Razprodaje in praznične nakupovalne mrzlice

Joj, joj tile prazniki. Ni je večje evforije, kot je nakupovalna mrzlica v mesecu decembru. Seveda temu pripomore kar nekaj dejavnikov. Predvsem si trgovci manejo roke pred bližajočimi se prazniki, ki nam potrošnikom ogromno pomenijo že iz tega vidika, da z obdarovanjem našim najdražjim pokažemo, da jih imamo radi. Dodatne praznične ugodnosti, razni popusti in pa seveda razprodaje pa nas tudi pospešeno vabijo in mamijo v trgovine.

Razprodaje

Recesija

Po poročilih, v novicah in nasploh medijih poslušamo samo to, kakšno pomanjkanje trpimo. Ljudje nimamo za kos kruha, plačilo položnic, kaj šele za razne druge razvade in razkošje. Na podlagi takih vsakodnevnih novic bi človek mislil, da bodo tudi prazniki bolj sivo obarvani. Toda. Pride mesec december in šok. Trgovine že od meseca novembra vsak dan nabito polne. Tudi ob nedeljah si nekateri zamislijo »družinske izlete« po trgovinah. Vrste na blagajnah, zmede in gneče med prodajnimi policami. In nasploh noro. Trgovci poročajo tudi do 100% porast dobička v času razprodaj in praznikov. In potem se vprašamo ali dejansko res je naše finančno stanje tako, kot poročajo mediji? Menim, da je predvsem ves ta živ-žav okoli praznikov razlog, da smo kljub slabim finančnim razmeram ljudje na splošno še vedno v podzavesti »programirani«, da prazniki morajo biti taki kot se »šika«. Pod božičnim drevescem polno daril, miza z dobrotami in ostalo razkošje.

Praznično obarvani trgovski centri in občine v soju lučk

Občine že sredi novembra začnejo okraševati okolice in ljudem pričarati praznično vzdušje. Ravno tako se iste taktike poslužujejo trgovski centri, ki s tem dodatno vzpodbudijo ljudi k množičnemu nakupovanju in zapravljanju. V večjih mestih je lepo poskrbljeno, da se lahko v soju lučk zvečer ljudje malo sprehodijo med štanti in hiškami, ki ponujajo razne dobrote in izdelke. Lahko se pogrejejo ob kozarčku kuhanega vina ali drugih toplih napitkih. Na splošno menim, da je vsako leto odlično poskrbljeno za lepo okrašena mesta po celotni Sloveniji. Seveda so decembrski dnevi nekaj idealnega za srečanje v mestu s svojimi prijatelji ob kakšni vroči čokoladi in dobrem klepetu.

Ženske in nakupovanje

Ni dvoma, da smo ženske že tako nagnjene k pretiranemu nakupovanju, kaj šele v času praznikov. Božič in druga praznovanja so za nas odličen argument za celodnevno pohajkovanje po trgovskih centrih. Kjer nam je omogočena neverjetna izbira in veliko idej za nakupe lepih daril. Nekaj dni nazaj sem v enem izmed slovenskih časopisov zasledila članek kako daleč dejansko te nakupovalne mrzlice nekoga pripeljejo. Manjši nasvet ženskam-priporočam, da nakupe opravljate same, s prijateljicami ali pa vsaj občutno zmanjšajte čas nakupov. Seveda pa so prazniki tudi odličen razlog za nakup nove garderobe. Ženske preprosto rade poskrbimo, da smo ob določenih praznovanjih in dogodkih lepo urejene. Novo krilo, bluzica, nekaj modnih dodatkov, po potrebi tudi osvežitev frizure. Vse seveda, da si pričaramo še lepše praznovanje.

Nakupovalna mrzlica

Nakupi v trgovini ali prek spleta

Teh prazničnih evforij  z nakupi daril pa se vsak loti po svoje. Dandanes si lahko vsa ta čakanja v dolgih vrstah v trgovini občutno prihranimo z nakupovanjem prek spleta. Na internetu lahko zasledimo ogromno ponudnikov s svojimi spletnimi trgovinami, slednje nam omogočajo prihranek časa in nekaterim tudi živcev pri nakupih. Ljudje, ki imajo svoje dneve polne službenih obveznosti se velikokrat hitreje odločijo za nakup prek spleta, saj to lahko opravijo v udobju svojega doma brez dodatnih stresov. Način plačila lahko prilagodijo svojim potrebam. Marsikatere spletne trgovine veliko artiklov ponujajo po občutno ugodnejših cenah kot, če bi jih kupovali v trgovini. Seveda, pa moramo vzeti na znanje, da je take vrste nakupov potrebno opraviti čim preje, da se izognemo kakšnim potencialnim zapletom z dostavami in podobno. Sama kljub temu še vedno prisegam, da je že zaradi samega vzdušja veliko lepši kakšen sprehod po trgovinah s prijateljico, na to pa mogoče kakšna kavica v bližnji kavarni in prijeten klepet.

Otroci in nakupovanje

Nakupovanje v spremstvu lastnih otrok za marsikoga lahko predstavlja tudi veliko stresa. Načeloma otroci nekaj časa potrpežljivo hodijo ob starših po nakupih. Za marsikaterega kratkohlačnika vse to tekanje po trgovinah postane izredno stresno.Kmalu namesto, da bi opravili nakupe začnemo tekati za našimi otroci in se vse še bolj zavleče. S slednjim so počasi v nakupovalnih središčih začeli organizirati varstva otrok. Imajo urejene prostore, kjer so zaposleni usposobljeni ljudje, ki znajo delati z otroci. Te ponudbe vam ponujajo varstvo vašega malčka med tem, ko vi opravite potrebne nakupe. Med prazniki pa seveda dodatno poskrbijo za otroško veselje z obiskom Sv. Miklavža, Božička in Dedka Mraza. Torej dodaten plus za centre, ki s tem marsikomu občutno olajšajo nakupovanje.

V vednost moškim bralcem

Ne morem in ne želim metati vseh v isti koš, toda večina žensk te praznične nakupe odlično izkoristimo, saj nam včasih prav prija potep po trgovinah. Veliko ženskam kljub vsemu napisanemu v zgornjih odstavkih pa sprehodi po trgovinah predstavljajo nekakšno sprostitev in odklop od vsakdanjih preglavic. Ne razburjajte se preveč, če vaše drage v času praznikov še malo več časa preživijo v trgovinah.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*