New Orleans: Vsaj enkrat v življenju!

New Orleans, mesto v zvezni ameriški državi Lousianna in v neposredni bližini Mehiškega zaliva, je vsekakor vreden obiska.

Vsaj enkrat v življenju!

V sebi skriva številne zanimivosti, ki jih v drugih ameriških mestih ne boste deležni. Barvita mešanica ras, pa tudi sodobnega ameriškega mesta in blišča južnjaške zgodovine. Turisti ob omembi New Orleansa najprej pomislijo na slednjo, na zgodovino v področju mesta, imenovanem French Quarter. Tukaj je bila zgrajena zasnova mesta v daljnem letu 1721, danes pa je ta del mesta zaščiten. Sestavljajo ga predvsem kreolske mestne hiše s čudovitimi železnimi balkonskimi ograjami, pozna se španski vpliv. French Quarter je vsekakor sinonim za tipično južnjaško mesto, prepredeno z ozkimi ulicami. Številni turisti lahko izbirajo med množico barov in nočnih klubov, na ulicah je slišati glasbo, številni zabavljači poskušajo izvabiti pozornost mimoidočih. Vedeževalke z različnimi ponudbami zavzemajo velik del glavnega trga (Jackson square) ob najstarejši katedrali v ZDA, St. Louis Cathedral. Atmosfera v tem delu mesta je prežeta z najrazličnejšo glasbo. Ne le z jazzom, ki se je rodil v tem mestu in in je vsekakor njegov zaščitni znak, tudi ostale zvrsti lahko zaslišite vsepovsod. Vendar jazz prednjači v lokalih, kjer si lahko privoščite okusno morsko hrano ob njegovih zvokih. Seveda pa v bolj znane lokale (pa četudi le med turisti) ne boste uspeli priti, če si ne boste pravočasno rezervirali mize. Vrste pred vrati so ponekod prav dolge. Mesto daje vtis, da zabava v njem poteka non-stop. In ob množici turistov tako tudi je – vsaj v tej četrti.

new orleans hiša

Seveda se v French Quartier ne boste izgubljali le v množici lokalov, ampak tudi v obilju trgovin s spominki, pogosto tudi tistimi, ki prodajajo Voo Doo artikle. Če ne boste pripravljeni, vas morda na pločniku preseneti okostnjak, v katerega se nič-hudega-sluteči zaletite. Turistične agencije so spoznale svojo priložnost, zato med ostalimi izleti ponujajo tudi večerne Voo Doo izlete, izlete na mesta, kjer so opazili duhove, in seveda, na pokopališče sv. Louisa. S tem pa se večerna ponudba turističnih agencij ne zaključuje. Pod njihovim okriljem se lahko zabavate tudi drugače: lahko obiščete bare, ki so med najbolj znanimi po svojih koktejlih in jih seveda tudi poskusite. Če je prevoz do hotela ob koncu tega izleta vključen v ceno, pa na letaku ni navedeno. Preverila pa nisem.

Mesto poskrbi tudi za bolj resne obiskovalce s številnimi muzeji, galerijami in ogledi urejenih sosesk, kot na primer Garden District. To je verjetno drugi najbolj znani del New Orleansa, kjer so mogočne in nekoliko manjše zgodovinske vile obdane s svojimi lepimi vrtovi. Ta predel si je še najlažje ogledati s tramvajem, takoimenovanim St. Charles Avenue Streetcar, ki je bil najstarejši delujoči potniški tramvajski sistem na svetu (linija od 1835 leta), dokler njegovega delovanja ni prekinil hurikan Katrin. Ti tramvaji so značilne temnozelene barve, z lesenimi klopmi in železnim vodilom namesto volana. Ob zgornjem delu oken se pozibava drobna jeklenica in s potegom le-te potniki aktivirajo zvonec v sprednjem delu vagona, ki vozniku naznani, da naj ustavi na naslednji postaji. Njihova podoba ostaja nespremenjena od leta 1923, njihova zasnova pa močno prispeva k hrupnemu odpiranju in zapiranju vrat. Kakorkoli, vožnja s tem tramvajem je navdošujoča, tako zaradi njegove notranjosti, kot zaradi čudovitih vil na področju Garden Districta. Pa tudi cena vožnje v eno smer je turistom zelo dostopna, 1.25 dolarja, saj je omenjeni tramvaj del potniškega omrežja. Sodobni tramvaji pa so značilne rdeče barve z rumenimi okni in vrati.

Mesto je nastalo na bregu reke Mississipi, pravzaprav v bližini njenega izliva v Mehiški zaliv. Pogled na reko pomirja. Mississipi je med štirimi najdaljšimi rekami na svetu in zelo vijugasta. Po njej odteka 25-krat toliko vode kot po Renu. Vendar je reka zanimiva: namesto, da bi se proti svojemu izzlivu širila, postaja vse ožja in vse globlja. V preteklih stoletjih je reka zagotavljala varen transport, najprej s splavarstvom, nato pa s pojavom parnika. Danes preostala parnika v New Orleansu, Natchez in Creole Queen, služita turistom. Značilna glasba začne vabiti potnike na krov. Turistična vožna po reki se lahko prične. Ob zvokih jazza in hrani. Možen je ogled strojnice, številne poglede privlači veliko rdeče kolo, ki poganja parnik. Vožnja je doživetje in vsekakor obvezna za vsakega turista. Seveda pa lahko doživljanje vodnega sveta nadaljujete še v akvariju, ki predstavlja življenje vodnih organizmov s celega sveta.

