Pirsing (piercing)

Zadnja leta je postal tudi pri nas zelo popularen način krasitve telesa tako imenovani pirsing. Pirsing pomeni prebod telesa in okrasitev telesa z uhanom.  Že primitivni človek si je prebadal ušesa in celo nosil uhan, takrat predvsem zaradi vere. Bali so se namreč različnih demonov, kateri naj bi prihajali v telo ravno čez ušesa. Demoni pa naj bi imeli strah pred kovino in kovinski uhan v ušesu je rešil problem.  Tudi mornarji so verovali, da jih uhani v ušesih varujejo pred morsko boleznijo, boljše naj bi tudi videli. Pa še eno težavo so reševali z uhani, namreč, če je prišlo do brodoloma in so njihovo telo našli na kopnem, je bil uhan plačilo za pogreb. Pri različnih plemenih je imelo prebadanje simboličen pomen oziroma obred. Dandanes je prebadanje ušes praksa obeh spolov. Ljudje si prebadajo že skoraj vse, od popka, obrvi, jezika, ustnic, nos, spolne organe in še kaj. Najpogosteje se ljudje odločajo za prebadanje ušes, popka in nosu.  

 

Pirsing- danes si prebadamo že marsikaj
Pirsing- danes si prebadamo že marsikaj

Kako poteka pirsing?

Po prebadanju določenega del telesa z iglo, se v prebodeni del vstavi kos nakita. Vendar je zelo važno, da  se pred odločitvijo za tovrsten poseg, kot je pirsing, dobro  pozanimate o možnostih tveganja, ter o pogojih, ki so za ta poseg potrebni. Pri prebadanju telesa obstaja možnost okužbe in razvoja infekcije, zato je potrebna določena mera previdnosti.Recimo, pirsing na jeziku sčasoma zelo škoduje zobem, oziroma jih poškoduje, pirsing na licih in ustnicah, pa lahko povzroča težave z dlesnimi.

pirsing_tezave

Pirsing v ustih povzroča dodatne težave
Pirsing v ustih povzroča dodatne težave

Tudi pri ljudeh, ki jih pestijo različna srčna obolenja, obstaja večje tveganje razvoja infekcije po opravljenem pirsingu. Seveda morajo biti  pazljivi tudi vsi tisti, ki imajo bolezni kot so sladkorna bolezen, razne težave s kožo, alergije, nosečnice, imajo avtoimunska obolenja. Pred okrasitvijo telesa s pirsingom, se raje posvetujte z zdravnikom. Vsekakor pa je priporočljivo predhodno cepljenje proti tetanusu in hepatitisu. Postopek pirsinga mora nujno potekati v čistem, varnem in  profesionalnem okolju in opravljati ga mora za to usposobljena oseba. Mesto, kjer se odločimo za pirsing, mora biti očiščeno in razkuženo, igla, s katero  vam prebodejo želeno mesto, mora biti sterilna in ostra. Potem sledi vstavljanje nakita, ki je bil predhodno steriliziran. Uporabljen material mora oseba, ki je opravljala pirsing, po uporabi odvreči v posodo, ki je namenjena za tovrstne odpadke. Oseba, ki je pirsing izvajala, vam je dolžna dati vsa potrebna navodila in sicer, kako naj ravnamo, da se bo predel, kjer je nameščen nakit, kar najhitreje zaceli brez neželenih posledic. Dobro si oglejte tudi prostore, saj morajo biti  čisti in ustrezni. Nikar ne izvajajte pirsinga na sumljivih mestih. Tudi oseba, ki izvaja pirsing, mora paziti na sterilnost, pred posegom si mora umiti in razkužiti roke, ter uporabljati rokavice. Paziti morate tudi kakšen nakit boste izbrali, saj so nekateri ljudje občutljivi na nikelj in ostale kovine. Vsekakor je za pirsing najboljše izbrati zlato( štirinajst in osemnajst karatno), platino, ortopedsko jeklo titan ali niobij.

Sterilni instrumenti in prostor- osnovni pogoj za pirsing
Sterilni instrumenti in prostor- osnovni pogoj za pirsing

Kakšni so znaki infekcije?

Znaki, ki pomenijo začetek infekcije so sledeči: občutljivost in rdečica okoli mesta pirsingu, krvavitev iz vbodnega mesta, ki se ne ustavi in traja dlje časa, gnojni izcedek, razne spremembe barve okoli pirsinga, ter celo vročina. Če se boste prebadali v ustih, je važno, da poskrbite za zdrave zobe in dlesni. Če je prebadanje potekalo profesionalno, se bomo po posegu počutili dobro. Morda bomo imeli kratkotrajne in prehodne težave kot so rdečica, oteklina, blage bolečine in povečano izločanje sline, če imamo nakit v ustih. Vsekakor pa se je dobro zavedati posledic, kot so različne kronične infekcije, razne brazgotine, hepatitis A in B, tetanus ter alergične reakcije. Čas, ki je potreben za celjenje, je seveda odvisen od mesta od dela telesa. Lahko traja nekaj tednov pa vse do enega leta. Del telesa, kjer  je pirsing, dobro negujte, pazite na čistočo, ne potegujte ga in preden ga prijemate, si vedno umijte roke.

Ne pozabite pa na dejstvo: Nikoli ne prepuste izdelave pirsinga komerkoli in tega ne počenjajte sami.

2 komentarja

  1. Vse razunenm, samo uhan tam kje se ti v njega lahko kaj zatakne, to mi pa ne gre v glavo.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*