestavine za makrone:

  • 17 dag sladkorja v prahu
  • 16 dag mletih mandljev
  • 4 beljake
  • 16 dag kristalnega sladkorja
  • jedilno barvilo za obarvanje peciva (vsaj ena čajna žlička)

Ker sem želela še vizualno predstavo o stepenem beljaku in masi, sem na Youtube-u poiskala nekaj posnetkov o peki makronov. Kar nekaj sem jih pogledala, med tistimi, ki so se mi zdeli tudi najbolj koristni, sem si beležila svoja opažanja in njihove nasvete.  Dobila sem kar nekaj koristnih napotkov:

  • beljak naj bo star vsaj nekaj ur in naj ima sobno temperaturo,
  • pomembno je, da suhe sestavine (sladkor v prahu in mandlje) presejemo skozi sito in  prevelike kose zavržemo,
  • med stepanjem beljakov počasi dodajamo kristalni sladkor, saj mora beljak imeti bisernat odtenek in biti kompakten, preden dodamo barvilo, s katerim želimo obarvati makrone,
  • pri mešanici mandljev, sladkorja in stepenega beljaka uporabimo lopatko in ne  mešalnik, ter sestavine »mažemo« po steni, ne pa mešamo kot to počnemo s kuhalnico,
  • pripravimo pekač z peki papirjem, uporabimo pa lahko tudi silikonski model
  • maso nadevamo v vrečko za okraševanje in na peki papir nabrizgamo enako velike kupčke s približnim premerom 2 cm. Če dekorativne vrečke nimamo, lahko odrežemo konico kar navadni živilski vrečki,
  • kupčki mase se morajo sušiti na sobni temperaturi tako dolgo, dokler se na njih ne naredi skorjica (približno 15-30 min). S prstom se previdno dotaknemo makrona in če prst ostane suh, je čas za peko,
  • pečemo jih na srednjem vodilu pečice, na temperaturi 170°C, približno 15 minut. Sama imam v ventilatorski pečici prižgano zgornje in spodnje grelo,
  • če je masa pripravljena pravilno, se bo med peko začela delati značilna »nogica«
  • ko jih vzamemo iz pečice, jih takoj prestavimo skupaj s peki papirjem na delovno površino, da se ohladijo. Šele ko so hladni, jih previdno odlepimo s papirja, ne da bi jih pri tem poškodovali.

Najbolj sem se držala sledečega posnetka, ki sem ga imela predvajanega, kar med samim postopkom peke: http://www.youtube.com/watch?v=f_kn2x1Qj4E. Priporočam ogled posnetka, za boljšo predstavo o tem, kako mora izgledati beljak preden mu dodamo barvilo in kakšna mora biti gostota mase, preden jo damo v pečico.

Francoski makroni v pečici

Ko so makroni pečeni, se lahko poigramo z nadevom oziroma kremo. Predstavljen je recept nadeva, ki je zelo enostaven:

  • 1,2 dcl sladke smetane
  • 11 dag temne čokolade
  • 2,5 dag masla (sobna temperatura)
  • 16 dag marelične marmelade

Nadev naredimo tako, da sladko smetano segrejemo do vretja, kateri dodamo nasekljano čokolado, malo pustimo in vse skupaj premešamo. Dodamo še maslo in zmešamo. Nadev pustimo, da se nekoliko ohladi. Ko se ohladi, ga s pomočjo dekorativne vrečke nabrizgamo po robu makrona, na sredini pa dodamo malo marmelade. Makron pokijemo z drugo polovico in ju na rahlo stisnemo skupaj. Uporabimo lahko tudi druge okuse krem, v poletnih mesecih pa po želji lahko dodamo na sredino makrona še kakšno malino ali borovnico. Pazimo le, da okrog sadeža nabrizgamo dovolj kreme, da se makron drži skupaj. Ko so makroni narejeni, jih hranimo v hladilniku, saj imajo naslednji dan še boljši okus. Lahko jih tudi zmrznemo in uporabimo drugič.

Francoski makroni

Na začetku vam bo verjetno uspelo narediti le nekaj lepih makronov, a nič za to. Meni je uspelo šele v tretjem poizkusu, kjer sem previdno sledila svojim napotkom. Makroni so bili všeč vsem in kar je najpomembneje, bili so všeč meni.

5 komentarjev

  1. Kako je pa s temi barvami? Kako prideš do vseh teh mavričnih barv?

    • Maja Marija Marovt

      Saša! Za to uporabiš jedilne barve, ki jih kupiš skoraj v vsaki samopostrežni trgovini z živili. Tuš, Špar… v Šparu vem da imajo v škatli po 4 različne barve, lahko pa kupiš posamezno. Se opravičujem za pozen odgovor. lp, Maja

  2. Ali uporabljate pravi pekač za makrone ali navaden pekač ter peki papir?
    Hvala!

  3. Nuša! Pekač uporabljam navaden, na katerega položim peki papir. Tako lahko sama določam velikost in obliko makronov. Če želite, je dober tudi silikonski pekač za makrone. Lp, Maja

  4. lidija vraničar

    V katerem Sparu? V katerem mestu, imajo jedilne barve za makrone?

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*