Naravni biser Hrvaške: Paklenica

Starigrad – Paklenica je živahno in vihravo mesto, ki se  ponaša z enkratno lego v podnožju Velebita.

Paklenica - foto: Barbara Debeljak
Paklenica – foto: Barbara Debeljak

Paklenica ima nešteto možnosti za pohodništvo, od položnih sprehodov do strmih vzponov, ki zahtevajo višjo raven telesne pripravljenosti. Narodni park Paklenica je postal eden izmed najbolj priljubljenih krajev za slovenske in italijanske plezalce in pohodnike. Ta zaščitena divjina razsežnih apnenčastih vrhov se z dvema velikima soteskama dviga iznad obale in kar kliče po raziskovanju. Nižje ležeči predeli parka Paklenica so še posebej skrbno urejeni za turistični obisk in so s svojimi utrjenimi potmi do lažje dostopnih točk dokaj primerni tudi za malo večje otroke. Območje je lepo urejeno in dobro označeno z informacijskimi tablami, ki nudijo tudi podatke o živalskem in rastlinskem svetu v parku. Planinci se ne moremo upreti visokim vrhovom Biokova, Velebita in Dinarskega gorovja. Narodni park Paklenica je idealna izbira za plezalce vseh sposobnosti. Na nižjih pobočjih je mogoče najti izziv v postavljenih smereh različnih težavnosti, bolj izkušeni pa se lahko lotijo tudi prostega plezanja. Nad zelenjem primorskega pasu se kot veličastne fasade dvigajo strmi gorski sklopi. Fantastična pokrajina Velike in Male Paklenice izziva istočasno strahospoštovanje zaradi svoje grobosti in navdušenje zaradi raznovrstnosti naravnih lepot. Osvajanje višjih vrhov je lažje tudi zaradi omrežja planinskih koč in zavetišč. 

Starigrad-Paklenica - foto: Barbara Debeljak
Starigrad-Paklenica – foto: Barbara Debeljak

Paklenica ima nešteto možnosti za športe v vodi in na kopnem. Idealni pogoji so za plavanje, potapljanje in za druge športe na vodi. Mirne vode, ki objemajo plaže v letovišču Starigrad – Paklenica so enkratne za otroke. V naselju Starigrad si lahko privoščimo tudi šolo potapljanja. Vse od poskusnih potopov, potapljaških tečajev, najema opreme do nočnega potapljanja. Ko zapustite prometne ceste in turistično središče, je Paklenica polna možnosti za kolesarjenje. Gostje številnih hotelov in apartmajev si lahko izposodijo kolo, ponekod celo brezplačno.

paklenica

Turistična podmornica - foto: Barbara Debeljak
Turistična podmornica – foto: Barbara Debeljak

Starigrad – Paklenica je preplavljena s plovili vseh oblik in velikosti, zaradi česar se ladijski izlet na katerega izmed otokov spremeni v pravo pomorsko pustolovščino. Starigrad – Paklenica nudi tudi možnost, da se odpravite na morsko pustolovščino celo s turistično podmornico. Ladje, ki imajo dovoljenje za prevažanje turistov, so v času poletne sezone privezane vzdolž obale. Med dnevnimi izleti so najbolj priljubljeni Kornati – veriga 89 pravljičnih otokov, katerih belina se blešči v morski modrini. Otočje, ki so ga leta 1980 razglasili za narodni park, je malo poseljeno, saj je le redkim ljudem uspelo zaslužiti za preživetje na teh skalnih pasovih kopnega.  Če razmišljate o rezervaciji enodnevnega izleta, najprej prosite za zemljevid, da se prepričate, ali pot res pelje skozi park. Najboljši način za poglobljeno raziskovanje številnih otokov pa je plovba z lastnim oziroma najetim plovilom. Kornati so zaradi svoje lege v zavetju, ki skoraj vedno zagotavlja mirne vode, eno izmed najboljših območij za začetniške neizkušene ljubitelje navtike. Na višku poletne sezone, ko na Kornatih vlada gneča, Zadarsko otočje z več kot 200 otoki nudi bolj umirjeno alternativo.

Paklenica v podnožju Velebita - foto: Barbara Debeljak
Paklenica v podnožju Velebita – foto: Barbara Debeljak

Zanimivost: Dalmatinci dajo veliko na svoj videz, zato so butične trgovine posejane po vseh mestih vzdolž hrvaške obale. Posebnost so trgovine s kakovostnimi kravatami. Prvotno ime cravat je morda res francosko, vendar kravata prihaja s Hrvaškega. Med tridesetletno vojno so pripadniki francoske konjenice opazili, da Hrvati nosijo svoje rute zavezane na poseben način, ki so ga poimenovali: a la cravate.

 

En komentar

  1. Res je zanimivo, še posebej zvečer, ki se sprehodiš ob obali.
    Pestra ponudba.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*