Orhideje – še vedno najbolj priljubljene

Kaj podariti za Valentinovo, dan žena in materinski dan? Februar in marec sta s svojimi prazniki najboljša meseca za cvetličarje. Njihova ponudba je v tem času najbolj pestra, saj si v pričakovanju pomladi vsi radi podarjamo cvetje. V zadnjem desetletju ali dveh med lončnicami kraljujejo orhideje.

Še pred nekaj leti dokaj neznana imena, sedaj že marsikdo brez zatikanja prebere na etiketah, ki so zataknjene v lončke poleg rastlin z velikimi barvimi cvetovi:  falenopsis, dendrobij, katleja, cimbidij, miltonija… Najbolj priljubljene lončnice med orhidejami so seveda falenopsisi. Zaradi svojih velikih, barvitih cvetov, ki lahko cvetijo mesece dolgo, prinašajo pridih eksotike v stanovanje. Kot bi imeli košček tropskega vrta v svojem domu. Če je rastlina močna, lahko razvija vedno nove cvetne veje in tako skupno cveti nekaj let!

Orhideje

Prave tropske orhideje pri nas lahko preživijo samo v rastlinjakih z dobro nadzorovano klimo. V stanovanjih bi zgolj nekaj tednov životarile in nato klavrno propadle. Križanci, ki jih lahko kupimo kot lončnice, pa so prilagojeni na življenje v stanovanjih in kot taki precej neobčutljivi na nihanje temperature, dobro prenašajo nizko zračno vlago kot tudi  različne svetlobne pogoje.

Proizvodnja okrasnih rastlin je zelo pomembna kmetijska panoga v svetovnem merilu. Povpraševanje na tržišču narekuje nenehno uvajanje novih sort, ki imajo v primerjavi z obstoječimi izboljšane številne lastnosti. Žlahtnjenje novih križancev že dolgo časa ni več naključen postopek s poskusi in napakami. Dobri žlahtnitelji so izurjeni strokovnjaki, ki znajo izbrati kvalitetne starševske rastline in predvideti najboljše lastnosti, ki jih lahko ustrezno združijo in poudarijo v potomcih. Prvi križanec orhidej so vrtnarji vzgojili že davnega leta 1854. Od takrat dalje se vodijo tudi rodovniki sort, The Royal Horticultural Society (Kraljevsko hortikulturno društvo) iz Londona pa vodi mednarodni register križancev orhidej. V 150 letih so žlahtnitelji ustvarili že preko 150.000 križancev, letno vpišejo v register 3.000 – 4.000 novih. Samo falenopsis ima registriranih že skoraj 50.000 sort. In to so samo križanci, ki jih žlahtnitelji dejansko vpišejo v register. Glede na priljubljenost falenopsisa lahko mirno trdimo, da je križancev še bistveno več.

Po podatkih o prometu na cvetlični borzi Flora Holland je bil falenopsis v letu 2012, tako kot prejšnja leta, še vedno najbolje prodajana lončnica v Evropi. Več kot 117 milijonov  prodanih lončkov pomeni 450 milijonov evrov prometa. Nizozemska spletna stran HortiBiz, ki objavlja novice s področja hortikulture poroča, da so najbolj priljubljene barve orhidej bela, škrlatna in rožnata, pri čemer v mnogih evropskih državah velja, da je med 10 prodanimi orhidejami ena bela, na Nizozemskem je bela celo vsaka druga.

Največja proizvajalka orhidej v Evropi je Nizozemska. Delež orhidej med lončnicami že od leta 1999 narašča za več kot 19 % letno. Pri tem pa predstavlja 80 % vseh orhidej, ki jih proizvedejo na Nizozemskem prav falenopsis.

Čeprav se prodaja orhidej vsako leto povečuje in je v zadnjih dveh desetletjih močno poskočila pa je sama proizvodnja precej kompliciran in kompleksen postopek. Prva faza proizvodnje orhidej poteka namreč v laboratorijih za tkivne kulture, ki imajo ustrezno specializirano opremo za vzgojo rastlin v sterilnih pogojih. Zato se s povečevanjem prodaje orhidej povečuje tudi laboratorijska proizvodnja. V Nemčiji je bilo leta 1984 12 laboratorijev za tkivne kulture. Leta 2006  je bilo laboratorijev že 30. V 19 letih je produkcija narastla iz 5 milijonov rastlin letno na več kot 48 milijonov rastlin.

Prvo mesto najbolje prodajane lončnice V ZDA je do leta 2008 pripadalo božični zvezdi. Naslednje leto so jo orhideje že prehitele. Veleprodajna vrednost orhidej v ZDA je bila leta 2001 102 milijona dolarjev, leta 2010 pa 170 milijonov dolarjev. V 9 letih se je prodaja povečala za 66 %. Več kot 75 % vseh prodanih orhidej predstavlja falenopsis.

Japonska predstavlja eno najboljših tržišč za prodajo orhidej. Velik del prodaje je v obliki rezanega cvetja. Prevladuje skoraj izključno bela barva, zato žlahtnitelji vzgajajo posebne sorte, ki so namenjene samo za Japonski trg. Orhideje predstavljajo 32 % vse prodaje na borzi cvetja.

Eden največjih proizvajalcev orhidej je Tajvan. Ker ima primerno toplo podnebje, rastejo tam tropske orhideje tudi v naravi. Na Tajvanu orhidejam namenjajo 580 ha proizvodnih površin. Leta 2010 so na Tajvanu proizvedli skoraj 70 milijonov lončkov orhidej.

V zadnjih letih se med proizvajalce orhidej lahko prišteva tudi Slovenija, pri nas proizvedemo približno 1.200.000 orhidej falenopsis letno.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*