Otroški vozički in njihova namembnostKot mama sem se srečala s težavami ob nakupu vozička, saj se otroški vozički ne razlikujejo samo po barvi in kolesih ampak tudi po funkcionalnosti, kvaliteti … Ko kupujemo, moramo v prvi vrsti vedeti, kakšni otroški vozički pridejo pri nas v poštev. To je zelo pomembno, saj ponavadi otroški vozički ostanejo z nami tudi do otrokovega drugega leta ali pa še dlje. Sama sem izbrala voziček, ki je primeren za moje kraje in vam povem, da sem zelo pridno nabirala kilometre in topila odvečne kilograme, ki so se mi nabrali med nosečnostjo. Zato so primerni otroški vozički zelo pomembni. Tako boste zadovoljni vi in vaši dojenčki, ker bodo veliko na svežem zraku.

otroški vozički
otroški vozički

V tem prispevku vam bom približala, na katere stvari morate biti pozorni pri nakupu, saj te pomanjkljivosti navadno izveste, ko se morate soočiti s to težavo. Otroški vozički so že pri nas doma, mi pa ugotovimo, da nam ne odgovarjajo iz vidika praktičnosti. Na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo otroški voziček?

Otroški vozički in njihova teža oz. velikost
Če se vam ta trenutek to ne zdi tako pomembno, vam lahko povem, da je to ena izmed zelo pomembnih stvari. Otroški vozički so različne velikosti, od širokih s štirimi kolesi do ožjih s tremi kolesi. Najprej pa se je potrebno vprašati, kje živimo in kakšni so okoliški tereni.
Masivni otroški vozički, so bolj primerni za ljudi na podeželju. Ponavadi so okoliški tereni zelo razgibani, zato masivni otroški vozički z štirimi gumami, zagotavljajo tudi boljšo stabilnost. Težave s shranjevanjem ne bi smelo biti, saj je ponavadi na podeželju veliko prostora, ki pa ga taki otroški vozički, še kako potrebujejo.
Če živite v mestu, morate bolj paziti na to, kakšni otroški vozički pridejo v poštev. Raje si izberite lahke in vodljive vozičke, tako se boste lažje izognili ljudem na pločniku in neprimerno parkiranim avtomobilom. V primeru, če živite v bloku, pa morate še bolj preudarno izbrati otroški voziček. Primerni otroški vozički so bolj ožji, ki imajo lažje ogrodje in ki se lahko zložijo. Na širino bodite še posebej pozorni, če imate ozka vrata z dvigalu. V tem primeru široki otroški vozički ne gredo skozi vrata in tako imate samo težave.

otroški vozički - košara
otroški vozički – košara

Kakšni otroški vozički pridejo v poštev, pa je tudi odvisno od našega prevoznega sredstva, saj se nemalokrat zgodi, da ko najdemo primerni voziček, da ga po nakupu, ne moremo odpeljati domov.

Otroški vozički in pomembnost koles
Kakšna kolesa imajo naši otroški vozički, je še kako pomembno. Kot poprej, moramo vedeti po kakšnem terenu se bomo vozili, saj so ponavadi velika in napihljiva kolesa primerna za neurejene poti, medtem, ko so manjša kolesa primerna za asfaltirane ceste oz. urejene ceste in za nakupovanje.
Otroški vozički s štirimi kolesi so veliko bolj stabilni, medtem ko pa so otroški vozički s tremi kolesi veliko bolj vodljivi. Lahko pa izberete voziček, ki je mešanica obeh in ima spredaj dva kolesa, ki se držita bolj skupaj. Taki otroški vozički so stabilni in lahko vodljivi.

Otroški vozički in zavorni sistem
Zavorni sistem je zelo pomemben dejavnik, ko so na seznamu otroški vozički, saj se nemalokrat zgodi, ko se moramo nekje ustaviti in otroku popraviti kapico, dati dudo in pri tem paziti, da nam voziček ne uide. Otroški vozički imajo dva različna tipa zavor.
Prvi tip zavor je centralni sistem in je praviloma na zadnjih kolesih. Mehanizem je na sredini med obema kolesoma, s katerim se zablokira oba kolesa. Otroški vozički pa medtem stojijo na svojem mestu, samo enostavno stopimo na stopalko mehanizma.
Drugi tip zavor je mehanizem na vsakem kolesu posebej. Te otroški vozički so načeloma lažji in je potrebno najprej blokirati eno kolo, nato pa še drugo. Taki otroški vozički nam malo otežijo celotno zadevo, vendar pa prav tako dobro služijo svojemu namenu.

