Menopavza. Kaj je že to?V cerkvi pred mano sedi oseba. Nekaj časa se hladi s pahljačo, za nekaj časa si ogrne jakno in tako kar nekajkrat v uri in pol predavanja. Po predavanju pred cerkvijo malo poklepetava. Potarna, kakšne probleme ima odkar je v menopavzi. Od takrat sem slišala še kup podobnih zgodb. V novejšem času pa še kup reklam za tablete, ki lajšajo tegobe v menopavzi.

menopavza

In kaj menopavza pravzaprav je? Naravni ciklus v življenju vsake ženske, ko doseže določeno starost. To je nekje v povprečju okoli 52- ga leta. Izraz pomeni obdobje, ko preneha mesečno perilo. Ta izraz so prvi uporabili Francozi v 17.stol. Pojava pa se zavedamo šele kakšnih sto let, saj je bila prej umrljivost žensk precej zgodnejša in tega starostnega obdobje skoraj niso doživele. Doživljaje so ga le plemkinje, ki pa o tem niso govorile. V menopavzi prihaja do navalov vročine, nočnega potenja in razdražljivosti. Perilo praviloma ne izostane čez noč. Obstaja neko prehodno obdobje. In takrat se hormoni v ženskem telesu  obnašajo precej drugače. Pade nivo progesterona in estrogena. Telo preneha izdelovati jajčeca. To je naravni obrambni mehanizem žensk, da ne zanosijo in rodijo otroka z prirojenimi napakami, ker telo ni več pripravljeno za nosečnost. Tako je menopavza le stanje, ni pa bolezen. Res pa je, da ga vsaka ženska doživlja po svoje. Vsekakor pa se da to stanje blažiti z pravim načinom življenja. Kakšno pa to je, o tem odločamo ženske same.

Pri moji mami teh težav nisem opazila. Res je, da sem bila takrat že od doma. Toda par let sva bile sodelavke. Nikoli ni potarnala. Le enkrat me je v službi prosila, če ji grem v trgovino po vložke, ko končam, češ, da nikoli ne ve kdaj dobi mesečno perilo.

Prestopila sem štirideseto leto in še čez. Beseda o menopavzi je v naših ženskih pogovorih tekla vse pogosteje. Takrat sem se zavedla, da tudi mene še vse to čaka. Mami! Razložila mi bo, kako je ona to preživela. Ob prvi priložnosti jo obiščem. Kmalu se je našel čas tudi za to. Neko nedeljsko popoldne sem se odpeljala k njej na kavo. Sama. Da poklepetava in mi vse razloži. Sedeli sva v kuhinji za mizo, pili kavo, se sladkali s piškoti in klepetali. Vprašam jo, kdaj je ona prišla v menopavzo in kako jo je doživljala. Ona pa mi je odgovorila: »Veš draga punca, če imaš čas za to, jo kar imej. Jaz ga nisem imela.« Par let je imela neredno mesečno perilo in to je bilo to. Zamislila sem se. A to je to?

Nedolgo za tem sem imela manjši ginekološki poseg. Pred tem pa pregled pri ginekologu. Tudi njega sem vprašala za nasvet glede menopavze. In mu istočasno povedala, kaj mi je rekla mami. » Ja,«  strinjal se je z njo. »Vse je v glavi« Vem, da ima moja mami pri takih rečeh vedno prav. To je potrdil še strokovnjak za ženske bolezni. Takrat sem se odločila, da jaz menopavze ne bom imela. Zgodbo pa širim naprej.

Bližam se petdesetim. Imam neredno mesečno perilo. Tegob v zvezi z menopavzo pa ne. Deluje. Res je, da sem precej fizično aktivna in pozitivno naravnana, tako, da tudi obolevam ne prepogosto. Če pa že, zelo hitro okrevam. Rada se gibljem v naravi in dobro jem. Živim v vaškem okolju, kjer tudi kupujem hrano, kar je pač mogoče. Veselim se vsakega dneva posebej. Zame je vsak dan praznik. Z veseljem hodim v službo in rada imam ljudi. Otroci so že odrasli in večino prostega časa preživim z možem, ki ga imam še vedno zelo rada. Veliko berem in se neprestano izobražujem. Skratka živim. V menopavzi. Ja, vse je v glavi.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*