Oktoberfest: bavarski festival piva in kulinarike (2. del)Če vas pot na koncu septembra in v začetku oktobra zanese na Bavarsko, je Oktoberfest nedvomno obvezna postaja na vaši poti.

Festival Oktoberfest je v polnem razmahu, kmalu bo že na svoji polovici. Danes bi vam rad predstavil še nekaj informacij, zanimivosti in vas mogoče prepričal, da se tudi vi odpravite v bavarsko prestolnico in obiščete slavni Oktoberfest. Pa nadaljujmo tam, kjer smo zadnjič ostali.

Mali šotori

Slednji so mnogo manjši, a za marsikaterega obiskovalca bolj zanimivi, saj prinašajo številne kulinarične posebnosti. Izbira različne hrane in pijače je tu namreč večja, v mnogih šotorih pivo ni v ospredju. Ljubitelji kulinarike pa boste v enem izmed omenjenih šotorov zagotovo našli kaj zase. Malih šotorov je kar dvajset, jaz pa si bom izbral tiste zanimivejše in vam jih na kratko predstavil.

Privoščite si pivo po želji. Izbira je velika
Privoščite si pivo po želji. Izbira je velika
 • Ammer Hühner & Entenbraterei: Leta1885 je bilo trgovcu perutnine dovoljeno postaviti svojo majhno stojnico na Oktoberfestu. Danes je stojnica spremenjena v šotor za 450 obiskovalcev. Toliko jih lahko posedi tudi pred šotorom. Na Oktoberfestu je stojnica znana po pečenem piščancu in raci.
 • Bodo’s Cafezelt je eden redkih šotorov na Oktoberfestu, v katerem ne točijo piva. Ima pa šotor nasploh zelo pestro ponudbo različnih pijač in kulinarike. Poudaril bi eksotične koktajle, šampanjec, krofe, domač sladoled in nešteto vrst zavitka, ki prikaže pravo kulinarično vrednost šotora, ki sprejme 450 ljudi.
 • Café Mohrenkopf je šotor znan po svojih tortah, katere vsak dan pečejo sveže. Če se na Oktoberfestu želite posladkati, je to pravi naslov za vas. Pri izbiri pijače vam ne bodo ponudili piva, ampak vas usmerili v pester izbor XXL eksotičnih koktajlov.
 • Feisingers Ka’s und Weinstubn je šotor namenjen ljubiteljev sira. Kulinarični mojstri vam postrežejo z nešteto vrstami sira, zraven pa vam poleg piva priporočijo tudi dobro izbrano vino.
 • Heinz Wurst- Und Hühnerbraterei: Kot že samo ime pove, vam bodo tu postregli s klobasami. To tradicionalno pečejo še od leta 1906, kar jih uvršča med tradicionalne šotore na Oktoberfestu. Poleg vam bodo z veseljem postregli tudi s pečenim piščancem.
Na Oktoberfestu vedno diši po klobasah
Na Oktoberfestu vedno diši po klobasah
 • Hochreiters Haxnbraterei je šotor za malo drugačne kulinarične užitke. Tu vam bodo mojstri žara postregli s svinjskimi nogicami, tako na žaru, kot tudi v juhi. Nedvomno šotor, katerega dobrot vonj se razteza povsod po Oktoberfestu.
 • Schiebl’s Kaffeehaferl je šotor namenjen predvsem različnim oblikam kave. Poleg tradicionalne turške kave in ekspresa vam ponudijo tudi s pravo Irsko kavo. Kot vidite na Oktoberfestu tudi pri kavi povsem brez alkohola ne gre.

Zanimivosti

Oktoberfest kot največji festival piva in kulinarike na svetu vsako postreže z osupljivimi presežki. Tako je tudi pri smeteh. Na Oktoberfestu vsako leto ustvarijo ogromne količine odpadkov, številka leto za letom preseže 1000 ton. Smeti se čistijo in odvažajo vsako jutro. Ker odvoz tolikšnih količin smeti predstavlja veliko finančno breme, si stroške deli matična občina Oktoberfesta München in sponzorji, ki jih organizatorji pridobijo sami.

Zanimiv in kar pereč problem Oktoberfesta predstavljajo WC-ji, oziroma toaletni prostori. Vsak, ki je kdaj spil kakšen vrček piva preveč, ve, kaj pomeni poln mehur. Tako si lahko predstavljate, kakšne vrste se ustvarijo pred toaletnimi prostori na Oktoberfestu. Leta 2004 so vrste pred WC-ji postale tako dolge, da je morala posredovati policija in narediti red ter usmerjati ljudi. Posledica je bilo 20 % povečanje števila WC-jev prihodnje leto. Danes na Oktoberfestu lahko najdete več kot 1800 objektov, ki so namenjeni opravljanju takšne ali drugačne potrebe.

apple-pie-80102_640
Oktoberfest je znan tudi po pestri izberi različnih zavitkov in pit

Če se na Oktoberfest odpravljate letos…

Oktoberfest je še v svoji prvi polovici, kar pomeni, da imate še dovolj časa, da ga obiščete. Na tem mestu vam priporočam, da se na pot odpravite s katero od turističnih agencij, saj boste tu imeli za vse poskrbljeno. Z agencijo vam bo lažje predvsem, če se boste na Oktoberfest odpravili prvič. Nekaj koristnih informacij pa vam bom ponudil tudi v spodnjih vrsticah.

 • Odpiralni časi Oktoberfesta: Različna prizorišča na festivalu imajo svoje odpiralne čase, šotori (razen zelo redkih izjem) pa imajo iste. Med tednom vam bodo pivo postregli med 10. zjutraj in 10. 30. zvečer. Med koncem tedna se točilni pulti piva za obiskovalce odprejo že eno uro prej. Stojnice so odprte dlje, med konci tedna vse do polnoči. Podobni delovni čas kot stojnice imajo tudi zabaviščni parki. Na zadnji dan Oktoberfesta se bodo vse aktivnosti zaključile ob 11.30 zvečer.
 • Na Oktoberfestu za vstop na prizorišče in v šotore ni potrebno plačati nič. Se pa šotore splača rezervirati, saj so slednji navadno polni že pred 12 uro dopoldne.
 • V šotorih veljajo posebne omejitve za otroke mlajše od 6 let. Le it morajo šotor zapustiti do 8. ure zvečer, tudi če so v družbi staršev.
 • V šotorih je strogo prepovedano kaditi. Zakon o prepovedi kajenja je vstopil v veljavo leta 2011, kazni za neupoštevanje zakona pa so visoke, zato si cigareto rajši privoščite na prostem.

Upam, da ste si ustvarili sliko o Oktoberfestu. Da se boste o napisanem lahko prepričali pa vam ostaja le pot na Bavarsko. Do Münchna je po najkrajši poti zgolj 405 kilometrov. Če boste imeli srečo na cesti, boste z osebnim avtomobilom za pot do bavarske prestolnice in s tem do Oktoberfesta potreboval dobre 4 ure. Pivo, dobra kulinarika in tradicionalni bavarski običaji vas pričakujejo.

Vse, ki ste zamudili z branjem prvega dela članka, vljudno vabim k branju!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*