Res znate pripraviti pustne dobrote?Verjetno ga ni med vami, da še ne bi poskusil pustnega krofa ali flancata. Pustne krofe so cvrle že naše babice in recepti segajo v zgodovino. Takrat tehnika še ni poznala enostavnejših postopkov priprave tako za mešanje testa kot tudi za vzhajanje testa. Naše babice so uporabljale svoje roke, da so zmešale pripravljeno testo in poskrbele, da je v toplem prostoru testo vzhajalo.

Pustne dobrote

Pomembno je bilo tudi, da v prostoru ni bilo prepiha. Namesto kvasa so uporabljali droži. Stara mama je tudi košček kruha narezala v testo. Droži oziroma smetana je suha kisla smetana, ki se tudi sedaj kupi v obliki   v kakšnih specializiranih trgovinah tudi pri nas. Uporaba je enostavna, saj jo lahko shraniš v hladilniku teden, tudi dlje, še za nadaljnjo uporabo pri peki ali cvrtju. Jajca, moko in tekočino – mleko, maslo in žganje (rum) ter vanilin in nastrgana limonina lupina so sestavine za pripravo babičinih najboljših krofov. Pomembno je, da najprej damo vzhajat kocko kvas skupaj z žlico ali dvema mlačnega mleka ter malo sladkorja. Za hitrejše vzhajanje dodamo žličko moke.

Sestavine premešamo in pustimo toliko časa, da se testo dvigne. Kilogramu moke dodamo ščepec soli, ki se nato ne sme dotikati primešane zmesi. Nato počasi prilivamo toplo tekočino – mleko. Stepenih sedem rumenjake, katerim ste dodali žlico ali dve sladkorja ali vanilin sladkor, žganje (rum) in maslo nato dodamo še iz sedmih beljakov sneg in vse skupaj dodamo v testo. Limonino lupino naribamo za aromo in na koncu dodamo še pet žlic zmletega sladkorja. Testo dobro premešamo. Tekočino oziroma mleko po potrebi še prilivamo. Testo mora nato vsaj pol ure počivati. Pomembno je, da je prostor topel in da je testo v posodi pokrito s toplo krpo. Ko je testo primerno za nadaljnjo pripravo, ga trgamo iz skupnega testa in oblikujemo kroglice, ki jih položimo na pomokano gladko površino. Tudi kroglice potrebujejo toplo površino, da ponovno vzhajajo in sicer toliko časa, da na pogled dobro vzkipijo. Mast ali olje zlijte v posodo, ki nimam visokega dna in  je primerna za cvrtje.

Krofi

Da je tako pripravljena mast dovolj segreta za cvrtje ugotovite tako, da košček krofa  vržete v mast in preštejete do tri. Če bo priplaval ta košček na površje je to znak, da lahko pričnete s cvrtjem. Pri cvrtju je pomembno tudi to kako krof polagate v posodo. Pravilno je, da pomokana stran krofa zgoraj. Obrnemo jih okrog, ko zarumeni testo. Ocvrti so takrat, ko zarumeni še druga stran testa. Število krofov, ki jih boste na enkrat cvrli v posodi je odvisno od velikosti premera vaše posode. Ocvrte krofe, ki so dobro vzhajani lahko vzamemo ven iz posode lahko tudi z roko, vendar moramo biti pri tem pazljivi, da se ne opečete s zelo vročo maščobo. Ustrezni pripomoček za pobiranje krofov iz posode sta lahko dve vilice ali penovka. Pomembno je tudi to, da krof preveč ne stisnete, ko ga vzamete ven iz posode.

Najlepši so enakomerno oblikovani krofi, ki jih krasijo obroči – venčki. Krofe serviramo na ravno podlago, ter jih lahko tudi napolnimo z marmelado ali čokolado ter posujemo s sladkorno moko.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*