Kako izbrati prava notranja vrata?Vsako stanovanje, hiša, vikend, lahko pa bi rekli kar vsaka nepremičnina potrebuje notranja vrata. Izbira notranjih vrat na tržišču je ogromna. Pred nakupom je dobro vedeti, kakšna notranja vrata si želimo. Ali gre za navadna krilna, morda za drsna, mogoče pa so nam všeč harmonika vrata. Na voljo so nam v različnih materialih in barvah, nudijo pa nam tudi različne načine odpiranja.

Velikokrat nam je na voljo za notranja vrata akcija, ki pa ne sme biti glavni razlog nakupa. Poglejmo najaktualnejše tri sisteme odpiranja oz. vrste notranjih vrat.

Notranja vrata

Krilna notranja vrata –  gre za najpogosteje uporabljena vrata v hišah in stanovanjih. Sistem odpiranja je enostaven. Vrata se odpirajo s pomočjo kljuke. Obvezen element pa je tudi vratni podboj, na katerega so le ta pritrjena. Podboji so lahko različnih širin in so odvisni od stene, na kateri bodo oz. so vrata nameščena. Dosegajo širino od 85 do 175 mm z možnostjo razširitve do 300 mm.  Krilna notranja vrata so običajno lesena in steklena. Pri lesu lahko izbiramo med številnimi barvnimi dekorji in okvirji, ki se prilegajo praktično vsakemu stanovanju. Lesena so lahko klasična ali pa masivna. Temu je primerna tudi cena izdelka. Pred nakupom pa je smotrno preveriti tudi kakšna je za notranja vrata akcija, saj se lahko hitro privarčuje kak evro. Cenovni razpon pri izbiri notranjih vrat je velik. Najcenejša izvedba je na voljo že za nekaj 10 evrov, cene boljših masivnih notranjih vrat pa dosežejo lahko tudi 1.000 evrov in več. Razlika je seveda očitna.

Steklena notranja vrata so narejena iz kvalitetnega varnostnega stekla. Na voljo je večje število različnih tipov stekel z različnimi vzorci. Pritrjena so lahko z aluminijastim okvirjem ali direktno na steno.

Drsna notranja vrata

Drsna notranja vrata – najbolj primerna za manjša stanovanja, kjer primanjkuje prostora, so izjemno tiha, hkrati pa tudi atraktivnega videza.  Najpogostejša materiala drsnih vrat sta steklo in les. Prednost stekla pred lesom je ta, da steklena drsna vrata prepuščajo prehod svetlobe, tudi če so vrata zaprta. Izbiramo lahko med številnimi vzorci na steklu, ali različnimi vrstami lesa. Drsna vrata se premikajo po vodilih. Lahko imajo samo zgornja vodila (viseča vrata) ali kombinacijo zgornjih in spodnjih vodil.  Odpirajo se v steno ali ob steni.

Harmonika vrata – lahko bi jim rekli tudi zložljiva. Sestavljena so iz več segmentov, odpirajo in zapirajo pa se po sistemu harmonike. Uporabljamo jih lahko kot predelne stene v stanovanju (največkrat med kuhinjo in dnevnim prostorom, saj zavirajo neprijeten vonj, ki prihaja iz kuhinje), gostinskih lokalih ali jedilnicah. Najpogosteje uporabljen material je iveral. Harmonika oz. zložljiva notranja vrata so enostavna za montažo. Dimenzijsko niso omejena, saj jih lahko uporabljamo v dolžino celo do 18m. Nudijo dobro toplotno in zvočno izolacijo, za kar poskrbi filc, ki ga lahko obložimo na notranji strani vrat.

Krilna notranja vrata

Notranja vrata so vam na voljo pri različnih ponudnikih stavbnega pohištva ter večjih trgovskih centrih z opremo za dom in gospodinjstvo. Seveda pa si jih lahko priskrbite pri kakšnem dobrem mizarju ali steklarju, ki vam bo z veseljem priskočil na pomoč in vam jih izdelal po naročilu. Za taka notranja vrata akcija verjetno ne bo veljala, bodo pa narejena točno po vaših željah.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*