“Miška” – pogosta bolezen današnjega časaO vseh boleznih se vedno razkriva takrat, ko človek sam boleha za njimi. Izvor imena ni takšen, vendar jo specialisti sami poimenujejo tako. Računalniška miška je sicer vhodna naprava, ki nam služi pri delu z računalnikom. S pritiskom na gumb ali vrtenjem kolesca , ki je sestavni del ohišja računalniške miške izberemo in aktiviramo ukaze, ki jih s pomočjo vrtenja hitreje vodimo po računalniškem zaslonu, ki ga vidimo pred seboj. Za ukazovanje računalniški miški pa je potrebna človeška roka.

Če smo desničarji je to desna roka, če smo levičarji pa leva roka. Uporaba miške poteka skupaj z uporabo tipkovnico, ki služi za tipkanje. Vsako vrtenje, pritiskanje na miško ali na tipke tipkovnico zahteva od človeka določeno držo. Tako imenovana enakomerna drža, ki človeka spremlja dlje časa pri njegovem poklicu, se posledično kaže kot bolezen dela z računalnikom, pri katerem trpi človekovo zapestje na roki. Običajno na tisti roki, ki uporablja računalniško miško; na obeh rokah ob uporabi tipkovnice. Kdaj in, če se sploh govori o poklicni bolezni odloča posebna zdravniška komisija. Bolniki s to boleznijo pridejo po pomoč do zdravnika z bolečino v dlani oziroma v zapestju, ki se širi vzdolž roke.

Gre za vnetje kit ali ovojnice okoli kit v rokah. Do vnetja tkiva, ki je izredno mehko nastane oteklina, ki v zapestni kanal, ki je že tako tesen pritiska na živec in ga posledično utesni. Bolečina, ki se iz zapestja lahko širi še naprej v prste, dlan, podlaht in komolec je pekoča. Spremljajo jo lahko mravljinci, odtekanje rok in drugi moteči dejavniki. Človek zaradi nje izgubi moč v rokah ter težko nadzoruje gibe v rokah. Zdravnik pri ogledu vašega zapestja postavi diagnozo: »sindrom zapestnega prehoda«. Na prvi pogled oceni, če gre za to bolezen, če je vaše zapestje okorno in pordelo. Za to boleznijo lahko zbolijo vsi ljudje, ki uporabljajo ponavljajoče se gibe in ne le ljudje, ki uporabljajo računalniško tipkovnico in miško. Športniki – predvsem kolesarji, glasbeniki,  tovarniški delavci in drugi.

Da bi preprečili obolenje v zapestju zdravniki priporočajo: da naj človek uporablja računalnik po zdravi pameti. Človek, ki dela na računalniku in upravlja z tipkovnico in miško predlaga mehko uporabo tipk ter nujno oporo za podlaht ter tipkanje po tipkovnici z uporabo vseh prstov. Poskrbite za toploto vaših prstov vseskozi predvsem v hladnih dneh, posledično pride hitreje do poškodb mišic in kit. Najboljši recept, da olajšamo bolečino je sigurno počitek in protibolečinska tableta. Vašo oteklino bodo zmanjšala tudi protivnetna mazila. Alternativa priporoča tudi zeliščna mazila. Opornica za zapestje, podpora za podlaht pri tipkovnici in računalniški miški pa so pripomočki, s katerim lažje opravljamo vsakodnevne gibe in s tem lažje prenašamo spremljajoče – ponavljajoče se bolečine.

Operacija zapestja je tudi ena od možnosti za odpravo bolečine in povrnitev občutka v roke. Podlaga je vaša diagnoza in pripravljenost bolnika na operaciji, ki jo določi strokovnjak ali kirurg, ki se prej običajno posvetuje z določenimi specialisti. Vsak operativni poseg je tvegan, zato je od posameznika odvisno kako dolgo lahko prenaša bolečino. Alternativa običajno zahteva od nas daljše prenašanje nevšečnosti. Tvegati ali zdržati?

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*