Nova Facebook senzacija

Pred kratkim so se na socialnem omrežju Facebook začele nominacije o eksanju piva, v katerih sodelujejo predvsem kandidati iz Koroške. Ideja naj bi prišla iz Mežice.

In kakšna so pravila igre? Vsak nominiranec ima namreč 24 ur časa, da na ʺeksʺ spije 0,5l piva, nato mora naprej nominirati tri naslednje kandidate in objaviti posnetek, če to ne storijo so dolžni svojim prijateljem celoten zaboj piva. Ta senzacija se je začela zelo hitro širiti po socialnem omrežju in vzbujati zanimanja marsikomu na Koroškem. Nekateri so to vzeli zelo resno, nekaterim je pa to samo za zabavo. Mnenja kandidatov so različna, saj se je pivo nekaterih takoj prijelo, predvsem ženske, nekaterih pa sploh ne.

Je pa na obzorju nova ideja za še eno podobno socialno igro. Določena oseba tako poišče TRR pri neki ustanovi, ki je v njegovem domačem kraju, lahko tudi določena porodnišnica in donira 2 eura, ta oseba pa še naprej nominira tri prijatelje…

Kakšna pijača je pivo?

Beseda ʺpivoʺ izhaja iz latinskega izraza ʺbibereʺ, kar pomeni ʺpitjeʺ. Prednik piva prihaja iz starega Egipta. Tako se pivo danes širi že po vsem svetu in je na tretjem mestu najbolj med priljubljenimi pijačami na svetu.

Koliko piva je zdravo popiti na dan?

Mnenja strokovnjakov so, da so na dan priporočljive zmerne količine piva, saj so kot sestavni del zdrave prehrane. Torej na dan lahko spijemo do dve pivi (30-40 odstotkov smo zaradi tega manj občutljivi za koronarne srčne bolezni, kot nepivci). V pivu je namreč enaka količina polifenolov (antioksidantne kemikalije) kot v rdečem vinu, ki že stoletja velja za srcu prijazno pijačo. Če pa začnemo alkohol kronično zlorabljati, pa lahko pride do zelo resnih srčnih težav, sploh pri moških, ki je na koncu lahko to celo usodno. Kronično pitje uničuje tudi jetra in je v Sloveniji zaradi tega leta 2001 umrlo 547 ljudi.

V primerjavi z drugimi pijačami, pivo gasi žejo, saj je v njem 93 odstotkov vode in do neke mere ublaži posledice alkoholne dehidracije.

Pivo tudi redi, saj dva decilitra piva vsebuje 75 kalorij in mnogi si ne naročijo samo en kozarček ampak tudi večje ʺvrčkeʺ kar pomeni, da ima vrček piva kar 200 kalorij. To je kot normalen obrok.

Nekateri pravijo, da je ʺpivce za živceʺ in v resnici je tako, saj ko po zaužitju piva čutite rahlo zaspanost, to pomeni, da hmelj vpliva na sproščanje po uživanju piva. Zato marsikdo po pitju piva potone v sanje. Ob pretiranem zaužitju pa ne smemo pozabiti, da se lahko zaradi tega ponoči tudi veliko zbujamo.

Slabost, ki jo seboj prinese pivo je tudi pivski trebuh in ima še mnogo večji vpli, če se ne gibljemo, s tem pa se upočasnuje metabolizem tako pa nastanejo težave z odvečnimi kilogrami in težo. Za rešitev, da se znebite pivskega trebuha strokovnjaki svetujejo, ali začnete z vadbo ali pa se odpoveste pivu. Verjamem, da je to zelo težka odločitev.

Pivo tudi na psiho deluje zelo dobro, saj vpliva dobro razpoloženje, sprošča in zmanjšuje stres in tako je med pozitivnimi učinki piva tudi zmanjšanje depresije. Seveda mora biti pa pogoj, da pivo uživate v zmernih količinah.

Pivo tudi kot začimba za jedi

Ogljikov dioksid in encimi v pivu mehčajo meso, odvisno je pa tudi od vrste piva, saj tako vpliva na končen okus jedi. Zelo dobro se prilega tudi v svinjski golaž.

Zadnje čase se uporablja tudi cela paleta piva, ki ga lahko kombiniramo s hrani. Tako ima pivovar na razpolago več osnovnih sestavin s katerimi se lahko poigrava in ustvarja nove okuse. Na začetku se dodaja sladkor, potem hmelj, ki  priskrbi grenkobo in svežino. Tudi veliko vrst hmelja pripomore k širokemu spekterju okusov in arom (agrum, cvetje, med, tropsko sadje..). Tudi kvas ima zelo pomembno vlogo, saj daje okus ʺkruhaʺ, dodajajo pa se mu lahko začimbe kot so sadje, oreški, čokolada, med…

Pa še ena zanimivost

V Sloveniji mora delavec z minimalno plačo za pol litra točenega piva delati pol ure, enako je tudi na Slovaškem, Novi Zelandiji, Češkem, Nizozemskem in v Veliki Britaniji. Največ ur in to kar 15 pa morajo za pivo delati v Gruziji.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*