Portugalska – pokrajina Algarve

Kam pobegniti na morje pozno jeseni, da ni predaleč, predrago in nekam kjer so prijazni ljudje? Od vseh idej, ki so mi padle na pamet, mi je bila še najbolj všeč ideja o Portugalski, natančneje o jugu Portugalske, pokrajini Algarve.

Portugalska se nahaja na skrajnem jugovzhodnem delu celinske Evrope na Iberskem polotoku. Na eni strani jo obliva Atlantski ocean, na severu in zahodu pa meji na Španijo. K Portugalski spadajo tudi tri otočja: Azori, Madeira in Salvages, ki upravno spadajo pod Madeiro. Portugalska je razdeljena na sedem regij. Od severa proti jugu si sledijo Severna Portugalska , Osrednja Portugalska, Alentejo, Lisbona, Algarve, Azori in Madeira. Kraljevina Portugalska je nastala na severu države v 12. stoletju in je še danes zgodovinsko najbolj zaznamovan del države. Glavno mesto Portugalske je Lizbona, za katero pravijo, da je eno najlepših prestolnic na svetu. Najbolj turistično razviti del Portugalske pa je Algarve.

Ilha Deserta
Ilha Deserta

Algarve ima za razliko od preostalega dela Portugalske sredozemsko podnebje. Poleg neštetih čudovitih plaž, pa ponujajo tudi nešteto možnosti igranja golfa. Prav tako se Algarve loči od preostale Portugalske po tem, da je najbolj prepredena z mavrsko kulturo, ki se odraža tako v arhitekturi, kulinariki, poimenovanju krajev, narečju in celo pri fiziognomiji ljudi. Glavno mesto pokrajine Algarve je Faro (37°02′00″N 07°55′00″W). Letališče se nahaja v neposredni bližini, kjer se splača med drugim tudi najeti avto, s katerim lahko raziščete vse čudovite plaže v okolici.

Faro leži na robu široke lagune, obdano z številnimi mokrišči in solinami. V mestu je opaziti na stavbah »azulejos« – značilne na roko poslikane, pološčene keramične ploščice, običajno v modri barvi. Tudi »azulejos« so zapuščina Mavrov. Faro je vsekakor zanimivo obmorsko mestece, kjer je vredno preživeti kak dan. Sprehod po mestnih ulicah, prigrizek ali kava na obali in izlet z ladjico ali trajektom na Ilha Deserta – Samotni otok. Do Ilha Deserta vodi slikovita pot med mokrišči, na otočku pa je restavracija, čudovita plaža posuta s školjkami, zanimivo rastlinje in razgled na svetilnike. Prav tako se v bližini letališča v Faru nahaja čudovita plaža Praia de Faro in še marsikaj. Vsekakor stvar želja in odločitve, zame osebno pa eden lepših celodnevnih izletov.

Ferragudo
Ferragudo
Praia de Tres Castellos
Praia de Tres Castellos

Proti zahodu leži mala ribiška vasica Ferragudo (37°6′59.70″N 8°30′53.09″W), kjer je kolegica rezervirala apartma. Bolj slikovite, pristne in umirjene ribiške vasice še nisem srečala. Prav tako je Ferragudo idealno izhodišče za pohajkovanje po čudovitih plažah. Majno, vendar zanimivo mestno jedro z trgovinicami in barčki, lokalno tržnico z sadjem, zelenjavo in seveda svežimi ribami. V Ferragudu se nahaja tudi Dolphin Watching Center – Wildwatch Algarve (http://www.wildwatch.pt/), kjer organizirajo različne izlete s čolni, kjer je možno opazovanje delfinov, kitov in če je sreča naklonjena tudi ork. Na izletu sem doživela nepozabno srečanje z delfini v njihovem naravnem okolju. Poleg tega pa neverjetno gostoljubnost domačinov. Po končanem izletu so nam v pisarni Dolphin Watching Centra postregli še s čajem, kavo, piškotki in nas prosili za e-mail naslove, če želimo posnetek izleta, ki ga posredujejo v parih dneh preko spleta. In za slovo, nam je gostiteljica na koncu podarila še en topel iskren objem.

Praia do Pintadinho
Praia do Pintadinho

V neposredni bližini Ferraguda se nahaja Portimao, drugo največje mesto v pokrajini Algarve. Portimao ponuja preko sezone obilo športnih aktivnosti in nočnega življenja, v oktobru pa deluje nekoliko bolj umirjeno, vendar še vedno ponuja možnosti za dobro zabavo. Algarve se ponaša z nešteto čudovitimi plažami. Ena je lepša od druge, zato je škoda preživeti cel dopust na eni. Meni osebno ena najlepših je Praia da Marinha (37°05′25″N 8°24′38″W), ki se nahaja v kraju Caramujeira. Plaža slovi po čudovitih čereh in kristalno čisti vodi, splača pa se jo ogledati tudi iz morske strani. To je možno z različnimi ponudniki in različnimi ladjicami, s kolegico pa sva se odločili za mali čolniček, s prijaznim kapitanom, ki ga lahko najamete neposredno na plaži. Obala ponuja nešteto zasebnih plažic, zanimivih čeri, votlin in jam. Vredno vsakega evra.

Praia da Rocha
Praia da Rocha

Poleg vseh prekrasnih plaž, je vredno obiskati tudi mesto Silves, kjer je zanimiva katedrala, obiščete lahko tudi ostanke gradu, ter staro mestno jedro z zanimivo arhitekturo. Lahko pa se zapeljete še par kilometrov naprej, med nasadi pomaranč, mandarin in ostalega sadja, kjer si lahko ogledate enega izmed neštetih jezov, ki so zgrajeni po vsej Portugalski.

Praia da Marinha
Praia da Marinha
Praia do Vau
Praia do Vau
Alvor
Alvor
Silves
Silves

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*