Rjavi sladkor trga žileNa spletnih straneh rada berem članke o zdravi prehrani. Čeprav tega izraza prav ne maram. Raje govorim o uravnoteženi prehrani. Ta pa je primerna za vsakega posameznika posebej. Ni formule, ni pravila. Naša telesa funkcionirajo različno, zato mora biti tudi naša prehrana temu primerna. Če se poglobimo, kmalu ugotovimo kaj nam paše in kaj ne. Zakaj bi se basali s špinačo, če je pa ne maramo. Pa tako je »zdrava«. Ker je ne maramo, bo v našem telesu prej vir strupov, kot hranil. Tako pač je.

Rjavi sladkor trga žile

V zadnjih letih sem končala tudi študij Velnesa in imela mnogo priložnosti slišati o novih trendih v prehrani. Že iz srednje šole sem zaljubljena v prehrano, kot znanost. Zelo rada in odlično kuham. Pri tem delu uživam tudi v službi. Nenehno se izpopolnjujem in grem v koraku s časom. Tako sem na enem od predavanj o holesterolu izvedela tudi za škodljiv rjavi sladkor. Sama ga sicer nisem nikoli uporabljala, ker mi ni všeč. Če že, se vsake toliko pregrešim z belim, pa še to v obliki sladkarij. Čaj si pa posladkam raje z medom, ki ga imam tudi zelo rada. Sicer pa nisem zelo sladkosneda. Kavo pa tako pijem črno brez vsega.

Torej ta »zelo zdravi rjavi sladkor« trga žile. In po stalni uporabi kaj kmalu opazimo, da nam začnejo hitreje pokati kapilare ali celo žile na nogah. Bolezen žil na nogah je sicer neodvisna od uporabe rjavega sladkorja. Je povsem druga zgodba, ki je vse prej kot prijetna. Sama, k sreči, teh problemov nimam. Je pa imela hči sodelavko, ki si je vse sladkala z rjavim sladkorjem in imela ves čas težave s kapilarami, ki so ji pokale. Ko ji je hči povedala, kakšno napako dela, se mu je takoj odpovedala. Vnos sladkorja je zmanjšala. Ga nadomestila delno z belim sladkorjem, delno z javorjevim sirupom. Po dveh mesecih so težave pričele izginjati in po pol leta jih sploh ni imela več.

Uporabo »zdravega« rjavega sladkorja priporoča verjetno kakšna ustanova iz ozadja. Ker rjavi sladkor trga žile. Ena od nalog holesterola pa je tudi popravljanje žil. Tako rjavi sladkor opraska žilo, holesterol pa jo hiti popravljat. In ker je teh popravil vse več, je potrebno tudi več holesterola. Kmalu ga je v krvi preveč. To ugotovi zdravnik in predpiše zdravila, ki pa so izredno draga. Ker zdravila zavirajo razvoj holesterola v krvi, ga telo vedno več proizvaja, ker ga, jasno potrebuje za popravilo žil. In tu se zgodba nadaljuje, jasno kam. Vedno več in močnejša zdravila. In potem še druga in druga… Potem pa nekdo mastno zasluži. Leta nazaj, ko sem se še šolala v srednji šoli je bil nivo holesterola pod sedem normalen. Z leti se je ta meja vse bolj zniževala. Na zadnjem sistematskem pregledu sem imela nivo holesterola malo nad pet in je zdravnica že dvignila paniko. Zdravila. Jasno sem ji dala vedeti, da jaz zdravil ne bom jemala. Toliko se pa že poznam, da vem, kaj lahko in kaj ne in kaj mi paše in kaj ne. Pri svojih petdesetih letih imam idealno telesno maso in sem v top formi. Kakšen holesterol neki.

Pa še par besed o umetnih sladkorjih. Za bolnike z diabetesom, ja. Za nas, zdrave ljudi, ne. Kajti z uživanjem umetnih sladkorjev naredimo v telesu pravo revolucijo. Pojemo ali popijemo živilo polno umetnega sladkorja. Telo ga zazna kot sladkor. Pošlje signal v možgane, da v telo prihaja sladkor. Možganski center opozori slinavko, da prihaja v telo sladkor. Ta prične izločati inzulin. Sladkorja pa od nikoder. Slinavka se pritoži. In tu so hormoni zelo vznemirjeni. Potem imajo enkrat vsega zadosti in odpovejo pokorščino. Pojavijo se bolezni. Samo zaradi umetnega sladkorja, da bi mi zmanjšali vnos sladkorja in neumnih kalorij. Privoščite si pošteno dozo sladkorja, če jo že tako nujno potrebujete. V nekem doglednem času pa se zaprite v kopalnico, dajte slušalke na ušesa, nabijte muziko in se dvajset minut pošteno znorite in spotite. Kalorije bodo čudežno izginile, vi pa boste kot prerojeni.

2 komentarja

  1. Zanimivo! Bi pa bil vesel kakšne povezave do raziskav, ki potrjujejo, da rjav sladkor povzroča takšno škodo našim nogam oz.žilam.
    Hvala, lp

    • Marija Cilenšek

      Žile na nogah so povsem druga zgodba. In rjavi sladkor nima nič s tem. To sem v članku omenila. Mogoče nisem bila dovolj jasna. Povezav do raziskav pa nimam, vsaj ne še zaenkrat. Predavatelj se je namreč izpopolnjeval v Nemčiji. Imam pa njegov link http://www.mito.si/.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*