Kako izbiramo otroška imenaVse več staršev pri izbiri otroških imen, posveča več časa, kot v preteklosti. Včasih so bila otroška imena izbrana že v naprej po določenih svetnikih, po starih starših ali pa so izbrali ime, ki je čim bližje rojstnemu datumu oz. godu. Danes je vse malo bolj zakomplicirano oz. si zadevo zakompliciramo sami. Ker so otroška imena tako raznolika, je večji poudarek na simboliki, ki nam veliko več pove o starših, kot pa o otrocih samih. Po imenu otroka lahko sklepamo o družbenem položaju staršev, preteklosti, o vrednotah in okusu staršev. V nekaterih primerih, tudi veroizpoved.

Otroška imena
otroška imena – nosečnica

Otroška imena, ki jih izberemo ob rojstvu, moramo preudarno izbrati, če ne želimo otroka zaznamovati za celo življenje. Danes imamo kar pestro izbiro otroških imen. Od unikatnih, starih pravih slovenskih, krščanskih oz. verskih imen, zgodovinska otroška imena, pa vse do izmišljenih in nenavadnih imen, ki so trend po vsem svetu.

Kako lahko otroška imena vplivajo na otroka?

otroška imena
otroška imena – deklica s knjigami

V zadnjih letih so naredili več raziskav na to temo in ugotovili, da izbira imena ob rojstvu, ni tako nedolžna kot se nam sprva zdi. Otroška imena so kot neke vrste znamenje, saj če naše ime zveni inteligentno, privlačno in uspešno, bomo to najverjetneje tudi bili. To trditev dokazujejo tudi nekateri uspešni ljudje, ki so jim starši nadeli »inteligentna« otroška imena. Npr. golfist Tiger Woods (gozd), odvetnica Sue You (v angleščini zveni kot besedna zveza tožiti te), predstavnik Bele hiše Larry Speaks (govoriti), pevec Bill Medley (venček), vremenska napovedovalka Sarah Blizzard (snežni vihar) itd.
Torej, kdo si ne želi imeti uspešnega otroka?

Kako izbrati otroška imena?

  • Najbolj pomembno je, da je všeč tako bodoči mamici kot bodočemu očku. Zaupajta si otroška imena, ki so vama všeč.
  • Na spletu imate pestro izbiro imen, med katerimi lahko izbirate. Poiščite pomen otroškega imena in se imena izognite v primeru, če ima slab pomen. To je lahko ključno za vas.
  • Izbrana otroška imena, ki so vam všeč, zapišite na list papirja skupaj z vašim priimkom. Katero ime najbolje zveni?
  • Vživite se v svojega otroka, kako bo čez nekaj let. V kakšnem okolju bo bival. Bo ponosno nosil ime ali pa se ga bo sramoval. Napačno izbrana otroška imena, lahko otroka negativno zaznamujejo.
  • Priljubljena otroška imena ta hip, niso nujno najboljša izbira za vašega otroka. Kar je moderno danes, jutri mogoče več ne bo.
  • Če se kot starša ne moreta odločiti med dvema imenoma, otroka poimenujte kar z obema.
  • Na koncu, ko dobite svoj mali čudež v naročje, takoj veste katero ime mu boste nadeli. Pa četudi še pred kakšnimi meseci niste niti pomislili na to ime in so se vam podila vsa druga otroška imena po glavi.

Unikatna otroška imena

V letu 2013 se je seznam imen prebivalcev Slovenije povzpel preko 50.000, kar pomeni, da se je seznam v zadnjem letu povečal za malo manj kot 1.200 novih imen. Tako so otroška imena dobila nov pomen, saj so vsa na novo dodana imena unikatna – sestavljena iz več imen ali pa celo izmišljena. Tako imamo danes v Sloveniji kar 25.000 unikatnih imen.

Otroška imena kot so: Lin, Aron Nal, Kanenas, Lejs Tai, Tia Alexis, Ruben, Titan, Lilu, Princesa, Aria, Ruby, Amber, Kras itd., so izmišljena, sestavljena iz več imen ali tuja.

Ali bi morala biti kakšna otroška imena tudi prepovedana?

otroška imena
otroška imena

V nekaterih državah imajo striktne predpise o tem, katera otroška imena so primerna in katera ne.

Npr. na Danskem lahko izbirajo med 7.000 imeni, v kolikor pa želijo bolj »unikatno« ime, pa morajo zahtevo nasloviti na vlado. Ta se odloči ali so otroška imena sprejemljiva ali ne. Na Danskem so zavrnili ime Monkey.

Na Švedskem vsako ime odobri švedski patentni urad. Če ugotovijo, da lahko z imenom »škodijo« otroku, le tega zavrnejo. Na Švedskem so zavrnili ime Elvis, ki so ga starši želeli nadeti deklici.

V Nemčiji mora vsaka otroška imena odobriti statistični urad. Zakon zapoveduje, da se mora izbrano ime jasno nakazovati na otrokov spol in da osebno ime ne more biti priimek.

Na Nizozemskem so nekim staršem prepovedali, da bi otroku dali ime 4Real, zato sta se odločila za ime Superman.

Top imena in najpogostejša otroška imena

Najpogostejša moška imena: Janez, Franc, Anton, Ivan, Jožef

Najpogostejša ženska imena: Marija in Ana

Top otroška imena za fantke: Luka (Slovansko ime), Nik, Jakob (Hebrejsko ime), Žan (Slovansko ime), Nejc

Top otroška imena za deklice: Lana (Slovansko ime), Eva (Hebrejsko ime), Nika (Slovansko ime), Sara (Hebrejsko ime), Zala

Naši otroci so naše največje bogastvo, zato se vprašajte, če bi resnično izbrali otroška imena, kot so Fuks, Letalo, Jabolko, Whiskey … samo zato, ker boste tisti trenutek vi »kul«? Ime raje izberite vašemu otroku primerno, saj si verjetno ne želite, da bi ga zaradi vašega slabega okusa zbadali. Vsi vemo kako kruti znajo biti otroci in to raje preprečimo in izberimo otroška imena, ki se skladajo z vami, otrokom in priimkom. Otrok vam bo hvaležen, ko odraste!

Preberite si tudi:

Nosečnost po tednih

Otroški vozički

En komentar

  1. Zanimiv članek z večih zornih kotov. Se strinjam, da je nek otrok lahko hitro žrtev lastnih staršev, ki pri izbiri imena niso znali razsodno razmišljati. Verjetno pa je teža izbire imena vseeno stvar posameznih staršev. V kolikor starša že prej vesta katera imena so jima všeč, tudi ob rojstvu otroka nimata toliko težav.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*