Nekako vztrajam, čeprav vem, da nima smislaVprašanje bralca: Pozdravljeni! Star sem 28 let. Z mojo partnerko sva skupaj 10 let. Od tega sva leto in pol poročena. Bilo je bolj kot neka “prisila”, ker so njeni starši hoteli, da se to zgodi, ker so bolj..verni. Dejansko je bila na koncu privolitev v to moja odločitev zaradi ljubega miru.. Že od začetka ni nekako tako kot bi hotel ampak življenje nama je dalo 3 otroke. Nekako vztrajam čeprav v srcu vem, da nima smisla…pred 2 letoma je njen brat pripeljal domov punco.
 
partnerski odnosi
 
Ta punca ima že enega otroka od prej. Kasneje sem izvedel da je “osamljena” glede partnerja in da imata velike probleme. Pogovarjava se preko Facebooka in 2x sva imela tudi spolne odnose. Zaupava si vse in res se počutim izvrstno v njeni bližini. Super punca je. Ona tudi nekaj čuti do mene. Kaj naj naredim? Sledim svojemu srcu ali…? Konec koncev se živi samo enkrat…zakaj ne bi bil z nekom, ob katerem se dobro počutiš… Kaj pa vi predlagate? Hvala za odgovor!

Odgovor: Ob branju vaše situacije, je prav lahko doživeti vso to zmedo v kateri se nahajate. Niti sama ne vem kje naj začnem in kako se vam približati brez kritik in nasvetov. Namreč verjamem, da resnično trpite in da ni lahko biti v zakonu z nekom in hkrati hrepeneti po drugemu. V takih primerih nam kritika ali pa nasveti kaj dosti ne pomagajo, zato vam tudi jaz ne bom dala predloga, čeprav me to prosite. Bom vam pa potrdila dejstvo, da se živi tukaj in sedaj in da ne vemo, če bomo še kdaj dobili drugo priložnost. Pomembno je, da se v tem življenju počutimo dobro.
 
Jaz vam težko svetujem, če je ta punca res tisto drugo, kar vam bo pomagalo lažje zaživeti. Včasih je kljub vsemu res lažje z drugim ustvariti bolj kvaliteten odnos, ko sta se po določenih izkušnjah pripravljena potruditi oba. Kot nov začetek, z več znanja. Ampak ni pa vedno nov začetek rešitev, saj je odnos odločitev in če bi vedno šli v drug odnos, kadar začutimo neko privlačnost, potem zagotovo noben zakon ne bi dočakal zlate obletnice. Tukaj res lahko vam prepustim to odločitev in vam dam potrditev, da vi to najboljše veste in čutite, če si le prisluhnete. Pravite, da ste že imel izkušnjo v preteklosti, ko ste vedel kaj si želite oz. kaj si ne želite, pa vas je vseeno prepričal vpliv okolice. Verjamem, da to ni edini primer, ko ste vedel in popustil. Tokrat vam dam podporo v tem, da ne rabite več popuščati. Začutite kaj je tisto, kar si res vi želite in pojdite v tisto smer in v tisti smeri vztrajajte do konca…..zaradi sebe! Ker vi ste namreč tisti, ki sprejemate odločitve in četudi ste se odločil pod pritiski drugih, ste se na koncu še vseeno vi odločil za trenutni zakon in za očetovstvo trem otrokom. Kaj se zgodi z vašimi odločitvami čez čas, če jih sprejemate zaradi drugih? Kje je danes vaše življenje? Tam kjer ste si želel, ali tam kjer so želeli drugi? Kako bi bilo živeti svoje življenje in zakaj dopuščate, da temu ni tako? 
 
Poleg tega bi vam v razmislek dala še nekaj….Punca, s katero bi si želel biti, je odnos z vami začela z lažjo partnerju. Oba sta vajin odnos začela z veliko pogovora, a hkrati kot velika skrivnost. In kdo je ta 28. letni fant, ki mi piše to vprašanje? Ali je to moški, ki vedno navzven sprejema odločitve, ki so primerne, v sebi pa živi in čuti vse drugo in nikomur ne prizna, kaj v resnici on je? Ali je to fant, ki navzven sprejema svoje obveznosti in izgleda kot vzoren mož, znotraj sebe pa skriva čustva za drugo? Ali je to moški, ki ves čas laže okolici, ker se boji, da ne bo sprejet, če bo živel to, kar on je? Ali vi poznate tega 28. letnika, ali veste, kaj si on v resnici želi in kje se spet začenja neka iluzija? 
 
Ko pričnemo odnos z varanjem, vedno verjamemo, da sta bili osebi samo z napačnimi partnerji, a v resnici se partnerstva, ki se pričnejo s prevarami, nadaljujejo s prevarami. To je v našem sistemu in dokler ne razumemo tega mehanizma, dokler ne razumemo sebe, zakaj to potrebujemo, toliko časa se nam bo to ponavljajo. To je naš način reševanja stiske, bega od stvari, ki nas ne zadovoljijo. Ali lahko v novo partnerstvo vstopite tako zelo zavestno in iskreno, da bosta skupaj premagala krizo, ki jo bo čas prinesel med vaju? Ali bosta distanco tokrat premagala s pogovorom, ali pa bosta na isti način reševala svoje stiske, kot jih rešujeta sedaj? Namesto pogovora in soočenja, bežanje v tujo posteljo. 
 
Jaz verjamem, da vas vaši trije otroci potrebujejo in prosim verjemite mi, ko vam rečem, da si želijo srečnega očeta. Verjemite mi, da je tudi njim breme, gledati očeta, ki ne živi sebe. Verjemite mi, ko vam rečem, da vam je točno ta preizkušnja prinesla na pot priložnost, da vzamete življenje v svoje roke in prvič v življenju odkrijete, kdo ste v resnici vi in kako bi bilo živeti to kar čutite. Da odkrijete, če je sreča res v drugi ženski ali pa le v vaši spremembi. 
 
Hvala za pogum in vprašanje.
 
Imate tudi vi težave na področju partnerskih odnosov in ne veste kako naprej? 
 
Uni. dipl. socialna delavka Eva Erpič, ki se je specializirala na področju psihoterapije, brezplačno pomaga rešiti vašo težavo. Kliknite na https://www.preberite.si/imate-tezave-v-partnerskih-odnosih/ in ji opišite svojo težavo.
 
Eva Erpič je tudi predsednica društva Človeška toplina.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*