Naravni biseri Slovenije: Ratitovec

Obsežna in razgibana gorska planota, ki ponuja razglede na nešteto vrhov, grebenov in dolin. Niti najboljša fotografija ne pokaže tega, kar je tu očem na razpolago.

Koča na Ratitovcu – Foto: Barbara Debeljak

Ratitovec nudi enega izmen najlepših in obširnih razgledov v slovenskih planinah: na Julijce s Triglavom v sredini, na Karavanke, Kamniške in Savinjske Alpe ter Škofjeloško in Cerkljansko hribovje.

Na Ratitovcu, kjer se vertikala in relief prebadata z nebom – Foto: Barbara Debeljak

Najvišji vrh grebena je Altemaver (1672 mnm), sledijo mu Gladki vrh (1666 mnm), Kremant (1678 mnm) in Kosmati vrh (1644 mnm). Severozahodno od Gladkega vrha, desno ob poti na Pečano, se nahaja zavarovan rudnik železove rude. Severna stran Ratitovca je položno pobočje, ki kmalu preide v gozdove Jelovice, visokogorske planote med Bohinjem, Gorenjsko ravnino in Selško dolino. Skalni greben Ratitovca se v podaljšku nadaljuje tja do Možica (1602 mnm) nad Sorico.

Na pobočju Ratitovca, pod Gladkim vrhom stoji oskrbovan planinski dom Krekova koča (1667 mnm), kjer vedno najdemo prijazne in odprte ljudi. Nudijo tudi odlično domačo hrano in prenočišča. Obratuje vsak dan od junija do septembra, v preostalih mesecih pa samo ob vikendih.

Do koče vodijo gorske steze z vseh strani. Najbolj znani sta dve poti s Prtovča: leva čez Po(v)den in desna čez Razor. Pot do vrha prehodimo iz obeh smeri v slabi uri in pol. Polagoma vzpenjajoče steze spotoma odkrivajo veličastne poglede po prelepih naravnih biserih Slovenije. Lepo urejene, dobro uhojene in markirane so tudi poti iz Jelovice (iz Planine Pečana in Planine Klom), poti iz Zalega Loga, Sorice, Zgornjih Danj, Soriške planine, Torke, Dražgoš, Bohinjskega sedla in druge. Vsaka pot je pustolovščina zase.

Zemljevid
Zemljevid

 

Pohod na Ratitovec je primeren za vsak letni čas po lažje dostopnih poteh, za katere nista potrebni posebna priprava in oprema. Nekatere pa so tudi zahtevnejše, za kar moramo imeti gorniško opremo, zlasti v zimskem času. Na Ratitovec se radi povzpnejo tudi tekači, turno smučarji in deskarji. Ob lepem vremenu nebo nad Ratitovcem krasijo jadralni padalci. Vsako leto poteka tudi tekmovanje v jadralno padalskih preletih Ratitovec Open.

Mala koča na Ratitovcu - Foto: Barbara Debeljak
Mala koča na Ratitovcu – Foto: Barbara Debeljak

Nekaj metrov od koče stoji zimski bivak oz. mala koča, kjer je urejena zimska soba z ležišči. V bivaku je vpisna knjiga za pohodnike. Poteka tudi rekreativna akcija z imenom Prijatelji Ratitovca, katere cilj je, da planinci dosežejo v enem letu čim več vzponov na Ratitovec. Norma za sodelovanje v akciji je 15 vpisov v enem letu. Nekateri so dosegli tudi že več kot 5000 vpisov. Najaktivnejši pohodniki se povzpnejo na Ratitovec skoraj vsak dan, za kar je v zimskih razmerah potrebno veliko vztrajnosti in trme.

Zima je čudovit ustvarjalec prelepih naravnih oblik - Foto: Barbara Debeljak
Zima je čudovit ustvarjalec prelepih naravnih oblik – Foto: Barbara Debeljak

Ratitovec, naravni biser Slovenije, krasi bogata gorska flora. Narava je tu zgradila pravo razkošje, veličasten mejnik med zemljo in nebom. Najbolj priljubljene so planike, murke, rododendron, rumeni in panonski svišč,…. Poseben čar pa mu dajejo tudi macesnovi gozdovi.

Napajalna jezera, Ratitovec - Foto: Barbara Debeljak
Napajalna jezera, Ratitovec – Foto: Barbara Debeljak

Zaradi načina življenja smo ljudje vedno manj v stiku z naravo. Ta naravni biser Slovenije nam ponuja rekreacijo, oddih in sprostitev. Ratitovec je pravi kraj miru in tišine.

3 komentarji

  1. Darka Erklavec

    Zelo lepe fotografije!

  2. Matija Gartner

    Lepe fotografije z zelo lepe gore

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*