Domači kruh brez gnetenja – še nikoli tako enostavno

Kruh brez gnetenja

Ste že kdaj pekli pravi domači kruh? Vam v zaspano sobotno jutro zadiši pravkar pečen kruh? Mnogi med vami ste gotovo pravi mojstri. Ne vsi? Se vam zdi preveč zakomplicirano, nimate časa, se bojite, da vam ne bo uspelo? Predstavljam vam preprost recept za kruh brez gnetenja, še bolj preprosto pripravo in zagotovljen uspeh.

Domači kruh
Domači kruh brez gnetenja

 

Kako bi se vam zdelo, če bi sestavine za domači kruh zvečer enostavno zmešali skupaj z žlico, nato pa na vse skupaj pozabili do naslednjega jutra, ko bi vas pričakalo vzhajano testo, ki ga je treba samo še oblikovati v hlebček in postaviti v pečico. Nobenega gnetenja, vzhajanja, ponovnega gnetenja… Pa vendar bi na koncu dobili okusen kruh z mehko luknjasto sredico in hrustljavo skorjo. Ravno pravi, da nanj namažete zvrhano žlico domače marmelade ali ga obložite z rezino sira. Vam je ideja všeč? Potem je kruh brez gnetenja, ki je zadnja leta v svetu pravi hit, pravi tudi za vas!

Res je lahko tako preprosto. Pripravite si moko. Navadno pšenično moko, mehko, ostro, krušno, iz mlina ali police v trgovini. Lahko si namešate svojo najljubšo kombinacijo in 1/3 pšenične moke zamenjate s kakšno drugo. Vam je morda všeč ržena? Dodajte še sol in kvas in dolijte vodo.

Kruh brez gnetenja

 

Te osnovne štiri sestavine v posodi zmešajte z žlico ali lopatico. Saj veste, to je kruh brez gnetenja. Zato nič gnetenja, samo premešate! Se vam zdi testo zelo mokro in lepljivo, še polno grudic? Ne skrbite, tako je prav.

Pokrijte posodo s plastično folijo in pustite na sobni temperaturi 12 – 18 ur. Idealno: “čez noč”. Ne pokrivajte tesno s pokrovom in izberite dovolj veliko posodo, ker bo testo naraslo. Naslednje jutro vas bo v skledi pričakala mehurčkasta masa. Precej čudno in rahlo zaskrbljujoče, ko delate prvič. Testo je sedaj zelo lepljivo. Dolga fermentacija je namesto vas opravila delo gnetenja. Molekule glutena so se raztegnile in testo je dobilo svojo elastičnost. Kar pogumno, do tu vam je šlo vse po načrtu.

Da domači kruh brez gnetenja tudi spečete, potrebujete pekač s pokrovom. Katerakoli posoda s pokrovom, ki jo lahko postavite v vročo pečico, bo dobra. Steklena, glinena, keramična, litoželezna, emajlirana, samo da ima pokrov.  Pečico segrejte na 230 °C in vanjo postavite tudi pekač, da se segreje.

Sedaj pa si močno pomokajte delovno površino. Nato stresite ali postrgajte testo iz posode.  Čeprav je testo zelo lepljivo, si kar pogumno pomokajte roke in testo oblikujte v hlebček. Saj veste, nič gnetenja! Pokrijte oblikovani hlebček s plastično folijo, lahko uporabite kar tisto, s katero ste preko noči imeli pokrito skledo. Pustite hlebček naj počiva pol ure, da se vam v tem času dobro segrejeta pečica in pekač.

Po pol ure vzemite pekač iz pečice in ga previdno odkrijte. Pazite, pekač je zelo vroč! Posebej previdni bodite, če imate pekač, ki ima nizek spodnji del in visok pokrov. Taki so npr. pekači iz jenskega stekla. V tem primeru se vroč zrak ujame v pokrovu pekača in ko ga med odkrivanjem obrnete, se vroč zrak na hitro dvigne, in lahko pošteno opeče roko, ki drži pokrov. Previdno prenesite hlebček v pekač. Ker je testo zelo mehko, se bo oblika hlebčka malo pokvarila. Nič zato. Med pečenjem se bo testo za okusen domači kruh v vsakem primeru dvignilo in oblika se bo povrnila.

Ne potrebujete papirja za peko, prav tako ni potrebno mastiti pekača, naš kruh brez gnetenja se enostavno nikoli ne prime na pekač. Če pečete v zelo globokem pekaču z ravnim pokrovom, lahko v pekač položite 10 cm širok trak papirja za peko in si z njim kasneje pomagate pri dvigovanju pečenega kruha. Pokrijte pekač s pokrovom in takoj postavite nazaj v vročo pečico. Pecite 30 minut. Nato vzemite pekač iz pečice in ga odkrijte. Postavite odkrit pekač nazaj v pečico še za 15 minut, da se zapeče še skorja.

Domači kruh brez gnetenja je mehek, s hrustljavo skorjico in se ne drobi. Poleg tega dolgo ostane svež. Tako pravijo. Tega namreč še nisem uspela preizkusiti, pri nas ga vedno prej zmanjka!

Recept za domači kruh brez gnetenja:

  • 400 g moke
  • 1 žlička soli
  • ½ žličke suhega kvasa
  • 330 ml vode

Zmešajte vse sestavine v skledi, pokrijte s plastično folijo in pustite na sobni temperaturi 12 – 18 ur.

Segrejte pečico na 230 °C in postavite vanjo za 30 minut pekač s pokrovom. Oblikujte testo v hlebček, pokrijte ga s plastično folijo in pustite počivati 30 minut.

Testo prenesite v pekač, pokrijte s pokrovom in domači kruh pecite 30 minut. Nato odstranite pokrov in pecite še 15 minut. Domači kruh ohladite na rešetki, razrežite in uživajte v vsakem grižljaju!

Testu za domači kruh brez gnetenja lahko dodate različne sestavine in tako dobite nešteto različic, ki spremenijo vsakdanji kruh v prigrizek za sladokusce. Sestavine enostavno vmešate v testo istočasno z moko, vodo in kvasom ali le posujete po površini hlebčka tik pred pečenjem. Nekaj predlogov za posip: makova semena, sončnična semena, bučne peške, pinjole, sezam…

In kaj vse lahko vmešate v testo?

  • narezane olive, česen in nasekljan rožmarin
  • limonino lupino, rožmarin in nariban sir
  • posušene paradižnike in baziliko
  • čili in parmezan
  • fige, orehe in sir z modro plesnijo
  • slanino in sir
  • slane inčune in kapre
  • mešanico provansalskih zelišč (rožmarin, timijan, origano, šetraj, majaron)
  • brusnice, pomarančno lupino in mandeljne
  • rozine, orehe in cimet
  • namočena žitna zrna
  • marelice, brusnice in čokoladne kapljice

 Katera pa je vaša najljubša kombinacija?