Prečudovit otok Cres

Otok Cres je redko naseljen in poln naravnih čudes ter neokrnjene narave. Na sredini Cresa je veliko sladkovodno Vransko jezero, ki osrbuje Cres in Lošinj s pitno vodo. Napaja se iz pogorja Učka, največja globina jezera pa je kar 74 metrov. Otok je tudi eno od zadnjih zatočišč zelo redke ptice, beloglavega jastreba. Razčljenjena obala na zahodnem in južnem delu otoka Cresa ponuja veliko čudovitih zalivov in lepih plaž.

Razgled z Lubenic
Razgled z Lubenic

Cres sem izbrala za letovanje zaradi pohval prijateljev, ki so se navduševali nad tem otokom. Letovala sva s partnerjem v hotelu, ki je kak kilometer oddaljen od mesta Cres. Prijeten hotel s prijaznim osebjem in živo glasbo zvečer, je poskrbel za sproščeno dopustniško vzdušje. Od hotela do mesta vodi prijetna pešpot ob obali, idealno za večerni sprehod. Tako sva že prvi večer šla v mesto, kjer sva dobila ponudbo izleta z ladjico, za ogled modrih jam in čudovitih plaž, kamor z avtomobilom ni dostopa.  Slišalo se je zanimivo, a po naravi sva bolj samostojna raziskovalca, nekako nama izleti, kjer je vse na dlani niso tako zanimivi, kot če je potrebno kraj poiskati.  Tako sva se drugi dan odpravila na pot, z avtomobilom do kraja Lubenice, ki se v pečini strmo dvigajo nad morjem. Razgled od tam na sinje morje in rajske plaže je prečudovit.Zaradi nenavadne lege, trdnjave na vrhu skalne stene in obrambnega zidu, je odet v pridih preteklosti.

Lubenice
Lubenice

Našla sva tudi pot, ki vodi do modrih jam in ene od teh neverjetnih plaž.  Podala sva se na pot, ki je bila najprej prijetna, čez gozdiček in senco, kasneje pa sva se prebijala čez bele skale in pesek, sonce je vedno bolj žgalo in po kaki slabi uri hoje sva prišla do čudovite plaže, ki sva jo imela samo zase saj ni bilo še nikogar tam.  Z veseljem sem se pognala v kristalno čisto morje, ki je bilo kar hladno, a me ni niti najmanj motilo, saj je osvežitev prišla prav po naporni hoji čez razgret pesek. Nisva pa odkrila, kje so te znamenite jame. Kake pol ure sva imela še plažo zase, potem pa so začeli prihajati še ostali popotniki in kmalu je prišla tudi ladja, ena izmed tistih, ki ponujajo organiziran izlet. Ustavili so se pred skalami in plavali v jame, tako sva tudi ugotovila, da sva pravzaprav na plaži poleg teh jam.  Smešno, če ne bi videla tega, bi jame po vsej verjetnosti spregledala. Modre jame so osvetljene s turkizno svetlobo, ki prodira skozi podvodni prehod. Do njih je potrebno plavati skozi prehod med skalami, v jamah pa je voda višine nekje do kolen. Turkizna svetloba je res čudovita in modre jame so še ena izmed lepot tega posebnega otoka.

Rajska plaža
Rajska plaža

Po ogledu jam sva se vrnila nazaj v Lubenice in se zapeljala še v kraj Valun, ki slovi po Valunski plošči. kjer je izklesan prvi napis v glagolici s srednjeveškim latinskim prevodom. Valun je tipična ribiška vas, z zasidranimi ribiškimi ladjicami ob obali in restavracijami ob obali, kjer ponujajo tradicionalne ribje jedi. Kraj se mi je zdel zelo umirjen in sproščujoč. Prijetne so tudi plaže v senci borovcev, kjer sva se spočila in ohladila od prijetnega, a kar napornega dneva.

Valun
Valun

V Valunu sem še izvedela, da se v Lubenicah izvajajo glasbeni večeri, vendar žal v času mojega letovanja ni bilo še nobenega, saj sem bila tam sredi junija. Po vsem doživetem, si predstavljam da mora biti glasbeni večer v tako čudovitem kraju res nekaj posebnega in je vsekakor zadosten razlog za ponovni obisk in letovanje na tem prečudovitem otoku.

En komentar

  1. Zelo lepo napisan članek, ki me je še dodatno navdišil, da si moram enkrat vzeti čas in raziskati otok Cres.

    Čez otok Cres sem se peljal že velikokrat. Vendar samo peljal, do otoka Lošinj. Že tiste pol ure vožnje od trajekta do Lošinja ugotoviš, da je Cres lep.

    Ker se ukvarjam z plezanjem, pa mi je otok Cres všeč tudi zato, ker ima dva plezališča. To sta Lubenice in Babina. Nisem pa še plezal v nobenem od navedenih plezališč.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*