Selitev; srečno pričakovanje ali neobvladljiv stres?

Imate kakšno izkušnjo s selitvijo? Že od malih nog živite v istem domačem kraju? Ali imate občutek, da se selite že celo življenje? Morda imate nemirno dušo in uživate v izzivih, ki jih selitev ponuja in neizbežno obljublja? Srčno čakate, da bo napočil trenutek selitve? Tiho pričakujete lastno osamosvojitev, da zapustite tako zelo poznano vas ali mesto in svoje domače? Ali pa se v domačem kraju počutite tako dobro, varne in sprejete, da ne bi odšli drugam za nobeno ceno?

Ste se prepoznali v kateri od zgoraj napisanih ugibanj?

Kljub temu, da so si zgornja ugibanja med seboj izredno kontradiktorna, sem sama (v zadnjih sedmih letih) občutila vsako izmed njih. Čutila do onemoglosti, izčrpanosti in bolečine. Pa tudi do blažene sreče, evforije, anksioznosti in ekstaze.

Zanimivo je, da so največje odločitve in dogodki v našem življenju najbolj srečni in stresni hkrati. Tako najbolj veseli dogodki (poroka, potovanje, selitev) hodijo z roko v roki z anksioznostjo. Kakšen paradoks, kajne?!

stres

Ampak to je povsem naravno, saj hote ali nehote vedno opiramo svoj pogled v prihodnost in se sprašujemo, kaj nam bo le-ta prinesla. Prihodnost ves čas ostaja neka uganka, je starka, ogrnjena v tančico skrivnosti, ki se nam konstantno oddaljuje ravno toliko, za kolikor se ji uspemo približati.

Danes stres razumemo kot fiziološki, psihološki in vedenjski odziv posameznika, ki se skuša prilagoditi potencialno škodljivim ali ogrožajočim dejavnikom. Tak dejavnik pa je lahko dogodek, situacija, oseba ali predmet, ki ga posameznik doživi kot stresni element, ta pa zamaje njegovo ravnovesje in posledica tega je stresna reakcija. Torej, vse kar zamaje ali celo poruši naše življenjsko ravnovesje izzove stresna občutja. Vse kar zmoti vašo utečeno vsakodnevno rutino je stresno, saj je drugačno in potrebuje drugačne ukrepe kot do sedaj – vi morate reagirati drugače, pa niste prepričani kako.

selitev_stres

Koristni napotki, ki zagotovo zmanjšajo selitveni stres:

 1. Znebite se odvečne krame

Tako boste pakirali le tiste stvari, ki jih želite obdržati, sicer pa bi se zamujali še s pakiranjem stvari, ki se jih želite znebiti že nekaj let. Pa takole poglejte na to stvar: selitev je priložnost za nov začetek, na staro kramo pa se radi vežejo tudi stari čustveni vzorci, ki niso več vaši, saj ste jih prerasli. Tako boste tudi čustveno potegnili neko mejo med enim obdobjem vašega življenja in drugim.

 1. Dajte si dovolj časa

Če je le možno, si vzemite vsaj osem tednov za pakiranje in organizacijo selitve. Tako se boste počutili bolj svobodne in čas vas ne bo prehiteval.

 1. Organizirajte se

Napišite si spisek, seznam stvari, ki jih morate postoriti pred selitvijo. Mene sicer moj fant zelo rad zbada, ker si vse napišem, a se ne sekiram. Jaz sem organizirana, njemu pa tudi sem in tja prav pride, da me lahko vpraša za datum za kak dogodek, ki je bil tri mesece nazaj.

 1. Dobra hrana in nepogrešljiv spanec

Stresu smo veliko bolj podvrženi, če spimo premalo, neredno jemo, predvsem pa, če jemo pretežno le sendviče in hitro pripravljeno hrano. Nič kaj dosti časa ne boste prihranili za pakiranje, če se odpoveste domače kuhanemu kosilu!

 1. Poslovite se

Dajte si čas, da se poslovite. Od prijateljev, najljubšega lokala, domače ulice… Vsak dan obiščite kak svoj priljubljen kotiček v mestu iz katerega odhajate. Začutite spomine, dovolite si biti žalostni, če čutite žalost. In s tem naredite prostor novim spominom, ki vas čakajo v novem mestu.

 1. Dihajte…

Ko boste v novem domu, boste živeli v kaosu. Pripravite se, da se boste spotikali ob še ne razpakirane škatle, ne boste našli šampona za lase, hrane za mačko itd. Nič hudega, vse bo sčasoma šlo na svoje mesto in sčasoma se boste tudi vi počutili spet doma. Le nekaj časa si morate dati.

Vsaka sprememba prinese strah, paniko in negotovost. A za vsem tem je večinoma nekaj, kar je vredno tega strahu, panike in negotovosti. Kaj pa je tisto, morate odkriti sami…

En komentar

 1. Zelo lepo povedano. Čestitam za diplomo.

  Lepo se smejte vsi,

  Simon

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*