Težave s prostato so obvladljive

Prostata je majhna žleza pri moških, ki se nahaja na spodnjem delu mehurja. Zanjo je značilno, da se s starostjo običajno povečuje, kar poimenujemo povečana prostata ali benigna hiperplazija prostate. Kot pove že sam izraz – benigna – ne gre za življenje ogrožajočega raka prostate, o katerem običajno veliko več slišimo.

Povečana prostata povzroča prve težave kar vsakemu drugemu moškemu že po 50. letu, po 80. letu pa ima takšne težave skoraj vsak. Povečana prostata (www.avogel.si/zdravje-o-prostati/povecana-prostata/) torej ni nikakršna redkost, res pa je, da v preteklosti o njej nismo slišali ali brali toliko kot danes. Kar pa danes zagotovo vemo, je to, da jih lahko zelo uspešno zdravimo tudi s povsem naravnimi zdravili, predvsem takrat, ko težave še niso zelo izrazite.

prostasan prostata bolecina

Normalna prostataNORMALNA PROSTATA Povečana prostataPOVEČANA PROSTATA

Simptomi benigno povečane prostate

Povečana prostata ne ogroža življenja, kljub temu so njeni simptomi lahko zelo neprijetni. Simptomi, (http://www.avogel.si/zdravje-o-prostati/povecana-prostata/simptomi/) ki jih kaže benigno povečana prostata (nenevarno povečana prostata), so zelo raznoliki, običajno pa nastopijo postopoma in skoraj neopazno. Moški sprva opazijo šibkejši curek seča in mokrenje tudi ponoči. Kasneje se pojavijo težave pri začenjanju mokrenja, prekinja se curek seča, pojavi se občutek nepopolnega izpraznjenja mehurja, moški pogosto mokrijo, medtem pa se morajo napenjati in podobno. Pojavi se lahko tudi izguba spolne sle, ki pa se z odpravo ostalih simptomov, ki jih povzroči povečana prostata, običajno tudi povrne.

Če začetne simptome prezrete, bolezen napreduje in takrat ji je težko kljubovati brez uporabe kemično sinteznih zdravil ali operativnega posega. Nezdravljena povečana prostata počasi napreduje in lahko povzroči številne hude zaplete, kot je okužba sečil, krvavitev iz prostate, akutni ali kronični zastoj seča v mehurju, nastanek kamnov v sečnem mehurju ali okvara ledvic. Zato je pomembno, da težave s prostato pravočasno odkrijete in tudi ustrezno zdravite. V nobenem primeru pa povečana prostata oz. težave s prostato ne pomenijo smrtne obsodbe, prav tako te samodejno ne kažejo na rakavo obolenje.

Da bi izločili možnost resnejšega obolenja, je pregled pri zdravniku nujen. Na tem mestu moramo poudariti, da povečana prostata ni nikakšrna tabu tema, o kateri bi morali molčati. Če opazite katerega od naštetih simptomov, obstaja velika verjetnost, da je vaša prostata povečana in zato je prav, da se o tem pogovorite s svojim zdravnikom. Bolniki z rakom prostate v začetku nimajo nobenih težav ali pa so njihove težave z mokrenjem podobne pravkar opisanim.

Palmeto – pomoč iz narave

Blago do zmerno povečana prostata se lahko preverjeno učinkovito zdravi z registriranim rastlinskim zdravilom A.Vogel Prostasan (http://www.avogel.si/produkti/naravna-zdravila/prostasan.php). V eno leto trajajoči klinični raziskavi, ki je bila opravljena na ljubljanski, mariborski in slovenjegraški kliniki za urologijo, so pri sodelujočih moških zaznali občutno izboljšanje simptomov, brez da bi se ob jemanju zdravila pojavili kakršni koli stranski učinki, ki so sicer zelo običajni pri jemanju sinteznih zdravil za zdravljenje povečane prostate (motnje erekcije, upad spolne sle, rast moških prsi). Med bolj izpostavljenimi opažanji moških je gotovo pomembno tudi to, da med zdravljenjem z zdravilom rastlinskega izvora iz palmeta moški niso imeli več motenj erekcije in tudi ne zmanjšane spolne moči. Na velikost prostate naravno zdravilo sicer ni učinkovalo, zagotovo pa je zelo pomembno, da se prostata v letu dni jemanja zdravila ni povečala, pa tudi vrednost PSA v krvi je ostala enaka. Zato tudi ne preseneča, da je večina bolnikov (70%) izjavila, da želi z zdravljenjem nadaljevati.

