Naftni derivati: Cene navzdol

Cene gorivaNaftni derivati:

Naftni derivati so danes nujno potrebni za normalno življenje. Cene goriva so se v zadnjem času kar precej povečale, kajti tukaj govorimo za skoraj polovico višjih cenah. Cene goriva se namreč oblikujejo glede na gibanje cen naftnih derivatov oziroma goriv na svetovnem trgu in sicer na 14 dnevnih presledkih. Cene goriva namreč v veliki meri določa svetovni trg, nekaj odstotkov cene pa določa država. Tukaj gre predvsem za samo trošarino. Trošarina je davek na določeno blago, v tem primeru so to naftni derivati za pogon motornih vozil, sama trošarina pa vključuje še alkohol, tobak in tobačne izdelke in kurilno olje. Trošarina pripada proračunu republike Slovenije. Cene goriva torej sestavlja svetovni trg plus država.

Pocenitev:

Kot je bilo že predhodno omenjeno, naj bi se goriva po 14 dnevnem mirovanju cen tokrat pocenila. CeneCene goriva3 goriva tako bencina kot tudi nafte naj bi se znižale, v kolikor država ne bo dvignila trošarin. Bencin naj bi se pocenil za štiri cente, dizelsko gorivo pa naj bi se pocenilo za en cent. Pocenitev naftnih derivatov je posledica padca cene nafte na svetovnem trgu, povečala pa naj bi se tudi vrednost evra. Če pocenitev bo še ni popolnoma znano, kajti država lahko še vedno dvigne trošarine, in s tem omili ali pa celo izniči samo znižanje cene goriva. Ali bo država spreminjala trošarine ali ne bo znano kmalu.

Trenutne cene:

Do 24 ure danes so cene goriva oziroma naftnih derivatov sledeče:

  • Neosvinčen 95-oktanski bencin stane 1,514 €
  • Neosvinčen 98 ali 100-oktanski bencin stane 1,530€
  • Dizelsko gorivo pa stane 1,381€

Nove cene:

V primeru da vlada ne zviša trošarin in tako ne prepreči znižanja cen naftnih derivatov bodo cene goriva naslednje: 95 oktanski bencin 1,474€, 98 ali 100 oktanski bencin bo 1,49€, naftna pa bo 1,371€. Tako bomo pri polnjenju polnega 60-literskega rezervoarja bencina prihranili 2,4€, pri polnjenju avtomobila z dizelskim motorjem pa bomo prihranili 0,6€.

Prodaja:

Največ goriva se proda v sami sezoni dopustov in sicer do meseca maja pa vse do septembra. Najbolj prodajni naftni derivat je neosvinčen 95 oktanski bencin, ki pa ima za današnje razmere kar precej visoko ceno. Cene goriva so namreč zrasle kar precej visoko, a vendar se kljub svoji visoki ceni še vedno dražijo. Če bo šlo tako naprej, bo kmalu spet veljalo pravilo, da bo svoj avtomobil imel le najpremožnejši.

Komentarji so zaprti