Potovati tukaj in sedaj – Malta, GozoZačelo se je že včeraj. Pod zvezdami, z utrinki na nebu. Ko sem samo bila in opazovala to čudovito vesolje, del katerega sem… smo. Začutila sem kako popolno je. Kako popolno se vse odvija in to brez mojega vmešavanja, brez vizualizacije, brez ciljev, brez truda. Samo preprosto je. Popolno.

Malta - Gozo
Malta – Gozo

Zjutraj sem se zbudila ob desetih, spočita in naspana. Začutila sem, da je danes dan primeren za potepanje. Zamislila sem si, kako bom spila kavo v Victoriji, glavnem mestu otoka Gozo, ki pripada mali državici Malta. Pojedla sem zajtrk in se po hitrem postopku, vendar brez hitenja(!), odpravila na postajo, si pripravila glasbo, ki mi je v tistem trenutku najbolj ustrezala in počakala. Pripeljal se je avtobus, precej bolj poln kot običajno, tako da sem bila prisiljena stati, a kot nalašč sem si izbrala stojišče blizu mame z majhno punčko. Lepa princeska s kodrčki se je igrala s telefonom; halo, halo, halo, je čebljala v telefon. Očitno je želela nekoga poklicati 😉 kako prikupno! Vsi okoli nje smo se nasmihali in uživali v trenutku otroške igre – tukaj in sedaj. Tako se mi je v trenutku utrnila misel, kaj pa, če se grem malo potepati. Toda kam? In naslednja ideja, ki je padla v mojo glavo je bila – na prvi avtobus, ki pride na postajo. Torej sem v trenutku tukaj in sedaj sprejela to idejo in se res usedla na prvi – pravzaprav isti avtobus, z istim šoferjem – ki je stal na postaji. Glede na zemljevid naj bi se avtobus odpeljal na Rambla Bay – eno izmed čudovitih malih plaž, ki so raztresene po otoku Gozo. Ko sem tako sedela na avtobusu sem se spraševala, če resnično želim iti na plažo, saj nisem imela dovolj časa, pa tudi kopalk ne. In spet se je,v trenutku tukaj in sedaj, pojavil odgovor. Saj ti ni treba iti do zadnje postaje. Pravzaprav lahko izstopiš kadarkoli želiš. Toda kje? Priznam, v času odkar sem na študijskem dopustu, se dejansko nisem pozanimala kaj pravzaprav ponujata Malta in Gozo. Bodi tukaj in sedaj, sledi božanskemu vodstvu in vedela boš, kdaj… In že se je avtobus približeval postaji, kjer je izstopila neka gospa, jaz pa hitro za njo. Sredi ničesar! Ok in kaj sedaj? Sprehodila sem se po ulici in videla pot do parka. Zavila sem na levo in odšla do parka, kjer sem posedela na klopci in preprosto uživala – tukaj in sedaj!

Ob razgledovanju sem v ozadju hiš opazila katedralo, cerkev ali baziliko. Kakorkoli že, izbrala sem novo pot proti njej. Sledila sem naključnim mimoidočim, ki so me po najlepši možni poti pripeljali do bazilike svetega Johna – mogočne cerkve, glede na otok Gozo in državo Malta, ki ima vsega skupaj štiristo tisoč prebivalcev. Lep pogled na cerkev s trga mi je na usta narisal še večji nasmeh, kot sem ga že imela. Cerkev je vredna ogleda, tako od zunaj, kot od znotraj. Nekje naj bi se bilo mogoče celo povzpeti na kupolo in videti razgled na celoten otok, a se mi je pot do tja izmuznila. Toda nič zato. Izbrala sem si naslednji trenutek v tukaj in sedaj, ter se usedla v kavarnico prej cerkvijo, kjer naj bi počakala avtobus, ki naj bi pripeljal šele čez uro in pol. Malo sem počakala vendar sem se zaradi malteške počasnosti v strežbi kasneje odločila, da skočim v trgovino poleg kavarnice. Tam sem našla sončnična semena, ki jih obožujem a jih prej nisem opazila niti v eni trgovini. Hvala, hvala, hvala je odmevalo v moji glavi… Ko sem prišla iz trgovine in se spet vprašala kam sedaj, je mimo pripeljal avto in potrobil. Sledila sem mu za trenutek in takoj opazila še eno avtobusno postajo, kjer je stalo nekaj ljudi. Grem pogledat, sem si rekla in ugotovila, da naslednji avtobus v Viktorijo odpelje čez deset minut. Kako zanimivo se je odvil trenutek sem pomislila, ko so ljudje, ki so prej stali na postaji odšli, še preden je prišel avtobus. In dejstvo, da je avtobus prišel še prej, je še bolj poglobilo občutek hvaležnosti. Morda bi ga celo spustila mimo, če ne bi na postajo prišla domačinka, ki je želela iti v neko drugo mesto in je rahlo zmedena, brez očal, iskala pravo postajo… Kako popolna kreacija. Popolnost v trenutku tukaj in sedaj, na tem čudovitem otoku Gozo! Seveda je avtobus peljal mimo Lidla, kot da bi vedel, da v moji torbici čaka spisek stvari, ki jih želim kupiti. Skočila sem z avtobusa, opravila nakup in se zapeljala naprej na glavno postajo.

Malta - Gozo
Malta – Gozo

Popolnosti ni bilo konca, saj me je na postaji že čakal naslednji avtobus, ki me je odpeljal do kraja, kjer živim v svojem času bivanja v tej čarobni državi Malta. Postaja je bila kot nalašč zraven trgovine, kjer sem nakupila še ostalo, kar je bilo na spisku in se odpravila domov. V srcu sem čutila neskončno hvaležnost za intuitivno sledenje trenutku tukaj in sedaj, ki je moj dan naredilo popoln. Hvala, hvala, hvala…hvala Gozo, hvala Malta, hvala tukaj in sedaj.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*