Razlogi, zaradi katerih se moramo čim pogosteje odpraviti na potovanja po svetuSte kdaj že odšli na potovanje, s katerega ste se vrnili kot prerojeni? Ste odšli kot oseba rutine, domov pa ste prišli kot nova, obogatena osebnost, ki je na potovanju veliko videla ter se naučila? Čeprav potovanje v najbolj skromnem pomenu besede pomeni le začasni premik na drugo lokacijo, vsebuje fizični premik tudi spremembe v našem vedenju ter mišljenju, torej zelo osebne spremembe, ki nam lahko spremenijo življenje.

Raziskava, opravljena v ZDA, ugotavlja, da se ljudje s potovanj vrnejo srečnejši, bolj zadovoljni pa so tudi s svojo službo. Prav potovanje je tisto, ki jim nudi večjo motivacijo za delo, kar je delno povezano tudi z zaslužkom, ki bo omogočilo naslednjo pot po svetu. To je zagotovo velika prednost za celoten trg dela, hkrati pa tudi za posameznika.

Odpravimo se torej na potovanja ter razširimo svoja obzorja, spoznajmo kako ljudje živijo na drugih geografskih območjih, predvsem pa se na poti neizmerno zabavajmo – pa naj bomo sami ali pa v družbi prijateljev. Vsaj nekajkrat letno odklopimo vse skrbi ter se prepustimo toku življenja, ne glede na destinacijo.

Katere so pozitivne osebnostne spremembe, ki nas doletijo, kadar potujemo?

Med potovanjem postanemo bolj strastni. Mnogi se v rutini vsakdanjega življenja preprosto izgubimo. Rotiramo med delom, družino ter počitkom, kakor da bi nas vodil avtopilot. Naša strast do raziskovanja novih krajev ter spoznavanja novih ljudi se na potovanjih zato najbolj izrazi. Ti veseli, hkrati tudi vzhičeni trenutki, nam ostanejo v spominu še dolgo po prihodu domov. Strast, ki jo doživimo na potovanju je mogoče z nekaj truda ter dobre volje vključiti tudi v vsakdanje življenje.

Naša radovednost, izražena na potovanju, nas vodi k novim začetkom. Radovednost je rezultat strasti. Ljudje smo že naravno radovedni, saj nas zanimajo novi okusi, vonji in občutki. Čeprav se nekateri posamezniki sprememb zelo bojijo, bodo tudi slednji na potovanju zagotovo našli nove hobije ter odnose, ki jih bodo lahko ohranjali celo življenje. Ravno zato nas radovednost vodi k temu, da svoje življenje pričnemo na novo.

Na potovanju postanemo bolj samozavestni. Odprtost je vrednota, saj nam omogoča sprejemanje novih pogledov na svet. Poruši lahko vsak zid med nami ter nas spodbuja, da se povežemo tudi s tistimi, ki so od nas drugačni – glede na raso, politično usmerjenost, vero ali na kakšen drug način. Da postanemo odprti, moramo preseči našo cono udobja, ravno to pa krepi našo samozavest.

Krepimo tudi našo kreativnost. Na vsakem potovanju krepimo našo kreativnost, saj se je na nam nepoznanih območjih potrebno znajti. Poleg drugačne arhitekture, ki jo spoznavamo na potovanjih, najdemo navdih naše ustvarjalnosti tudi v ljudeh, značilnih barvah, ulicah in naravi. Na potovanju smo se primorani znajti tudi v smislu orientacije ter sporazumevanja.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*