Naravno razstrupljanje telesa

Vedno več se srečujemo s škodljivi snovmi v okolju, užijemo pa jih tako tudi s hrano,  ki so še posebej škodljive za naše zdravje. Naše telo si  te snovi prizadeva sproti odstranjevati in jih tudi uničevati, vendar za uspešno obrambo nujno potrebuje zaščitne snovi. Če telo teh škodljivih snovi ni zmožno uničiti, pa se nam to zelo hitro pokaže tudi pri zdravju, za katerega v sedanjem hitrem tempu kaj hitro  zanemarimo.

Razstrupljanje telesa

Med prebavljanjem nastajajo prosti radikali

Nezdrava prehrana: Znano je, da hitra prehrana v kateri ni dovolj sadja in zelenjave kot tudi sladkarije slabo vplivajo na zdravje. Med prebavljanjem hrane tako nastajajo prosti radikali oziroma snovi, ki lahko poškodujejo celice našega telesa in prispevajo k  nastanku obolenj. Te snovi, ki prehajajo v telo pa sprošča hrana, stres, kajenje in onesnaženo okolje.

Ulovimo tako-imenovane proste radikale

Odlični lovilci prostih radikalov, so tako imenovani antioksidanti. Sestavine kot so polifenoli, flavonoidi, karotenoidi, oziroma sekundarne rastlinske snovi, vežejo proste radikale, ki nastajajo pri prebavljanju in jih izločajo iz našega telesa. Če se želimo obvarovati pred strupi, moramo tako upoštevati zdravo prehrano, ki je temu namenjena.

S katero hrano nad strupe?

Beluši in riž

Če je telo nagnjeno k zadrževanju vode, potem so najboljša živila beluši in riž. Nabiranje vode nastane pri motnjah ravnovesja vode v telesu, naravna pomoč  pri teh simptomih, pa je redno uživanje skodelice rjavega nesoljenega riža. Tudi beluši sodijo med najbolj učinkovite naravne metode za odvajanje vode iz telesa, ob tem pa vsebujejo tudi veliko kalija  ter malo kalorij.

Ananas

Ananas

Ananas vsebuje zelo veliko vode in malo kalorij. Ta tropski sadež  je poln do zdravja prijaznih snovi, kot so kalij, magnezij, fosfor, železo, baker in jod. Najbolj pomembna sestavina ananasa pa je bromelin, ki razcepi beljakovine v živilih in tako zažene prebavo beljakovin.

Brokoli

Brokoli

Brokoli zavzema pri varovanju zdravja vse pomembnejše mesto. Redno uživanje brokolija prispeva k preprečevanju raka, zato naj bo ta prvi izbor za naš vsakdanji jedilnik. Številne bio-aktivne rastlinske snovi in bogastvo vitaminov ga umeščajo med prave varuhe zdravja.

Zeleni čaj

Zeleni čaj

Zeleni čaj sodi med najbolj zdrave napitke, katerega učinka so že dokazali že v številnih raziskavah. Če povzamemo Kitjace, spijejo skodelico čaja po vsakem obroku. To je velik prispevek k obrambi pred rakom, saj antioksidanti v zelenem čaju nadvse uspešno varujejo pred učinki prostih radikalov. Zelini čaj tako pomaga tudi pri zmanjšanju telesne teže. Za vse blagodejne učinke čaja pa je treba upoštevati, da zelenega čaja ne smemo sladiti.

Jagodičevje

Borovnice

Predvsem maline in borovnice vsebujejo veliko do zdravja prijaznih snovi, med drugimi tudi visok delež polifenola elagične kisline, ki jagode obarva rdeče. Ta sestavina učinkuje že v črevesju, kjer pomaga odstranjevati škodljive, med njimi rakotvorne snovi.

Priporočila za razstrupljanje

  1. Uživajte zadostno količino  vode, najmanj  1,5 do dva litra dnevno. Pomembno je, da pijete vodo in ne napitke, ki vsebujejo dodatni sladkor.
  2. Ogibajte se jedi, bogatih s kalorijami in maščobami ter sladkih jedi. Na jedilniku pa se naj znajdejo jedi z veliko antioksidantov (lovilci prostih radikalov). Jagode, zeleni čaj, brokoli zelo učinkovito razstrupljajo telo. Da bi telesu tako pomagali odpraviti škodljive snovi, ki lahko sprožijo številne bolezni, bi morali te jedi oziroma sestavine  biti redno na našem jedilniku.
  3. Za razstrupljanje telesa pa nam bo pomagala tudi telesna aktivnost. Redna telesna aktivnost odlično učinkuje na zdravje. Med drugim okrepi vene, limfne žile ter pomaga razstrupiti telo.Že z 30-minutno aktivnostjo na dan bo telo funkcioniralo lažje.

Vsekakor pa se moramo zavedati, da sami najbolje poznamo svoje telo. Vemo kaj našemu telesu odgovarja in kaj ne, se temu primerno tudi prehranjujemo v mejah normale. Zavedati pa se moramo, da razstrupljanje telesa ne smemo enačiti za zniževanje telesne teže. Zato je najboljše, da telo razstrupljamo po par dni in nič več.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*