Movember tek in rak prostate

Zakaj movember tek ? Zakaj najbolj brkati tek? Poanta tega teka ni afnarija z brki na obrazih. Kdo bo imel večje, boljše, bolj košate. Zadeva je prekleto resna in resnično se je potrebno zresniti.

Namen tega članka je ozavestiti pretežno moške prebivalce naše deželice za skrb za zdravje. Kajti, če sami ne boste skrbeli zase, nihče ne bo. In prav gotovo ne naše zdravstvo.

Pravzaprav je vse kar imate: MOVEMBER TEK!

movemeber movember tek-rak-prosate tekaski nasveti zdravje brki

Slovenski moški ste namreč še prav posebej ogroženi. Brez pravega varstva za svoje zdravje. Naše zdravstvo prav na področju UROLOGIJE ne deluje dobro. Niti približno ne dobro. To vemo vsi.

Zato ste, dragi moški, v hudi nevarnosti!

In v še večji nevarnosti ste tudi zato, ker ste brez varovalnega programa kot ga imamo ženske za raka dojk (DORA), raka na materničnem vratu ali kot ga imamo vsi skupaj za črevesnega raka (SVIT).

Moški ste tukaj čisto prezrti! Zakaj to dopuščate?

Obstajata dva glavna hormonska raka. Moški in ženski. In oba hormonska raka – torej ženski (rak na prsih) in moški (rak prostate) morata biti obravnavana – enakopravno!

Ni mi všeč, da smo nekje ženske bolj enakopravne kot moški. In tukaj smo. In to ni prav in ni pošteno! To je grdo, podlo in umazano. In to je potrebno čimprej spremeniti!

Vsak izmed nas, ki tole bere, lahko na svoj način prispeva, da se stvari spremenijo na bolje. In to z udeležbo na Movember teku ter z visoko informiranostjo o naravi bolezni / rak prostate.

In za kaj gre?

Gre za nekaj grdega. Potuhnjenega. Skritega. Smrtno nevarnega! Kajti, ko opazite simptome, je morda že prepozno. Gotovo pa je pot do ozdravitve veliko daljša in težja.

RAK!

Najhujši in največji ubijalec med moško populacijo:

RAK PROSTATE!

 

In kaj narediti?

Vsak odrasel moški mora v vsakem trenutku, brez trohice razmišljanja, vedeti točno vrednost svoje PSA! Kot mularija poštevanko! In če ste moški in ne veste kaj sploh je PSA vas lahko samo vprašam: »Kaj za božjo voljo je z vami narobe?!«

Vaša vrednost PSA je vaše življenje! Samo to morate vedeti. In ta podatek vam lahko reši življenje.

In ne nasedajte informacijam, da je rak prostate počasen rak in da je rak prostate –  rak starejših.

Bla, bla, bla …  Ni res! Celo zelo ni res ! Že leta to ni več res!

Rak prostate je vedno bolj agresiven in napada vedno mlajše moške, kar dokazujejo najnovejše raziskave.

Kaj še lahko naredite?

Zahtevajte rektalni pregled in odvzem krvi za kontrolo PSA vsako leto po svojem 40 letu in od svojega 45 leta naprej vsakega pol leta! Redno! Brez izjeme! Če se imate radi. In če imate radi svoje drage!

In ne pustite se odgnati svojim zdravnikom, češ, ste premladi. Ker že po štiridesetem letu to več niste! Vsak osebni zdravnik,  bi moral redno pregledati vsakega svojega pacienta vsaj enkrat letno rektalno ter mu pregledati krvno sliko in s tem PSA. In tisti zdravnik, ki se s tem ne strinja, zame ni zdravnik.

In če se vaš zdravnik še kar ne bo dal ga zamenjajte! Ker vas ni vreden!

In namesto piva in čevapčičev,  si sami plačajte laboratorijsko preiskavo. Skoraj zastonj je!  Ali pa kupite test v lekarni.

