Dobrodelno društvo Petka za nasmeh otrok

Dobrodelno društvo Petka za nasmeh riše nasmehe na otroške obraze. Z dobro voljo in pomočjo prostovoljcev in njihovih prispevkov plačujejo malice tistim otrokom, ki bi sicer ostali lačni. Ob koncu šolskega leta 2012/13 je Petka za Nasmeh skrbela za šolska kosila oziroma prehrano  41 otrok iz vse Slovenije. Od oktobra leta 2012, ko so plačali prvo položnico deklici Ani so razdelili že 1385 petk. In kako delujejo petke? Vsakdo, ki želi pomagati, se vključi v določeno skupino in mesečno daruje 5 € za šolsko malico ali kosilo otroka, ki ga izbere društvo v sodelovanju z osnovnimi šolami in njihovimi svetovalnimi službami. Celotna skupina tako mesečno pokrije strošek za prehrano. Število članov v posamezni skupini je določeno na podlagi cene obroka na dan, šteto v mesecu, ki ima največ šolskih dni. O društvu, njihovih začetkih in uspešnih ˝petkah˝ smo se pogovarjali s članico društva Petka za nasmeh, Mojco Gal.

Petka za nasmeh je projekt, preko katerega omogočate otrokom, da prejmejo malico, ko je njihovi starši ne morejo plačati. Lahko poveste kaj več o zametkih tega projekta? Kako je nastal, od kod ideja?

V mesecu oktobru leta 2012 je bil v oddaji Tednik objavljen prispevek o materi samohranilki s štirimi otroci. Sinu ni mogla plačati položnice za šolsko prehrano v višini 80 do 90 evrov mesečno. Vse prepogosto gledamo te žalostne zgodbe in ne storimo nič. Prijatelj Milan Jakopovič je prišel na idejo, da se nas v krogu prijateljev zbere skupina 18-ih in vsak prispeva 5 evrov. Zbrali smo se v enem dnevu. Ker pa je prispevek naletel na dober odziv in je deček dobil donatorja, smo se obrnili na osnovno šolo, ki nam je poiskala otroka, ki je potreboval pomoč. Tako se je začelo sodelovanje s šolami. Novica o naši akciji se je širila med prijatelji in s tem smo dobili tudi nove petkarje in otroke. Konec leta 2012 smo začeli razmišljati o ustanovitvi društva in ga letos tudi registrirali.

Kakšni so odzivi na projekt Petka za nasmeh? Podpirajo vas tudi nekateri znani, npr. skupina Tabu.

Po predstavitvi na RTV SLO1 pri nedeljskem Dnevniku in v oddaji Tednik v mesecu maju je bil odziv ljudi res velik. Tako smo začeli sodelovati z več šolami in skrbimo za plačilo prehrane 40 otrok. Našemu društvu so se pridružili tudi skupina TABU, nekatera mala podjetja in ljudje z vseh koncev Slovenije. Med največjimi donatorji pa je gospod Janez Hacin, ki mesečno plačuje prehrano desetim otrokom.

Spodbudne besede pa so petkarjem preko Facebooka napisali  tudi Vili Resnik, Miran Rudan, Siddharta, Prifarski muzikantje in drugi.

Petka za nasmeh otrok

Kako določite, katermu otroku boste pomagali? Preverjate družine, če res potrebujejo pomoč ali bolj sodelujete s samimi osnovnimi šolami?

Za delovanje društva je potrebno dobro sodelovanje s šolami. Svetovalne službe imajo vpogled v socialni položaj družin in vedo, katera družina potrebuje pomoč. Običajno so to družine, ki so ravno presegle cenzus za brezplačno kosilo. Šola nam izbere otroka in pošlje kratko zgodbo o družinski situaciji. Vse poteka na nivoju zaupanja in dobrega sodelovanja.

Kot lahko preberemo na vaši spletni strani, ste poskrbeli za prehrano skoraj 40 otrok, ste se zavedali, da lahko pridete tako daleč?

Prvi cilj je bil pomagati dečku iz zgodbe v Tedniku. Glede na odziv, smo bili prepričani, da lahko pomagamo še kakšnemu otroku. Naše sanje so bile, da bi pomagali vsem, ki jim starši ne morejo plačati prehrane, vendar so se zdele neuresničljive. Sedaj se zavedamo, da stopamo z malimi koraki proti cilju. Do kje bomo prišli ne ve nihče, vendar se bomo trudili, da ne ostanemo na mestu.

Majice - petka za nasmeh otrok

Kam se lahko obrnejo ljudje, ki se želijo pridružiti projektu? Se lahko priključijo tudi osnove šole?

Vsi, ki se želijo pridružiti petkarjem lahko pošljejo mail na nic.lacen@gmail.com, mi pa jim bomo odgovorili. Lahko si ogledajo našo spletno in Facebook stran Petka za nasmeh.  Članarine ni, edina obveznost je mesečni prispevek v višini 5 evrov. Vsakemu petkarju po mailu pošljemo potrdilo o plačani položnici za otroka, za katerega skrbi njihova skupina. V tem se razlikujemo od drugih, saj je naše načelo tudi transparentnost.

Šole ne prispevajo denarja, ampak svoje delo pri sodelovanju z našim društvom. Šole, ki nam pošiljajo položnice za otroke, smo poimenovali Šole z nasmehom.

Petkarji

Imate začrtane kakšne cilje za prihodnost ali se prepuščate toku?

Vsekakor je naš glavni cilj obdržati aktivne petkarje in pridobivati nove, ter tako poskrbeti za čim več otrok. Do kam bomo prišli, ne vemo, upamo pa da čim bližje našim sanjam.

Ilustracije: Katjuša Škrbec

Foto: Arhiv društva Petka za nasmeh

En komentar

  1. PROSIM ČE MI POŠLJETE E.NASLOV ALI BILO KAKŠEN KONTAKT DA VAS POKLIČEM HVALA

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*