Zoran Jerončič: “Ne bi rekel, da je liga manj kakovostna”

S tekmo med Novo KBM Branikom in Formisom se je začela končnica v prvi slovenski ženski odbojkarski ligi. Naslov branijo Mariborčanke, ki so tudi letos ob Kamničankah praktično edine kandidatke za končno prvo mesto. Toda to seveda ne pomeni, da bodo druge tekme manj zanimive. Nasprotno, v letošnji sezoni se je na slovenskem odbojkarskem zemljevidu pojavilo nekaj novih ekip, ki krojijo slovenski vrh, največje presenečenje pa predstavljajo Braslovčanke, ki so v svoji prvi prvoligaški sezoni redni del tekmovanja v Modri skupini končale na tretjem mestu. Vodi jih Zoran Jerončič, ki se je po petih letih vrnil v slovensko odbojko.

odbojka_zenske

 

Razlog, zakaj smo se za napoved prvih četrtfinalnih tekem v 1. DOL žensk odločili za Zorana Jerončiča, trenerja Braslovč, je preprost. Gre namreč za ekipo, ki je kot novinka v prvoligaški konkurenci in bo v končnico začela s tretjega mesta, v njej pa so v glavnem igralke, ki so v povprečju stare sedemnajst let. Igralke, ki so Modro skupino končale na tretjem mestu, so pred kratkim osvojile naslov mladinskih državnih prvakinj, kar nekaj med njimi pa jih igra še v kadetskem prvenstvu.

Odbojkarski klub Braslovče
Odbojkarski klub Braslovče

Kako pojasniti fenomen Braslovč, občine s pet tisoč prebivalci, ki ima tako uspešno žensko ekipo, v kateri so tudi štiri igralke, ki so lani s slovensko kadetsko reprezentanco osvojile prvo mesto na evropskih olimpijskih igrah mladih v Utrechtu, bile šeste na EP in se kot prva slovenska ženska odbojkarska ekipa uvrstila na svetovno prvenstvo.

»Zadovoljen sem, da sem lahko prišel v to sredino. Zahvaliti se moram predvsem predsedniku kluba Marjanu Kumerju, ki me je pripeljal. Odbojkarski fenomen Braslovč pa bi objasnil s kratico DŠŠ, se pravi, družina, šola, šport. Ta kratica je v Braslovčah zelo zakoreninjena in tu gre iskat vzroke za takšen uspeh. Skratka, gre za odlično sodelovanje družin in šole, vse skupaj pa je povezano s športom. Če se navežem na ravnateljico OŠ Braslovče, ki je v pogovoru za POP TV, ko so delali prispevek o našem klubu, izpostavila, kako pomemben je šport za učenje in pozneje v življenju. Se pravi, da je ravnateljica prva, ki razume, zakaj je šport tako pomemben, zato se ni čuditi temu fenomenu v Braslovčah. Je že res, da gre za izjemno generacijo, toda tudi v mlajših kategorijah so dekleta pridna, se pravi, da v Braslovčah obstaja tradicija. Gre preprosto za odnos, ki ga tu gojijo že veliko let in za sklop vseh teh dejavnikov, ki je to ekipo pripeljala do teh izidov. Jaz delam na svoj način, vendar ti uspehi niso samo moji, so delo mojih predhodnikov, to je delo, ki se je začelo že v mini odbojki. V veliko čast mi je bilo, ko so me nedavno tega poklicali iz Gimnazije Celje, da sem vodil njihovo ekipo na finalu srednješolskega prvenstva na Jesenicah. Kaj to pomeni? To pomeni, da se je temu sodelovanju osnovne šole, kluba in staršev pridružila še celjska gimnazija. In mislim, da je tu ta skrivnost. Pa, da ne govorim o tem, da so ta dekleta navajena delati, da nimam nobenih težav na treningih. Dobro, na koncu je treba tudi kanček sreče, brez česar tako ali tako ne gre. Toda sreča ti ne pomagal, če nisi pravi,« je fenomen Braslovč skušal pojasniti izkušeni trener, ki je bil v obdobju od leta 1992 do 2001 tudi trener kadetske, mladinske in članske reprezentance Slovenije, sicer pa je dolga leta deloval tudi v Italiji. Tudi v zadnjih petih letih, potem, ko je zapustil ekipo Hita Nove Gorice in to po osvojeni pokalni lovoriki. In prav zato, ker že nekaj let ni bil prisoten v slovenski ženski odbojki, v tem času pa se je v njej marsikaj spremenilo, je še kako pristojen, da oceni kakovost slovenske lige. Veliko jih je, ki menijo, da je kakovost v njej padla, toda po drugi strani je zdaj liga, z izjemo Calcit Volleyballa in Nove KBM Branika, tudi bolj izenačena.