starinski otroški vozički
starinski otroški vozički

Ker imajo tudi otroški vozički modno muho, je prav tako modna muha na zavorni sistem in sicer na ročni zavorni sistem. Ta sistem pride prav staršem, ki se veliko gibajo po dolincah, kjer so klančine navzdol. Taki otroški vozički, ki imajo ročni zavorni sistem, nam to zelo olajšajo, saj nam ni potrebno voziček tiščati k sebi ampak enostavno prilagajamo voziček z zavoro, našemu tempu hoje.

Otroški vozički in uporaba le tega za celotno otrokovo obdobje
Poznamo dve vrsti otroških vozičkov, ki nam nudijo uporabo od rojstva pa vse do konca otrokove potrebe po vozičku.

Otroški vozički z velikim in masivnim ogrodjem 

Najprej moramo biti pozorni na lego hrbtnega dela, saj si ne želimo, da bi imel naš otrok, kasneje kakšne razvojne težave. To preprečimo z nakupom vozičkov, ki imajo popolnoma vodoravno lego, tako da so otroški vozički pripravljeni že od rojstva naprej, tudi brez košare.
Otroški vozički imajo danes večinoma že vse v kompletu. Tako košaro, ki je primerna od 0+ , lupinice od 0+ in športnega dela, ki je primeren, ko otrok sam samostojno sedi. V primeru, da podpira športni del pravilno vodoravno lega hrbta, ga lahko uporabimo tudi prej. Otroški vozički, ki imajo lupinico, je zelo fino za starše, saj lahko spečega otroka prestavijo iz avta, direktno na voziček. Pri tem pa ga ne zbudimo. Vendar pa otrok ne sme biti v lupinici dlje od treh ur dnevno.

otroški vozički - marela
otroški vozički – marela

Otroški vozički, ki temeljijo na ogrodju marel

Seveda moramo biti tudi pri tej skupini pozorni na naklon hrbtnega dela. Taki otroški vozički so načeloma lažji in imajo ožje ogrodje, vendar pa vseeno lahko namestimo košaro, lupinico in ga uporabljamo skozi celotno otrokovo obdobje. Razlika med enim in drugim, je le odzivnost pri vožnji, saj se ti otroški vozički slabše odzivajo na vožnjo po neravnih terenih.

Otroški vozički in ogrodje
Kasneje ko lahko uporabimo športni del, se najprej pozanimajmo ali ima otroški voziček funkcijo obračanja ročajev v obe smeri. To je zelo pomembno, saj nas otroček v prvi polovici njegove starosti mora videti, ko pa je večji, pa ga zanima okolica in v tem primeru ročaj samo obrnemo. Vsi vozički nimajo te funkcije. Če ste večje rasti, izberite otroški voziček, katerim se uravnava v višino tudi ročaj.

Otroški vozički in tekstil
Pri tekstilu morate biti pozorni iz kakšnega materiala je tekstil, je pralen in ali je dovolj, da se ga obriše z vlažno krpo. V primeru, da načrtujete več otrok, si izberite otroški voziček, ki ima pralen tekstil, v nasprotnem primeru je dovolj, da ja tekstil, ki se ga enostavno samo obriše z vlažno krpo. Pozorni bodite tudi na oblazinjenje, saj otroški vozički s sintetično peno, pregrevajo vašega otroka, kar je sila neprijetno v poletnih dneh.

Na trgu so takšni in drugačni otroški vozički, zato bodite tudi previdni pri izbiri znamke vozička. Otroški vozički, ki so ponavadi kvalitetnejši, so tudi cenovno dražji, saj razvoj in tehnologija tudi nekaj stane. Otroški vozički, ki so cenejši, so ponavadi kopija dražjih, ki pa ponavadi ne gredo čez vse procese testiranja. Zato je dobro, da se pred nakupom dobro pozanimate, kakšni otroški vozički pridejo prav vam.

Preberite si tudi:

2 komentarja

  1. Irena Šimenc

    Zanimivo, nisem si mislila, da je toliko enih stvari, na katere moraš biti pozoren. Super članek in uporaben 🙂

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*