Domači kruh brez gnetenja – še nikoli tako enostavno



Kruh brez gnetenja

Ste že kdaj pekli pravi domači kruh? Vam v zaspano sobotno jutro zadiši pravkar pečen kruh? Mnogi med vami ste gotovo pravi mojstri. Ne vsi? Se vam zdi preveč zakomplicirano, nimate časa, se bojite, da vam ne bo uspelo? Predstavljam vam preprost recept za kruh brez gnetenja, še bolj preprosto pripravo in zagotovljen uspeh.

Domači kruh
Domači kruh brez gnetenja

 

Kako bi se vam zdelo, če bi sestavine za domači kruh zvečer enostavno zmešali skupaj z žlico, nato pa na vse skupaj pozabili do naslednjega jutra, ko bi vas pričakalo vzhajano testo, ki ga je treba samo še oblikovati v hlebček in postaviti v pečico. Nobenega gnetenja, vzhajanja, ponovnega gnetenja… Pa vendar bi na koncu dobili okusen kruh z mehko luknjasto sredico in hrustljavo skorjo. Ravno pravi, da nanj namažete zvrhano žlico domače marmelade ali ga obložite z rezino sira. Vam je ideja všeč? Potem je kruh brez gnetenja, ki je zadnja leta v svetu pravi hit, pravi tudi za vas!

Res je lahko tako preprosto. Pripravite si moko. Navadno pšenično moko, mehko, ostro, krušno, iz mlina ali police v trgovini. Lahko si namešate svojo najljubšo kombinacijo in 1/3 pšenične moke zamenjate s kakšno drugo. Vam je morda všeč ržena? Dodajte še sol in kvas in dolijte vodo.

Kruh brez gnetenja

 

Te osnovne štiri sestavine v posodi zmešajte z žlico ali lopatico. Saj veste, to je kruh brez gnetenja. Zato nič gnetenja, samo premešate! Se vam zdi testo zelo mokro in lepljivo, še polno grudic? Ne skrbite, tako je prav.

Pokrijte posodo s plastično folijo in pustite na sobni temperaturi 12 – 18 ur. Idealno: “čez noč”. Ne pokrivajte tesno s pokrovom in izberite dovolj veliko posodo, ker bo testo naraslo. Naslednje jutro vas bo v skledi pričakala mehurčkasta masa. Precej čudno in rahlo zaskrbljujoče, ko delate prvič. Testo je sedaj zelo lepljivo. Dolga fermentacija je namesto vas opravila delo gnetenja. Molekule glutena so se raztegnile in testo je dobilo svojo elastičnost. Kar pogumno, do tu vam je šlo vse po načrtu.

Da domači kruh brez gnetenja tudi spečete, potrebujete pekač s pokrovom. Katerakoli posoda s pokrovom, ki jo lahko postavite v vročo pečico, bo dobra. Steklena, glinena, keramična, litoželezna, emajlirana, samo da ima pokrov.  Pečico segrejte na 230 °C in vanjo postavite tudi pekač, da se segreje.

Sedaj pa si močno pomokajte delovno površino. Nato stresite ali postrgajte testo iz posode.  Čeprav je testo zelo lepljivo, si kar pogumno pomokajte roke in testo oblikujte v hlebček. Saj veste, nič gnetenja! Pokrijte oblikovani hlebček s plastično folijo, lahko uporabite kar tisto, s katero ste preko noči imeli pokrito skledo. Pustite hlebček naj počiva pol ure, da se vam v tem času dobro segrejeta pečica in pekač.

Po pol ure vzemite pekač iz pečice in ga previdno odkrijte. Pazite, pekač je zelo vroč! Posebej previdni bodite, če imate pekač, ki ima nizek spodnji del in visok pokrov. Taki so npr. pekači iz jenskega stekla. V tem primeru se vroč zrak ujame v pokrovu pekača in ko ga med odkrivanjem obrnete, se vroč zrak na hitro dvigne, in lahko pošteno opeče roko, ki drži pokrov. Previdno prenesite hlebček v pekač. Ker je testo zelo mehko, se bo oblika hlebčka malo pokvarila. Nič zato. Med pečenjem se bo testo za okusen domači kruh v vsakem primeru dvignilo in oblika se bo povrnila.

Ne potrebujete papirja za peko, prav tako ni potrebno mastiti pekača, naš kruh brez gnetenja se enostavno nikoli ne prime na pekač. Če pečete v zelo globokem pekaču z ravnim pokrovom, lahko v pekač položite 10 cm širok trak papirja za peko in si z njim kasneje pomagate pri dvigovanju pečenega kruha. Pokrijte pekač s pokrovom in takoj postavite nazaj v vročo pečico. Pecite 30 minut. Nato vzemite pekač iz pečice in ga odkrijte. Postavite odkrit pekač nazaj v pečico še za 15 minut, da se zapeče še skorja.

Domači kruh brez gnetenja je mehek, s hrustljavo skorjico in se ne drobi. Poleg tega dolgo ostane svež. Tako pravijo. Tega namreč še nisem uspela preizkusiti, pri nas ga vedno prej zmanjka!