In zmigajte se. Rekreirajte se. S tem boste ubili stres, ki je tudi sokrivec za nastanek raka prostate.

Pridite na MOVEMBER TEK, ki bo v soboto 26. novembra v Ljubljani ob 11. uri! Start na Prešernovem trgu – 8 km po Ljubljani.

Pridite čimbolj množično! Zaradi mene ste lahko tudi brez brkov. Jaz si jih bom vseeno pustila!

To je zaenkrat vse. Še bom pisala. Dokler ne bo bolje! Imeli me boste še poln kufr! Vsi skupaj!

 »Kolk maš PSA?« Tako se pozdravljajo pravi moški.

 

TEKAŠKI NASVETI MALO DRUGAČE

 

6 komentarjev

 1. Franc Tomšič

  Da nas moške ženska opozarja na bolezen prostate,ki je za nekoga lahko tudi smrtonosna je zlata vredna in spodbudna.
  Moški kateri še niste opravili tega pregleda si vzemite čas in opravite ta prebled krvne slike PSA,da se ugotovi kako je z vašo prostato.Za vas bo mirno in bolje življenje.Na tek pa v čim večjem številu.

  Mojca Vesel tebi pa hvala za spodo. Franc Tomšič

  • Hvala, vesela sem odziva in še bom pisala, da vsaj malce pomagam, da bo postalo bolje. Mogoče bodo moji članki na to temo vsaj malce v pomoč in spodbudo. Super bi bilo, da bi se moški zganili in zahtevali in tudi dobili svoj varovalni program! Najprej pa rabite tisti “klik” v glavi. Rak prostate je bolezen kot vsaka druga. O njej je treba govoriti in se pogovarjati. Tega je ogromno! In moški niste sami v tem, ženske smo z vami. Za tem rakom sicer ne zbolevamo same, zbolevajo pa naši najdražji. In treba se je postaviti po robu! Srečno in veliko zdravja.

 2. Mislim da je problem mnogih moških ta, da smo na splošno veliko bolj malomarni glede skrebi za zdravje kot ženske. Nekaterim je morda nelagodno ob misli na rektalni pregled pa tudi če se zavedamo, da je le ta v resnici precej preprost in neboleč, odlagamo odhod k zdravniku ker menimo, da so ti pregledi samo za “ta stare”. Tudi recimo, ko nam pri branju postajajo roke prekratke, kar odlagamo obisk pri okulistu. Pa na primer program SVIT: povprečna odzivnost žensk na program SVIT je kar 10% višja od odzivnosti moških. A nismo butasti?? V naši družbi tako tretje leto sodelujemo v Movembru, le da smo ga za lokalne potrebe preimenovali v Novembrk. Brki so kar dober način za začetek pogovora, še posebej sedaj ko že mnogi vedo za kaj gre.

  • Hvala za komentar, se čisto z vsem strinjam. Moški, ki ste pravzaprav v resnici tako močni, hrabri, pogumni (vsaj radi bi taki bili 😉 ) – pa se na koncu večina resnično ustraši čisto navadnega zdravnika. Upam, da bo takšnih čimprej – nič. Nobenega več. In čestitke tebi in tvoji družbi za NOVEMBRK! Imena ste se pa spomnili v nulo! Fajn!!! Srečno in uspešno novembrkanje na Movembru.

 3. vlado gorjup

  Vse je lepo napisano. Moški bi moral v vsakem trenutku vedeti svojo vrednost PSA……… Ko pa sem letos osebno zdravnico zaprosil, da bi poleg ostalih stvari pri krvni preiskavi dala pregledati še vrednost PSA, mi je odgovorila da ni potrebe, ker je bil lanski izvid v redu. Da ni potrebe vsako leto? Upam, da ne bo drugo leto že pozno???……

 4. Zdravniki samo “šparajo”. Na račun zdravja pacientov. Hitro je lahko prepozno. Na srečo lahko kupite test tudi v lekarni.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*