Nosečnost po mesecih – prvi in drugi mesec

Nosečnost je zagotovo eno bolj najbolj pestrih pa tudi napornih obdobij v življenju ženske. Spremembe so skokovite, vsak dan se dogaja nekaj novega in bodoča mamica ima nešteto vprašanj in skrbi, ki se porajajo v tem življenjskem obdobju. Nosečnost je najbolje sprejeti takšno kot je in se sprijazniti tudi z nekaterimi tegobami, ki jih prinaša. Kljub vsemu dobremu in slabemu, pa lahko pod črto rečemo, da je nosečnost konec koncev vendarle lepa.

Nosečnost po mesecih

1. MESEC NOSEČNOSTI

Veliko nosečnic prvi mesec pravzaprav niti ne ve, da se z njimi karkoli dogaja. Nekatere sicer opažajo manjše spremembe, vendar jih pogosto niti ne povežejo z nosečnostjo. Drugorodkam je morda malce lažje, saj že poznajo odzive svojega telesa in morda lažje prepoznajo prve znake nosečnosti. Zanimivo pa je, da nekatere bodoče mamice poznajo svoje telo tako dobro, da prehitijo celo test nosečnosti. Poznam namreč kar nekaj zgodb tistih neučakank (med katerimi sem bila tudi sama), pri katerih je rezultat zaradi prezgodnjega testa negativen, vendar so tako prepričane same vase, da test čez kak teden ali dva ponovijo in takrat dobijo pozitiven rezultat.

Poglejmo si nekaj najpogostejših prvih znakov nosečnosti, ki jih lahko potrdim tudi sama:

  • Napete in občutljive prsi: to je zagotovo eden najpogostejših prvih znakov, ki pa ga je na žalost zelo lahko zamenjati z občutkom v prsih, ki se pogosto pojavlja pred menstruacijo. Razliko med obema lahko prepoznamo morda v tem, da je občutljivost (vsaj po mojih izkušnjah) nekoliko bolj intenzivna, ko gre za nosečnost.
  • Utrujenost: začetek nosečnosti pogosto spremlja izrazita utrujenost. Običajna količina spanja nikakor ne zadostuje in pogosto se zgodi, da se utrujenost pojavi preko dneva tudi takrat, ko se zjutraj zbudimo naspane.
  • Občutljivost na določene vonjave in spremenjen okus: pogosto se zgodi, da nam nekatera hrana ali pijača, ki smo jo sicer redno uživale kar na lepem ne diši več. Sama kar na enkrat nisem več prenesla vonja in okusa po kavi, v kasnejših mesecih pa se mi je želodec obrnil samo če sem pomislila na vonj in okus pražene čebule.
  • Napihnjenost: eden od pogostih znakov nosečnosti je tudi napihnjenost, ki pa je na žalost zopet precej podobna tisti pred menstruacijo. Iz osebnih izkušenj lahko zopet rečem, da je razlika med obema morda v tem, da je napihnjenost v nosečnosti morda malce bolj intenzivna, včasih celo do te mere, da se ne počutite dobro v svojih oblačilih, predvsem tistih, ki so malce bolj tesna. Sama sem imela občutek, kot da bi se malce zredila.
  • Izostanek menstruacije: brez tega seveda ne gre.

2. MESEC NOSEČNOSTI

V drugem mesecu se že lahko pokažejo prvi znaki težav, ki spremljajo nosečnost. Slabosti, bruhanje in utrujenost lahko postanejo vaše stalne spremljevalke. Intenzivno lahko postane tudi nihanje v razpoloženju, verjemite včasih se boste kaki svoji reakciji začudile celo same. Večina bodočih mamic opravi test nosečnosti prav v drugem mesecu, to je torej tudi čas, ko se prijavite na svoj prvi ginekološki pregled (kot nosečnica seveda). Pregled se opravi običajno v začetku tretjega meseca nosečnosti. Ko se boste naročile na pregled, vas bo sestra povprašala o datumu zadnje menstruacije, zanimalo jo bo za katero zaporedno nosečnost gre (prvo, drugo, itd …). V kolikor gre za prvo nosečnost vas bodo prosili, da prinesete s seboj kak dokument o vaši krvni skupini. Ne srbite, če svoje krvne skupine ne poznate, v tem primeru vam bodo opravili laboratorijski test. V kolikor ne gre za vašo prvo nosečnost pa vam bodo naročili, da na prvi pregled prinesete staro materinsko knjižico. Najverjetneje vas bodo opozorili tudi na jemanje folne kisline.

Drugi mesec nosečnosti je običajno tudi čas v katerem o nosečnosti seznanimo svojega partnerja. Filmska industrija nam je postregla z neskončnim številom romantičnih prizorov, v katerih se prikazuje neizmerna sreča bodočega očeta, v trenutku, ko izve veselo novico. Ne bodite razočarane, če bo realnost drugačna. Zavedati se je potrebno, da je taka novica za naše partnerje pogosto šok, ne glede na to ali je nosečnost pričakovana ali ne in nanjo se lahko odzovejo na tisoče načinov. Nekateri so strašno veseli že v samem začetku, med tem ko drugi potrebujejo čas. Nekateri bodoče očetje, predvsem tiste, ki bodo to postali prvič, lahko občutijo strah in negotovost ali bodo novi vlogi kos. V tem primeru sta razumevanje in podpora, kot tudi spodbuden pogovor bistvenega pomena.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*