Recept za domači kruh brez gnetenja:

  • 400 g moke
  • 1 žlička soli
  • ½ žličke suhega kvasa
  • 330 ml vode

Zmešajte vse sestavine v skledi, pokrijte s plastično folijo in pustite na sobni temperaturi 12 – 18 ur.

Segrejte pečico na 230 °C in postavite vanjo za 30 minut pekač s pokrovom. Oblikujte testo v hlebček, pokrijte ga s plastično folijo in pustite počivati 30 minut.

Testo prenesite v pekač, pokrijte s pokrovom in domači kruh pecite 30 minut. Nato odstranite pokrov in pecite še 15 minut. Domači kruh ohladite na rešetki, razrežite in uživajte v vsakem grižljaju!

Testu za domači kruh brez gnetenja lahko dodate različne sestavine in tako dobite nešteto različic, ki spremenijo vsakdanji kruh v prigrizek za sladokusce. Sestavine enostavno vmešate v testo istočasno z moko, vodo in kvasom ali le posujete po površini hlebčka tik pred pečenjem. Nekaj predlogov za posip: makova semena, sončnična semena, bučne peške, pinjole, sezam…

In kaj vse lahko vmešate v testo?

  • narezane olive, česen in nasekljan rožmarin
  • limonino lupino, rožmarin in nariban sir
  • posušene paradižnike in baziliko
  • čili in parmezan
  • fige, orehe in sir z modro plesnijo
  • slanino in sir
  • slane inčune in kapre
  • mešanico provansalskih zelišč (rožmarin, timijan, origano, šetraj, majaron)
  • brusnice, pomarančno lupino in mandeljne
  • rozine, orehe in cimet
  • namočena žitna zrna
  • marelice, brusnice in čokoladne kapljice

 Katera pa je vaša najljubša kombinacija?

31 komentarjev

  1. Oh, tale kruh s posušenimi paradižniki in baziliko me je premamil, bo treba za kuhinjski pult!

    • marjeta kuhar

      dober dan jaz sem tale kruhek malo prej spekla ne vem pa zakaj se skorja ni zmescala hvala in lepi dan

  2. Irena Kodele Krašna

    To bo treba poskusiti. Hvala, Helena!

  3. draga avbelj

    Helena hvala.
    Sedaj pa komaj čakam, da naredim kruh; z domačo moko in olivami in enega z
    orehi. Upam da mi uspe.

  4. motoristka6

    Kruh sem spekla in res je fantastičen moji so kar zahtevni jedci še posebej kar se tiče kruha .Nad tem kruhom smo preprosto navdušeni. Naredila sem belega in temnega s sončničnimi semeni tako eden kot drugi sta ODLIČNA postopek enostaven in rezultat KRUH IZJEMEN. Konec izgovorov – peka kruha še nikoli ni bila tako enostavna . Pravkar se mesi že naslednja runda.

  5. Kvaliteto domačega kruha ne moreš primerjati s kvaliteto kruha, ki ga kupiš v trgovini. Čeprav imajo vsi naziv domači kruh!

    Tale recept za kruh brez gnetenja je res super, kruh pa zelo dober!

  6. Živijo,
    še pol ure in bom videla, kaj je nastalo po tem zanimivem receptu……komaj čakam. Testo je zjutraj res bilo mehko.

    Lp, Aleksandra

  7. To!
    Tale recept za kruh je res bomba! Gospa Helena, čestitam!
    Opozorila bi edinole na to, če daste kvas v prahu, ali ge dobro zamešajte, da ne bo ostal v kupčkih ali pa ga daste v posebno posodico s toplo vodo in nato v moko.
    Uživajte in dober tek!

    Lep pozdrav, aleksandra.

  8. Živijo mojstrice!

    Pri temle super receptu bi imela še eno vprašanje: ko po 12 urah stresem testo na delovno pomokano površino in oblikujem hlebček, se po tem, ko je kruh spečen, v sredivi sem pa tja vidi moka. Na kaj torej moram paziti pri oblikovanju hlebčka, da moke ne bo videti?

    Hvala in lep pozdrav, Aleksandra.

  9. Danes sem spekla kruh po tem receptu. Zelo zadovoljna! Samo malo je sem ter tja bilo opaziti male grudice moke. Bo treba drugič bolj premešati?
    Zanima me, zakaj mora biti pokrito, ko se peče v prvem delu. Kako se bi speklo, če maso podvojim?
    Danes sem dala notri bučna semena, drugič bom kaj drugega. Prosim za dobre predloge!

  10. Danes sem spekla s posušenimi pelati in baziliko- super! Hvala, Helena za ta recept, ki je res enostaven in uren!
    Prosim pa, da mi nekdo odgovori na moja prejšnja vprašanja!

  11. super kruh…dodala česen, bazilika in drobnjak….naslednjič pridejo olive 🙂 in ravno pravšnja količina za 2 dni
    za eno osebo. Sprobam še vse naštete/predlagane kombinacije…:)

  12. Hvala na tem receptu. Vsekakor bom poskusila, ker moj mož je oboževalec doma pečenega kruha. Rada bi samo vedela, če lahko to zmeso mešamo tudi v stroju za mešanje testa ,namesto z domačo RIBNIKOO kuhanico ???