Registrirano zdravilo naravnega izvora iz palmeta

Na trgu obstaja precej pripravkov naravnega izvora, vendar pa ti pri zdravljenju prostate niso vedno učinkoviti. Pri neregistriranih izdelkih naravnega izvora, npr. pri prehranskih dopolnilih, je ena glavnih težav ta, da je zelo težko zagotoviti enako koncentracijo učinkovine v vsaki kapsuli, niti jih ne nadzira Agencija za zdravila. To tudi ni potrebno, ker so hrana. Povsem drugače je pri registriranih zdravilih naravnega izvora, ki s postopkom registracije zagotavljajo enako visok odmerek aktivne učinkovine v vseh izdelkih in učinkovito terapijo. Tako jih lahko ob bok postavimo tudi ostalim registriranim kemično sinteznim zdravilom. Takšno je Voglovo zdravilo (http://www.avogel.si/produkti/naravna-zdravila/prostasan.php), ki so ga v študiji uporabljali slovenski urologi.

Vam nagaja prostata? Kako preprečiti tovrstne težave?

Prostata zlasti v starejšem obdobju pogosto povzroča težave, ki veljajo za običajno spremljevalko staranja. Kljub temu lahko z zdravim življenjskim slogom veliko pripomorete k temu, da vam prostata prične težave povzročati v čim kasnejšem obdobju oz. da se te pojavijo v blažji obliki. Težave z mokrenjem zaradi povečane prostate pa lahko zmanjšate z različnimi ukrepi, med drugim z omejitvijo uživanja alkohola in prave kave, mrzlih pijač, pijač z mehurčki in nošenjem vremenu primerne obleke.

Prav gotovo pa ustrezen življenjski slog veliko pripomore k preprečitvi raka prostate. Zato se odsvetuje predvsem prekomerno uživanje rdečega mesa, slabih maščob, alkohola ter denaturirane, torej visoko predelane in s pesticidi pridelane hrane. Priporočeni pa so gensko nespremenjena soja, živila z veliko karotena, bučna semena ter zmerno pitje rdečega vina in zelena čaja. Pomembno vlogo pri preprečevanju raka prostate naj bi imela tudi vitamina A in D.

Ne pozabite na gibanje in ustrezno hidracijo

Poskrbite za zdrav življenjski slog, ki poleg zdravega prehranjevanja vključuje tudi ostale pomembne vidike. Prostata vam bo hvaležna. Zato je zelo priporočljivo redno in zmerno telovaditi, najbolje na svežem zraku. Pretirane vaje za moč pri tem raje izpustite. Poskrbite tudi za ustrezno hidracijo in dnevno zaužijte vsak dva litra vode. Seveda vam bo prostata povzročala manj težav ponoči, če boste glavnino vode spili preko dneva in ne v poznem popoldnevu in zvečer.

Bolezen je bolje preprečiti kot zdraviti, pravijo. A ko je enkrat že tu, se je potrebno soočiti s posledicami in jih odpravljati skupaj z vzroki, ki do bolezni pripeljejo. Pri tem je vedno bolje posegati po naravnih rešitvah, da si obenem ne nakopljemo še dodatnih težav. Povečana prostata ni neobvadljiva težava. Veliko več, kako si pri tem še lahko pomagate, si lahko preberete na spletni strani www.avogel.si/prostata.php.

Besedilo: Sabina Topolovec

En komentar

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*