»Mislim, da kakovost ni posebej padla, je pa res, da z izjemo dveh v Braniku in ene v Calcitu, ni drugih tujk. To je ena sprememba, druga pa je, da je povprečna starost igralk v prvi ligi zdaj veliko nižja. Toda to ne pomeni, da v njej zdaj ni kakovosti. Jaz bi raje rekel, da je več neizkušenosti. Zdaj bremena slonijo na mladih in nadarjenih igralkah, ki so se že izkazala na evropskih kadetkih in mladinskih prvenstvih, pa tudi v svetovnem merilu. To torej pomeni, da v slovenski ligi ni kakovosti. In drugič poglejmo, kdo je bil v finalu srednjeevropske lige? Calcit in Branik, se pravi, dve slovenski ekipi, ki imata skupaj le tri tujke, druge so naše nadarjene igralke. Se pravi, da se je težko strinjati s tem, da nam je kakovost močno padla, osebno bi raje rekel, da se je liga pomladila, kar je za razvoj slovenske ženske odbojke pozitivno.«

Toda zdaj bo treba te mlade, nadarjene igralke zadržati v odbojki, kar nam v preteklosti pogosto ni uspelo?

»Natančno tako! To je zdaj bistveno, kajti te igralke bo treba nadgrajevati in jih zadržati v odbojki. Meni je zelo žal, da je Zgornja Gorenjska izpadla iz prve lige, ker imam zelo nadarjeno ekipo, v kateri so Pintar, Eržen, Blažič … Ta ekipa je zelo mlada, nadarjena, se pravi, da talenti, igralke obstajajo. Če se navežem na vaše zgornje vprašanje. Pred leti je bila liga morda res močnejša, vendar v srednjeevropski ligi nikoli nismo prišli do slovenskega finala. Prav tako ne smemo zanemariti uspeha odbojkaric Calcit Volleyballa, ki so se v pokalu Challenge uvrstile v četrtfinale in to z le eno tujko. To so zadeve, ki jih je treba poudarjati. Ampak žal smo tudi na tem področju negativci, sam pa sem optimist. Mislim, da je liga kar dobra in prepričan sem, da bo drugo leto še boljša.«

Smo pred začetkom končnice, prva tekma bo na sporedu že nocoj, toda če smo realni, bi Nova KBM Branik morala imeti relativno lahko delo z Luko Koprom, tako kot tudi Calcit v jutrišnjem dvoboju z Vitalom.

»Strinjam se, da je Branik favoriti v dvoboju s Koprom, toda Mariborčanke so v nekoliko čudnem obdobju, poleg tega pa koprski trener Marko Kalc natančno ve, kateri dve igralki morajo zaustaviti. Če bo Koprčankam to uspelo, se obeta zanimiva tekma, kajti Luka Koper nima slabe ekipe. Žal je na začetku imela malo smole in ni prišla v Modro skupino, toda v svojih vrstah imajo nekaj zelo nadarjenih igralk. Na Braniku leži breme zmage, v vsakem primeru pa lahko pričakujemo, da bo na koncu finale končnice vendarle med Branikom in Calcitom, ker imata ti dve ekipi najboljše igralke in tudi največ trenirata. Ampak tako Mariborčanke kot Kamničanke so v tej sezoni že imele določene težave proti drugim slovenskim ekipam, tako da se čisto brez težav v finale ne bodo uvrstile.«

Težje delo na poti do polfinala kot mariborske in kamniške odbojkarice čaka Braslovčanke, ki se bodo pomerile z Go Volleyjem, še bolj napet obračun pa lahko pričakujemo v paru Formis – Kema Puconci.

»Go Volley bo lahko zelo nevaren za našo ekipo. Vem, da njihov trener Vasja Lipicer Samec zelo dobro dela, da od igralk zahteva resen odnos in prisotnost na trening in normalno je, da se to mora poznati tako na igri kot na izidu. Manjše težave jim je povzročilo to, da so ostali brez prve organizatorke igre, tako da imajo na tem mestu zdaj mlado Špelo Marušič, ki pa ji soigralke dobro pomagajo, da zakrijejo njeno neizkušenost. Novogoričanke imajo tudi vse boljšo Grudino, pa izkušeno Spačalovo in niso slučajno prišle v Modro skupino. Naša prednost bo ta, da bomo morebitno tretjo tekmo igrali doma, toda, ko gre za tekme na izpadanje, ni vse tako preprosto.

Kar se tiče tekme med Formisom in Puconci, je težko reči, katera ekipa je v prednosti. Rogožanke so prvi del prvenstva igrale zelo dobro, toda po novem letu so nekoliko padle v igri, saj so imele veliko težav z boleznijo, kar ne nazadnje velja tudi za Pucončanke, ki so za nameček ostale še brez ene od igralk iz prve postave. Toda že na naši zadnji tekmi so igrale zelo dobro, in ko je šel njihov trener domov, je dejal, da se vidimo na tekmi za tretje mesto. Ne bi se čudil, če bodo tu tri tekme.«

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*