  13. Ta recept je iz New York timsa, malo pogooglajte je se video opravljen.
    Franja pokrito je zato da se ustvari vlaga ter je kasneje hrustljava skorja.

  14. hm, meni se pa “hlebček” med polurnim počitkom kar razleze po pultu, da ga sploh ni možno prestaviti z roko v enem kosu v posodo…prej bi ga lahko postrgala s pulta…
    Je razmerje moke in vode zagotovo pravilno zapisano?

  15. Danes sem spekla kruh z ocvirki. Fantastičen! Od zdaj bom redno pekla kruh in to vedno po tem receptu!

  16. mm…….tudi meni se razleze, a ga poberem skupaj in hopla v vročo posodo….:). Spekla še koruznega…..res je dobro in enostavno….sedaj sprobavam dodajat večjo količino moke in seveda tudi ostalo v sorazmernem delu…pa gre, uspe ravno tako…:)

  17. Pozdravljeni, zanima me, če je že kdo delal z ajdovo ali pirino moko? ali tudi uspe po tem receptu ali je treba kaj spremenit količino? hvala za odgovore 🙂

  18. Kruh je preprosto odličen.

  19. jaz ga pripravim malo drugače pa je tudi zelo dober–1kg.moke najbolje je TIP 500 jo presejem na fino sito zatem dam 2 zavojčka suhega kvasa 1 zvrhano žlico soli –to vse dobro premešam z leseno kuhavnico–zatem pa zalijem z 8 in pol deci vode ter to premešam tudi ročno da se malo moka spoji— zatem vzamem ročni mešalnik in še z njim premešam -ker je redko testo gre to čisto lahko to največ 3 min.—zatem dam testo na hladno počivat najbolje v hladilnik za 4 ure —nato pripravim pekač dam v njega peko papir in na njega testo ki je dovolj redko –med tem segrejem pečico na 50 stopinj jo ugasnem in dam vanjo ta pekač z testom–ko vidim da je začelo testo vshajati prižgem pečico na 220 stopinj in pustim da se peče 20 min. –zatem zmanjšam temperaturo na 180 stopinj in pustim da se še peče kruh 20 min,—malo pred koncem peke ga še premažem po vrhu z margarino ali maslom -kakor komu paše pa DOBER TEK .–prosim kdo bo probal ta recept naj sporoči kako mu je uspelo I

  20. Gos. Karmen vam dam nasvet na vaše vprašanje –vi lahko pečete kruh iz vseh vrst moke samo samo naredite pravo mešanico pirina moka ni dobro da je sama vedno jo zmešajte z pšenično vsaj pol na pol -če hočete da bo kruh dober ajdovo pa nisem probal –ržene moke nikoli ni dobro več dodat kot 20 procentov –koruzno moko vedno prej poparite predno zamesite kruh-tudi te dam samo četrt med pšenično moko—drugače pa -vaja dela mojstra- naj vam dobro uspe.

  21. Mojca Medved

    Če podvojiš količino sestavin,za koliko moraš podaljšati čas pečenja?LP

    • Jaz sem sestavino podvojila, pa je bil notri pacast, čeprav sem podaljšala čas pečenja za 15 minut. Je bilo mogoče preveč črne moke?

      • miran š

        Jas sem ga tudi speko a ko ga specete ga zavite vprticek iz blaga tako bo skorja mal mehkejsa pa dobr tek je odlicen

  22. naredila po navodilih, uporabila sem belo pirino moko. Tudi moj ktuhrk (kot je že nekdo napisal) je čist pacast, čeprav je skorjica supr zapečena ….. sem poskusila še enkrat z podaljšanim pečenjem (45min pokrito/20 min odkrito), pa ni nič boljše. Me res zanima, v čem je napaka?

  23. prehitro pisala ….. saj je jasno, da bi moralo pisati “moj kruhek”, a ne?

  24. Ta kruh je prava fantazija… Lani sem ga pekla non stop, letos nič, ker so kilogrami kar leteli navzgor. Moka pa tudi je pošla en dva tri. Jaz sem delala in s piro, koruzno moko… nič ni bilo pacasto, samo bolj gost je, ni tako napihnjen kot beli. Kaj pa je razlog, ne vem. Škorja pa ja, je bila taka hrustljava, precej debela, ker se peče na full visoki temperaturi. Ampak to nam paše. Ja, ja, vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. 🙂

  25. Sem ga pekla že 2x. Prvič točno po navodilih, drugič pa sem ga iz posode dala direktno v segreto posodo brez oblikovanja hlebčka in valjanja v moki. Tudi uspelo. Danes pa zmešala za belega s provansalskimi ter rženega. V slednjega sem dala malenkost več vode, ker je bilo precej trdo. Upam, da bo uspelo.

  26. marija ovnik

    tudi jaz sem ga spekla iz pirine moke,skorja krasna,hrustjava sredica pacasta,kaj je narobe

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*