Prehranska dopolnila NE zdravijo!

Okoli dve tretjini uporabnikov prehranskih dopolnil se za jemanje le-teh odloči zaradi slabega zdravstvenega stanja. Več kot polovica pa jih verjame, da prehranska dopolnila lahko preprečujejo nastanek bolezni. Skratka nekritično in povsem neutemeljeno. Vendar, ali to drži?

Prehranska dopolnila so “le” koncentrirana živila, in so (če jih jemljemo neustrezno), zaradi svoje koncentrirane oblike lahko tudi nevarna. V zadnjih dveh desetletjih so skoraj preplavila trg v obliki tabletk, praškov, sirupov, itd.… Proizvajalci zanje obljubljajo najmanj dodatno vrednost življenju, včasih pa jih imajo celo za ozdravitev nekaterih bolezni. To bi lahko pomenilo, da imajo nekakšno čudežno moč.

Message Stones

PREHRANSKA DOPOLNILA – LEP ZASLUŽEK

Nadzor nad prehranskimi dopolnili je pri nas poleg tega še pomanjkljiv. K temu prispeva tudi evropska zakonodaja. Zaradi interesov proizvajalcev in drugih skupin pa za v naprej ne kaže na bolje, čeprav je EU pričela posegati na to področje. Nad tem se je vseeno potrebno zamisliti.

Vsi, ki skrbijo za uravnoteženo prehrano, v kateri je dovolj predvsem zelenjave, prehranskih dopolnil pravzaprav sploh ne potrebujejo. Včasih se res izkaže (vendar mora to biti potrjeno z ustreznimi preiskavami!), da nekateri zaradi pomanjkanja določenih snovi, prehransko dopolnilo potrebujejo. Jemati pa jih je potrebno le začasno in še to na priporočilo zdravnika. V raziskavah so ugotovili, da vsaj občasno katero od prehranskih dopolnil jemlje od 30 pa tja do 80 odstotkov ljudi. Vsekakor je to preveč in neutemeljeno.

Kdor resno jemlje zdravniška priporočila, pa mu bo denarnica še hvaležna!

KDAJ PA SO VENDARLE PRIPOROČLJIVA?

Jemanje prehranskih dopolnil z vitamini in minerali je lahko celo nevarno. Sploh če priporočeno dnevno dozo presežemo (dogaja se, da tudi večkrat!). Nepravilno razmerje med posameznimi snovmi v telesu je možno s pravilno (zdravo in uravnoteženo) prehrano več ali manj popraviti. Povrhu vsega pa je to tudi bolje, kot jemati prehranska dopolnila.

Če pa se odločimo za prehranska dopolnila, je le-ta potrebno jemati na podlagi zdravniškega dogovora oziroma njegovih priporočil. Še enkrat pa: potreba po prehranskih dopolnilih se dokaže s preiskavo.

Dober tek - za sadje!

LASTNA ODGOVORNOST

Za izbor prehranskih dopolnil, ki jih nameravamo jemati, smo v največji meri odgovorni prav sami. Zaradi součinkovanja z zdravili, ki jih že jemljemo, pa moramo biti še posebej previdni. To še posebej velja takrat, ko gre za ponudbo prek osebne mrežne prodaje. Ta oblika pa je tudi najpogostejša.

Tista, ki so  ustrezno prijavljena oz. notificirana pa je mogoče preveriti na spletni strani www.pretehtajte.si, kjer lahko dobite tudi neodvisne informacije in številna opozorila o zdravi prehrani.

Ledvični bolniki naj bodo pri jemanju prehranskih dopolnil še posebej pozorni. Veliko je izdelkov (prehranskih dopolnil), ki bi bolnikom z različnimi stopnjami ledvičnega popuščanja lahko škodovala. Skratka: posvet z zdravnikom (pred začetkom uživanja prehranskih dopolnil) je nujen!

MORAMO O PREHRANSKIH IN ZDRAVSTVENIH TRDITVAH ŽIVIL VEDETI ŠE KAJ?

Tudi pri nas je čedalje več oglasov za prehranska dopolnila, ki delajo na trgu kar veliko zmede. V večini primerov so njihove trditve še nedokazljive, pogosto pa njihovi učinki nikakršni. Porabniki naj jim ne nasedamo, pravijo strokovnjaki! Evropska unija pa je začela urejevati to področje, da bi zavarovala kupce.

Prehranske trditve – govorijo o vsebnosti posameznega hranila v živilu (na primer »vsebuje malo maščob«), zdravstvena trditev pa o vplivu živila na zdravje posameznika

(na primer »znižuje holesterol«). To pomeni, da živilo ne vsebuje večje količine hranil, ki povečuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja ali debelost.

Podobno je pri sladkorjih: nekatera živila, na katerih je bila napisana prehranska trditev »brez sladkorja« ali »brez dodanega sladkorja«, so vsebovala dodano fruktozo, ki je prav tako sladkor, na primer: glukozni sirup, med ali zgoščen jabolčni sok. Tako je bila energijska vrednost živila taka, kot  če bi živilo vsebovalo sladkor. Sladkorni bolniki so pogosto kupovali tudi čokolado, ki je bila slajena s sladilom in je imela manj ogljikovih hidratov, zato pa večjo količino maščob in nasičenih maščob ter več energije kot navadna čokolada.

Za določene trditve se ugotavlja, da niso primerne oziroma jih znanstveni dokazi ne potrjujejo. Ena takih trditev je na primer ta, da »mleko in sir izboljšujeta zdravje zobovja otrok«, vendar pa ni neposredne povezave med uživanjem mleka ali sira ter nastankom zobne gnilobe.

Potrjena pa je na primer trditev »za normalno rast in razvoj kosti otrok je potreben kalcij«. Izdelki pa lahko vsebujejo le določen odstotek dnevno priporočenih vsebnosti kalcija na 100 g živila.

Delo EU pri nadzoru naj bi potekalo čim hitreje ter da proizvajalci in trgovci kmalu ne bodo več oglaševali živil in prehranskih dopolnil z zdravstvenimi trditvami, ki so zavajajoče ali celo škodljive. Vendar bodo taki izdelki na trgu še nekaj časa, saj se lahko prodajajo do konca zalog. Zato je toliko pomembnejše, da jim kupci ne nasedajo.

En komentar

  1. Aleš LInus

    Napisali ste: Jemanje prehranskih dopolnil z vitamini in minerali je lahko celo nevarno.
    Mi lahko poveste na kakšen način je lahko celo nevarno???
    lep dan
    Aleš

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*