Por velja za naravni antibiotik in po zgledu ter okusu spominja na čebulo, saj spadajo v isto skupino čebulnic. V času, ko so na pohodu različna virozna obolenja in trebušne gripe, je porova juha odličen obrok, ki vas bo nasitil, umiril prebavni trakt in vam pomagal pri izločanju toksinov iz telesa. Por vsebuje veliko vitaminov (A, B1, B2, B6, C in E) in folne kisline. Največ antioksidantov se nahaja ravno v spodnjem delu rastline; torej v gomolju. Ker moramo v zimskem času povečati vnos C vitamina naj izpostavimo, da z 200 grami pora zaužijete že petino zahtevanega dnevnega vnosa vitaminov, da bi se uspešno ubranili pred okužbami. Zakaj ga torej ne bi izkoristili?
Kuhan por je odličen tudi pri čiščenju krvi in deluje protivnetno. Za vas smo pripravili kar 3 recepte, da bo vaša porova juha še slastnejša. Priprava je res enostavna in hitra. Pripravite si porovo juho po receptih, ki smo jih v nadaljevanju članka pripravili za vas.
Kremna porova juha s sirom in krompirjem
Sestavine:
|
Priprava:
- Čebulo in por očistite in nasekljajte; čebulo na drobne kose, por na tanke kolobarje
- Žlico masla stopite na vroči ponvi in dodajajte čebulo, por in zeleno, kanček olivnega olja in malo vode
- ponev pokrijte in pustite, da se v pari duši cca. 10 minut
- V prej pripravljeno jušno osnovo dodajte olupljen in na kocke narezan krompir in timijan, ter vse skupaj kuhajte 5 minut
- Preostanek zelenjave dodajte k jušni osnovi
- primešajte še 100g kisle smetane in 100g sira
- premešajte in odstavite s kuhalne površine
- Vse skupaj premešajte s paličnim mešalnikom in mešajte toliko časa, dokler juha ne bo postala kremna
- Na koncu še popecite kruh v ponvi na olivnem olju
- Postrezite v skodelici
- Dodajte sveže mleti poper in kapljico olivnega olja in popečen kruh.
Dober tek!
Okusna porova juha s krompirjem
Sestavine za 4 osebe:
|
Priprava:
- Krompir samo operite in ga ne lupite, pred peko ga samo nekajkrat prebodite z vilico in ga dajte v pečico ter pecite 1 uro pri 200°C.
- Nasekljajte česen in por narežite na kolobarje
- V ponvi raztopite 2 žlici masla in na zmerni temperaturi prepražite por in česen
- Dodajte sol po okusu
- Ko se por zmehča, ga odstavite in ga tretjino shranite za kasneje
- Pečen krompir narežite na manjše kose in ga dodajte v ponev k preostanku pora
- Vse skupaj zalijte z jušno osnovo in zavrite
- Ko zavre odstavite in dobro premešajte s paličnim mešalnikom, da boste dosegli gladkost
- Poskusite in po okusu dodajte še sol ali poper
- Por, ki ste ga shranili za pozneje dodajte v krožnike in vse skupaj zalijte z juho ter okrasite s peteršiljem in kislo smetano
Slastna porova juha s krompirjem za mrzle dni
Sestavine za 4 osebe:
|
Priprava:
- očistite por in uporabite beli del rastline in narežite na tanke kolobarje
- olupite krompir in ga nasekljajte na majhne kocke
- zavrite jušno osnovo in vanjo dodajte por in krompir ter kuhajte 10-15 minut
- medtem v ponvi v katero ste dali olivno olje prepražite belo moko dokler ne porumeni in dodajte česen ter paradižnikovo mezgo in zalijte z 2dl vode ter premešajte.
- Vsebino ponve prelijte v lonec, kjer kuhate jušno osnovo s porom in krompirjem, premešajte in kuhajte le še 1-2 minuti.
- Porova juha je nared. Postrezite
Recepte smo povzeli s spletne strani http://www.sketa.si/, kjer lahko najdete še več slastnih receptov.