Kdor ima čas, pa si lahko privošči še skok v močvirje. Ne pravi skok, kajti krokodili tam niso ravno redki. Pravzaprav je v okolici močvirja zelo pogost pogled na hiše, ki stojijo na kolih. Ne toliko zaradi krokodilov, ki si včasih privoščijo sprehode v malo širšo okolico; bolj zaradi možnosti poplav. Po rokavih močvirja se lahko popeljete na bolj adrenalinski način, in sicer na takoimenovanih Air Boat hitrih čolnih. Zaradi njihove glasnosti so obvezna oprema slušalke. Zanimivo, da so sploh dovoljeni v tem naravnem okolju, saj močno vplivajo na živali. Za malo manjše adrenalinske navdušence pa so na voljo večji plavajoči čolni. Čeprav izgledajo skorajda kot hišica, so tudi ti lahko kar hitri. Vozniki dobro vedo, kje so krokodili. Ko nekajkrat pokličejo in potolčejo s palico, na katero je zataknjeno meso, krokodili hitro priplavajo. Po dva ali trije naenkrat. Turisti lahko tudi sami ponudijo meso na palici krokodilom. Pa vendar je treba biti previden. Napisi vsepovsod opozarjajo, da rok ne smete držati izven območja čolna. Krokodile so naučili, da skačejo za hrano. Roka pa je tudi primeren košček …

Seveda pa je južnjaška Louisianna tudi del tiste nekdanje Amerike, ki je svoj razcvet dolgovala plantažam in suženjstvu. Prav zemlja ob reki Mississipi je izredno rodovitna, zato so bili njeni bregovi dobesedno razkosani v plantaže. Bogate družine so si zgradile čudovite vile, borne kajže pa so preostale sužnjem. Značilna zgodovina, ki pa poleg bogastva enih, dopušča veliko trpljenje množice brezpravnih sužnjev. Plantaža Whitney (Whitney plantation) je ena redkih, ki obuja spomine na to žalostno obdobje ameriške zgodovine predvsem s plati njenih črnih prebivalcev. Na spominskih obeležjih so našteta imena vseh sužnjev in spretnosti, ki so jih opravljali. Kipi žalostnih črnskih otrok v cerkvi pa obiskovalce spodbudijo k razmišljanju.

Pogosto slišimo, da v ZDA ni zgodovine. V New Orleansu vsekakor je. Ne sicer tista, zelo oddaljena, pač pa tista, dolga nekaj stoletij. Čeprav je del te zgodovine zaščiten, pa ga je v letu 2005 ogrozil hurikan Katrin. Med vožnjo s parnikom so nam pokazali območja, na katerih je hurikan z obličja zemlje zbrisal vse hiše. Centralni del mesta je ostal ohranjen, French Quarter četrti ni nikoli poplavilo, saj je nad nivojem morja. Mesto je sicer obdano s protipoplavno ograjo z več drsnimi vrati. Pa vendar ograja ni uspela ubraniti mesta – dan po hurikanu je mesto poplavilo. Deli mesta, ki so pod nivojem morske gladine, so bili poplavljeni tudi do tretjega nadstropja. V mestu je bilo več kot 1500 žrtev, od tega se jih je vsaj 300 utopilo v lastnih podstrešjih, ko so po stopnicah bežali pred vodo, potem pa ostali tam ujeti.

Kaj lahko rečem za zaključek?

New Orleans je čudovito mesto z zgodovino. Neprestana atmosfera zabave, glasbe, veselja. Zadošča že samo opazovanje pisanega življenja. Obisk močvirja in plantaž vas lahko zvabi še v okolico.

Hvaležna sem, da sem imela priložnost doživeti to mesto.

Če se odpravljate v ta konec sveta, New Orleansa ne spustite. Vendar bo en sam vikend v mestu za njegovo podrobno spoznavanje verjetno premalo.

 

*   *   *

Angelja Kjara Surca je avtorica knjige Utrinki z moje poti, v kateri razmišlja o osebnostni rasti skozi doživljaje in izkušnje iz svojega življenja. Zastavlja si vprašanja kot: »Zakaj nam ne priteka obilje? Kaj v nas zavira uresničevanje naših želja? Zakaj se nam zdi, da se naš korak na poti zatika?« In kot je pred kratkim zapisala bralka: »Priporočam v branje in raziskovanje … sebe J« Več informacij o knjigi lahko dobite na spletni strani www.angelja.si, knjigo pa lahko naročite tukaj ( http://angelja.si/izdelek/utrinki-z-moje-poti/ ).

Preberite si še druge prispevke Angelja Kjare Surca:

https://www.preberite.si/kaj-nam-lahko-ponudi-novi-sad-pozimi/#more-21491

https://www.preberite.si/grossglockner/#more-20364

https://www.preberite.si/srnica-bi-naredila-selfie-z-mano/

https://www.preberite.si/odlocitev-da-ne-ali-nekaj-vmes/

https://www.preberite.si/slika-je-vredna-tisoc-besed/#more-22963

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*