Naravni biser Hrvaške: otok Vir

Otok Vir očara vsakogar, od družin z majhnimi otoki do tistih, ki so videli že ves svet. Obala otoka Vir je brez dvoma eno izmed najprivlačnejših hrvaških zatočišč, ne glede na to, ali jo obiščete zaradi idiličnih plaž, sonca, morja, jadranja, pokrajine, živahnih lokalov ali morske hrane, ki je redkokje tako sveža.

otok_vir

Otok Vir
Otok Vir

Majhen otok Vir spada med srednje dalmatinsko otočje v severnem delu zadrske otoške skupine. S celino je povezan z mostom, ki je zgrajen na enajstih stebrih nad tremi metri globokim in tristo metrom širokim prelivom Privački gaz. Najlažja pot iz Ljubljane(3,5h – 4h): po avtocesti proti Zadru, izvoz Nin-Privlaka.

Most na otok Vir
Most na otok Vir

Platon je za potopljeno Atlantido rekel, da je srečen otok obsijan s soncem, od koder prihajajo posebne dišave. Tako jo je želel opisati. Kdor je samo enkrat videl naravo, ki jo ponuja otok Vir, lahko sebi dočara lepote Atlantide. Jadran je največji in najlepši zaliv Sredozemskega morja. Že stari grški geografi so ga poimenovali Jadransko morje, po etrurskem mestu Adri na zahodni, apeninski obali. Rimljani pa co ga celo poimenovali »Mare Adriaticum«.

Otok Vir
Otok Vir

 

Otok Vir
Otok Vir

Otok Vir
Otok Vir

 

Otok Vir
Otok Vir

Otok Vir s površino 22,3 kvadratnih metrov je kamnit, razen manjšega dela na severovzhodu. Severozahodna plaža se blago spušča proti morju in je pokrita s finim peskom. Podnebje je mediteransko s toplimi in vedrimi poletji ter blagimi in relativno deževnimi zimami. Morje je poleti zelo toplo in prijetno za kopanje.  Blage zime ter suha in vroča poletja so vzrok bujni mediteranski vegetaciji: mogočni borovci, vitke ciprese, dišeč lovor, razcveteli oleandri, nežen tamaris in omamne vonjave kadulje, rožmarina in sivke.

Otok Vir
Otok Vir

Razvito je ovčarstvo, prebivalci pa na otoku pridobivajo tudi pesek. Različni izdelki iz blaga, školjk in sivke, ki jih med poletno sezono prodajajo po stojnicah, so pomemben vir zaslužka za domačine. Dalmatinska kuhinja ima kakor vse druge, svoje posebnosti. Dominirajo seveda morski sadeži, ki se pripravljajo na mnogo načinov. Na voljo so številne pojedine iz rib in školjk, običajno pripravljene na žaru in postrežene s česnom, limono, blitvo in krompirjem. Vredno je poskusiti dalmatinsko specialiteto škampe v buzari (počasi kuhani škampi v paradižnikovi omaki z dodatkom čebule in zelenjave) ali pa na zraku posušen dalmatinski prekajeni pršut s paškim sirom, ki je brez dvoma boljši od italijanske različice. Mesne jedi na otoku Vir se pripravljajo nekoliko drugače, kot v notranjosti Hrvaške, zaradi specifičnosti podnebja in bogastva dodanih domačih začimb.  

Otok Vir
Otok Vir

Ostanki ilirskih zgradb in grobov dokazujejo, da je bil otok Vir naseljen že v prazgodovinskem času. Otok Vir je posejan z majhnimi in živahnimi naselji, kjer njihova zgodovina privre na dan v čudovito ohranjenih starih jedrih. To niso samo muzejski predmeti, ampak tudi živahna središča lokalnega življenja.  Na vrhu sveti Jurij so ostanki gradu in temeljev predromanske cerkve. Na obali stojijo tudi ruševine beneške utrdbe iz sedemnajstega stoletja in dva stolpa.

Otok Vir
Otok Vir

 

Otok Vir
Otok Vir

 

Otok Vir
Otok Vir

Narava je največji umetnik. Ustvarjalni duh narave se je v vsem svojem bogastvu razsul tudi na obalo otoka Vir. Vir lahko človeku ponudi to, kar je drugod v glavnem uničeno z masovnim turizmom. Predvsem izžareva lepoto v mirni plaži ob čistem mirnem morju, ki je obkrožena z borovimi gozdovi. Otok Vir je bil že od nekdaj velika inspiracija za umetnike, slikarje, pesnike in fotografe. Bele hišice, ki že stoletja kljubujejo času in hranijo spomine in zgodbe za bodoče generacije, so kot biseri nanizane ob čistem modrem morju.

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*