Nosečnost po mesecih – tretji mesec

Tretji mesec nosečnosti običajno spremljajo najhujše slabosti, bruhanje in utrujenost. Večina nosečnic se počuti slabo v jutranjih in dopoldanskih urah, nekatere občutijo slabost skozi cel dan, obstajajo pa tudi take srečnice, ki jih te težave sploh ne prizadenejo.

Nosečnost

V tretjem mesecu nas čaka tudi prvi pregled pri ginekologu. Bodoča mamica dobi materinsko knjižico v katero se vpišejo: datum rojstva ter ime in priimek nosečnice, prekuženost oz. neprekuženost toksoplazme, dosedanje nosečnosti, podatki o kontracepciji, družinskih boleznih in  prirojenih boleznih, ter podatki o nosečnosti. Podatki o nosečnosti zajemajo: št. dosedanjih porodov in nosečnosti, datum zadnje menstruacije, pričakovani dan poroda, ki ga preračuna ginekolog, telesna teža nosečnice, rezultat zadnjega PAP testa ter datum zadnjega PAP testa in pa informacijo ali je nosečnica kadilka oz. nekadilka.  Ginekolog v materinsko knjižico vpiše tudi zaporedno številko pregleda, datum pregleda, trajanje nosečnosti po tednih, trenutno težo nosečnice, krvni tlak, ter ostale podatke, ki jih pridobi z ultrazvočnim pregledom. V materinsko knjižico pa se pripne tudi laboratorijski izvid iz katerega je razvidna krvna skupina nosečnice.

Pregled poteka tako, da nosečnica najprej opravi laboratorijske preiskavo krvi in urina, na koncu pa jo čaka še ginekološki pregled. Ginekolog otipa trebuh in nožnico ter opravi ultrazvočni pregled, kjer nosečnica prvič zagleda svojega otročička. Otročiček je še majhen in meri okrog 1,6 cm. Tudi bitje srca se pri tem pregledu še ne sliši, vendar otročiček vseeno obstaja, razvija se in raste. Z ginekologom se bodoča mamica pogovori o svojem počutju, morebitnih zapletih v prejšnjih nosečnostih in na splošno o vsem kar jo zanima. Naslednji ginekološki pregled čaka nosečnico čez en mesec. Ginekolog bodočo mamico spomni tudi na jemanje folne kisline, ki pa jo je dobro jemati že en mesec pred zanositvijo. Folno kislino jemljemo v obliki tablet in jo kupimo v lekarni. Na žalost se folna kislina ne dobi na recept, tabletke pa znajo biti precej drage. Upam, da se bo v prihodnosti našel junak, ki bo bodoče mamice odrešil tega stroška in omogočil pridobitev folne kisline TUDI na recept.

 Ker poteka tretji mesec predvsem v znamenju slabosti in bruhanja, si preberite nekaj preverjenih trikov, ki naj bi pomagali pri nosečniških slabostih.

  • Ko se zbudite imejte ob postelji pripravljen prigrizek (krekerji, ipd …) ter kozarec vode, ali pa se s partnerjem dogovorita, da vam zjutraj prinese priljubljen prigrizek, še preden vstanete. Vstajajte počasi, raje si nastavite budilko nekaj minut prej kot običajno.
  • Pijte dovolj tekočine, vaše telo jo sedaj še posebej potrebuje.
  • Jutranje umivanje zob lahko še dodatno spodbudi občutek slabosti in povzroči bruhanje, zato si zobe umivajte počasi. Nekatere nosečnice ne marajo okusa zobne paste ali pa se jim zdi njihova zobna ščetka kar na enkrat prevelika, v tem primeru zamenjajte zobno pasto oz. poiščite zobno ščetko z manjšo glavo, kar vam morda lahko olajša umivanje zob v nosečnosti.
  • Jejte več manjših obrokov na dan, ne obremenite želodca s prevelikimi, mastnimi in pretirano začinjenimi obroki. Po obroku je dobro, da nekaj časa mirujete. Nekatere nosečnice v tem obdobju ne prenesejo okusa ali vonja nekaterih živil, s katerimi pred nosečnostjo niso imele težav. Sama lahko recimo veliko povem o vonju in okusu pražene čebule, ki mi je v tem obdobju obračal želodec. Moj osebni trik iz tega obdobja je bilo tudi žvečenje žvečilnega gumija, ki je presenetljivo dobro odganjalo slabost (ki me je spremljala skozi cel dan), predvsem v času službe.
  • Nekatere nosečnice so v tem obdobju izredno občutljive za razne vonjave. Če vas moti vaš, sicer priljubljen parfum, osvežilec zraka v avtu, itd …  je v tem času smiselno, da te dišave opustite.
  • Vzemite si čas za počitek in gibanje na svežem zraku, presenečene boste kako pozitivno lahko vpliva na vaše počutje krajši sprehod v naravi.

Ker se nosečnosti med seboj razlikujejo je na žalost mogoče, da ravno vam ne bo pomagal prav noben nasvet, ki ga boste dobile glede premagovanja slabosti. V tem primeru poslušajte svoje telo. Pozorno spremljajte svoje počutje in kaj kmalu boste ugotovile kaj vam pomaga in kaj vam škoduje. V kolikor do odgovorov nikakor ne morete priti pa se lahko tolažite z dejstvom, da nosečniška slabost slej ko prej mine, vendar pozor: če je vaše počutje zelo slabo, bruhanje pogosto, itd … se je o tem pametno pogovoriti z vašim zdravnikom.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*