Ni in ni lepšega plačila

Ni in ni lepšega plačila, kot to da iz moje pisarne odideta srečna. Partnerja, ki se še ob prihodu ne razumeta, na koncu pa si ljubeznivo pogledata v oči in sta hvaležna, da sta se našla, da sta skupaj in da sta se ponovno začutila. Kaj je bilo treba za ta pogled? Ogromno pa hkrati tako malo. Ne vem, zbiram besede, ki bi to opisale. Po glavi se mi motajo misli, če je res potrebno zakomplicirati vsak odnos ali ne bi preprosto propagirala nasmehov in pozitivne naravnanosti in vas spodbujala k temu, da si vsak dan znova dovolite sprostiti svoje endorfine in da poskrbite za to, da se boste sprostili in uživali, saj je samo eno življenje.

partnerski odnosi denar

Ustreči možu ni tako težko, poleg tega pa bosta imela korist oba, saj se bo njegov elan poznal čez cel dan. Sprašujem se, če je res potrebno govoriti o vseh teh čutenjih, ko pa je toliko srečnih zakonov. Saj veste tistih zakonov, kjer ni nikoli nič hudega, razen tega da do mene nekako vedno pridejo informacije, kako mož vara, kako žena vara, ampak en drugemu tega ne priznata. Partnerstvo, v katerem je ona zasvojena z nakupovanjem, on pa ves čas službeno odsoten in oba sta srečno poročena. Ali pa zakon, kjer on pije in ona zaspi sama vsako noč. Ali bi vsem tem zakonom res pomagalo eno preprosto navodilo, da pač malo več seksajte?

Verjamem, da si vsi želimo biti srečni in zato verjamem, da bi vsi vsa ta navodila upoštevali, če bi le lahko. Še več, verjamem celo, da imamo vsa ta navodila v sebi, ampak ko bi le lahko uskladili telo, s tem kar čutimo in s tem kar mislimo. Kolikokrat se vam je zgodilo, da ste v sebi vedeli kaj si želite pa vendar ste vedno znova popustili? Ali pa niste popustili, kot v zgodbah, ki jih poslušam za magičnimi stenami psihoterapevtske ordinacije. Kako je poslušati moškega, ki ima svojo punco rad, a ji tega zaradi strahu ne zmore priznati in jo odrine od sebe? Odrine jo na način, ki ji da čutiti, da mu ne pomeni prav nič. Takšna laž, noro jo ima rad, ampak strah ga je to priznati. In kaj naj mu rečem? Da je življenje samo eno in naj jo že objame? On si tega še bolj noro želi kot ona, ampak ne zmore. Zelo moderno je svetovati, da je ego v napoto in da je boljše, da ne posluša svojega ega. In zdi se mi, da že dolgo nihče ni na glas povedal, da nas navodila kaj bi morali, pustijo SAME! Navodila so kot igrača, ki jo damo otroku in rečemo, na sedaj se pa s tem igraj, jaz grem pa kuhat. In kaj ko nam ne uspe, kljub vsem navodilom, ki smo jih dobili? Kaj ko nam ne uspe, kljub temu da imamo podporo, ljudi, ki nas imajo radi, ko nam ne uspe premagati strahu, čeprav smo že stokrat slišali, da bi ga morali?

Ali še kdo verjame, da ne potrebujemo navodil, da bi znali? Ali še kdo verjame, da sočutje zdravi? Ali še kdo verjame, da ko bo naša stiska slišana, bomo osupnili svet? Ja, jaz verjamem. Verjamem, ker k meni pridejo ljudje in mi o teh stiskah govorijo in jokajo in se jezijo in včasih zahtevajo nasvete in je še meni težko, a potem te isti ljudje osupnejo mene.

In kaj je potrebno za tisti pogled na koncu ure? Jaz ne dajem navodil, ne govorim o tem, kako se morata pogledati, kako dotakniti, kakšno tantro izvajati in načela daoizma. Ne dajem domačih nalog. Ne govorim o tem, kar bi morala, samo poslušam o tem, kar že je. Čutim skupaj z njima in verjamem tam, kjer onadva ne zmoreta več verjeti. In zgodijo se čudeži, res. Brez besed se ob koncu ure spogledata, se začutita in prisežem, da vidim, kako se začutita. Priznam, da to tudi meni orosi oči in da se zavedam, da v vlogi terapevta ne smem jokati, hkrati pa sem tam v vlogi človeka, ki je po tolikih letih njunega zakona čutil z njima.

Srčna hvala vsem, ki ste že prestopili prag moje pisarne in mi dovolili, da sem te trenutke podelila z vami. Takrat tudi vem, da niste dobili ribe, ampak da ste se naučili ribolova. Tako kot pravi kitajski pregovor: “Daj človeku ribo, nahranil ga boš za en dan. Nauči ga loviti ribe, prehranil ga boš za vse življenje.” In ne, ni boljšega plačila kot to, da vidiš, da zmoreta sama!

Če imate kakršnokoli vprašanje, vam lahko odgovorim tukaj.

Društvo Človeška toplina, ki ga lahko najdete na http://cloveska-toplina.com/, vas vabi na predavanje Intimno partnerstvo. Decembra smo predavanje že izvedli, tokrat pa ponovno vabim na predavanje vse partnerje, ki bi o odnosih, intimi in spolnosti radi izvedeli kaj več. Poglejte si dogodek na FB: https://www.facebook.com/events/1867752253448179/

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*