Naš šolski sistem je še iz časov Marije TerezijeK pisanju članka me spodbudil zapis na enem socialnih omrežij. FB Marko Juhant: Kako je oče poskrbel za počitnice svoje hčerke.

Trenutno so prvomajski prazniki in otroci imajo počitnice. No, petek, če smo natančni. Vmes je vikend, ostalo so prazniki. Oče šolarke je zgrožen, da mora hči v tem času predelati 20 strani v učbeniku za Družbo in nekaj strani v učbeniku za Naravo. Ne vem, ali je z nami starši kaj narobe ali z učitelji, ali pa je ves šolski sistem nekje. Ne bom pisala grdih besed. Pa saj so vendar dela prosti dnevi(za večino). Mi imamo dopuste in praznike, otroci pa naj se učijo in delajo domače naloge. Nekaj ni v redu. Jaz grem na dopust, da si odpočijem od službe. Da sem z družino. A otrokom pa to ne pripada, ali kaj? Ja, da ne pozabim. Devetošolci se vračajo v šolo v sredo, v četrtek pa že pišejo Nacionalno preverjanje znanja. Pa ali ste na ministrstvu za šolstvo normalni? Sploh kaj razmišljate. Verjetno ne, ker tega niste sposobni. Ne vem kje ste hodili v šolo. Če sploh ste, v tej skorumpirani državi.

Naš šolski sistem je še iz časov Marije Terezije

Vsako leto se pojavljajo novi, zahtevnejši programi. Učitelji jih prilagajajo po svoje, kolikor jim to sploh uspe. Ker pa je, na žalost, vedno več nemotiviranih učiteljev, to breme prelagajo na nas starše. Naj kar doma delajo. V šoli bomo pa po liniji najmanjšega odpora. Tako pozno popoldne pridemo starši in otroci utrujeni domov. Potem pa nas čaka še kup domačih nalog in učenja. Potem pa se še vse skupaj ponovi za počitnice. Hči je imela sošolca, ki se je težko učil. Izhajal je iz socialno šibke družine. V višjih razredih so imeli angleški jezik. Seveda bi se mogel učiti in delati domače naloge doma. Toda kako. Mama je naredila osnovno šolo s prilagojenim učnim programom, oče pa se je učil nemški jezik. Kako naj taka starša potem pomagata otroku. Učitelj pa ni plačan za to. No tu se je problem rešil s pomočjo sošolcev. Toda tu ni nekaj v skladu z javnim izobraževanjem. Na tej šoli je bilo in je še vedno kar nekaj cvetk, ki dajo vtis, da hodijo učitelji samo v službo. Delajo naj pa starši. Tudi med počitnicami.

Povsem druga zgodba je šola, ki jo obiskuje moj sin. Domače naloge sicer imajo, ampak so zgolj za utrjevanje snovi in jih ni nikoli preveč. Pa tudi z večine jih otroci lahko napišejo brez naše pomoči. Počitnice so pa pouka prosti dnevi. Potem ti pa ministrstvo razpiše Nacionalno preverjanje znanja takoj po praznikih. Tu pa so tudi najboljši učitelji nemočni. Seveda so učenci utrjevali znanje že pred prazniki, a kaj ko potem te bučke hitro napolnijo z drugimi vsebinami. Zato ne bodite presenečeni, če bodo slabši rezultati. Sama sicer mojega otroka ne forsiram z učenjem. Spodbujam ga. Ker znanje je edini kapital, ki nikoli ne presahne. Pa je iz leta v leto bolj uspešen. Poseduje ogromno splošne izobrazbe. Zato se tudi ne sekiram, če bo NPZ-je slabše pisal. Kaj mu bodo v življenju?

Tako, naš šolski sistem otroke polni s praznimi vsebinami. Bil bi že skrajni čas, da se nekaj na tem področju spremeni. Zadnji čas je, da začnemo otroke finančno opismenjevati. Kapitalizem je na pohodu z vso močjo. Prav tako jih moramo spodbujati da se izpopolnjujejo na področju informatike. Ne jih ves čas samo kritizirati, da samo visijo na medijih. Spodbujajmo jih, da jih uporabljajo v prave namene. Otroke je potrebno postavljati v različne situacije in jih spodbuditi, da sami iščejo rešitve. Kajti na trgu dela bodo preživeli le tisti, ki bodo dovolj  fleksibilni in iznajdljivi. Konec je s komfortom rednih zagotovljenih delovnih mest. In če naš izobraževalni sistem tega ne bo začel omogočati, bodo naši zanamci samo še pohabljena bitja z praznimi vsebinami. Če pa ste mnenja, da je to naloga nas staršev, potem pa zaprite šole, denar pa namenite osebam, ki bi želele opravljati to delo. Ali pa omogočite izobraževanje najprej nam, staršem , potem pa plače mamam ali očetom, da bomo otroke poučevali doma.

Res je, da imajo nekateri otroci počitnice skozi celo leto. In potem so prvomajske počitnice pod nujo za lovljenje zadnjega vlaka dobrih ocen. Vendar, ali se je kdo skozi leto vprašal, čemu je to tako. Očitno so ti otroci nemotivirani za učenje. Zakaj? Smo spet krivi starši. Jaz krivim sistem, nikakor pa učitelje. Oni so preobremenjeni in skrajno nemotivirani.

Zato pa počitnice pustite proste tako otrokom, kot nam staršem. Tudi mi potrebujemo počitek od šole.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*