SEVERNI CIPER – novejša turistična destinacijaZa Slovence, željne novih turističnih destinacij, je letalo za Severni Ciper poletelo prvič šele leta 2011. Pa ne le za Slovence, Severni Ciper je na turističnem področju še vedno otrok, ki pa se z naglico razvija. Ravno zato je modro izkoristiti ponudbe naših agencij in se na Severni Ciper odpraviti prej, preden ga ne pogoltnejo veliki hotelski kompleksi, ki se gradijo z velikansko naglico in grozijo, da pristnost Severnega Cipra ne bo nikoli več takšna, kot danes.

mestexe Dipkarpaz 20140713_121615 20140713_125125 

Ciper je tretji največji sredozemski otok, z zelo burno zgodovino in veliki pretresi, predvsem političnimi skozi ves čas. Leži na stičišču Evrope, Afrike in Azije. V najnovejši zgodovini se je Ciper razdelil na Severni in Južni Ciper leta 1974. Severni Ciper je pod turško zastavo, vendar pa je mednarodno nepriznana država. Tudi to je botrovalo, da se je Severni del Cipra kot turistična destinacija začel razvijati šele nedolgo nazaj. A prav zaradi tega je očarljiv, skrivnosten in nadvse vreden ogleda.

Kaj si je torej vredno ogledati?

NIKOZIJA

Nikozija je glavno mesto Cipra, a ne le Severnega tudi Južnega dela. To je edino mesto na svetu, ki ima v središču mesta mejo, katero lahko prečkate zgolj z osebnim dokumentom. Medtem, ko sodobnost v Severnem delu Nikozije še tava v preteklosti in je svet počasen, lenoben in pristen, se takoj, ko prečkate mejo in se znajdete na Južnem Cipru, kot meteor znajdete v kraljestvu kapitalizma. Pričakajo vas tako Mc Donald’s kot Starbucks, ter nešteto znanih trgovskih znam, od Bershke, Tailly Weilla, do grškega jogurta in nenazadnje do eura ter precej nižjih cen mobilnih storitev. Kljub vsemu temu, mi v Južnem delu Nikozije ni uspelo najti navadnega likalnika za lase, tega sem odkrila šele na Severnem delu Nikozije, ki slovi s tehničnimi trgovinami in prodajalnami mobilnih telefonov. Neverjetno, vendar resnično.

Nikozija
Nikozija

Vredna ogleda je tržnica (na Severnem delu ciprske Nikozije), s pridihom starodavnosti, s preprostimi ljudmi, prav tako izdelki ne kričijo v nebo ne od kiča in ne od ponaredkov, kot se vam bo to zgodilo na turških tržnicah. Ravno tako barantanja Severni Ciprčani skorajda ne poznajo. Cene so fiksne in so dovolj nizke. Prebivalci Severnega Cipra (na srečo) še niso okusili sodobnega kapitalizma in svojih izdelkov ne ponujajo niti glasno, niti strastno, niti vas nihče ne bo ogovarjal, gledal grdo ali celo opsoval. Če boste kaj kupili prav, če ne – tudi prav, njim je prav. Pa vendar so ljubeznivi in prijazni. Taksist, ki sem ga najela v hotelu in ki me je pripeljal do Nikozije, me je vljudno povprašal, kdaj bi se vračala, mi naročil, naj ga pokličem, da se bo vrnil pome (vožnje od Kirenije do Nikozije je pol ure), in mi slepo zaupal, da bom plačala ob povratku (pa je šlo za 50 evrov!). Neverjetno, vendar resnično. In znova potrjuje, da je Severni Ciper kot destinacija za dopust še kako dobrodošla sprememba v času in krajih včasih preveč vsiljivega in morbidnega gostoljubja marsikatere dežele-

KIRENIJA

Kirenija je pristaniško mesto. V gorovju nad njih se pne grad Svetega Hilariona, iz katerega je razgled na Kirenijski obalni del.

Kirenija
Kirenija

Kirenija je majhno mesto, tipično obalno z lokali, manjšimi trgovinami, restavracijami in bari. Vendar zvečer utrip trgovin ugasne. Kot že rečeno, se Severni Ciprčani ne ukvarjajo s tem, kdaj bi turist želel nakupovati spominke. Trgovine so odprte do pete ali šeste ure, si pa zatem lahko privoščite dobro pivo v kakšnem od pubov, ki se tu ponujajo ali spijete sveže stisnjen pomarančni sok kar na ulici. Vseeno ne pričakujte, da boste svoj denar, namenjen za spominke ali večje nakupe, zapravili zlahka. Ponudba ni velika, izbira kljub trudu omejena. Kar navsezadnje še kako prija!

POLOTOK KARPAS

Polotok, kjer kraljuje poljedelstvo in pa oslički, ki so zaščiteni in tako živa znamenitost tega dela Cipra. Kakšnih šesto jih je in se svobodno sprehajajo po cestah, zato prizor, ko šoferji lastnoročno odstranjujejo osličke s ceste, ni redek pojav. Seveda pa jim nihče ne sme storiti kaj hudega!

Na polotoku Karpas je zanimivo mestece Dipkarpaz, kjer še vedno živijo tudi Južni Ciprčani, v veliki manjšini sicer, a imajo tudi svojo osnovno šolo, za kakšnih trideset učencev. V turški šoli jih je Severnih Ciprčanov kakih tristo. Seveda je tudi vera tista, ki ločuje, na eni strani mošeja, na drugi pravoslavna cerkev. Kljub temu meščani živijo v miru in složnosti.

Velja si ogledati tudi samostan apostola Andreja z zdravilno vodo, katero si lahko natočite in kdo ve, morda tudi ozdravite.

Na polotoku Karpas  pa najdete tudi eno najlepših plaž Severnega Cipra – Golden Beach, dva kilometra dolgo peščeno plažo s kristalno čistim morjem.

FAMAGUSTA IN SALAMIS

Famagusta je mesto duhov. Priporočam, da sami odkrijete zakaj. Pa vendar, mesto se nahaja za mogočni beneškim obzidjem. V njem se skriva tudi katedrala Svetega Nikola, ki je zdaj mošeja ter Othellov stolp.

Nekoč katedrala Svetega Nikola - Famagusta
Nekoč katedrala Svetega Nikola, sedaj mošeja – Famagusta

Salamis je arheološki park, ki je bil v antičnih časih kraljevina.

Takole sem vam nanizala nekaj prigrizkov iz Cipra. Za glavno jed se boste morali tja podati sami. Ne bo vam žal. Poleg narave, čistega morja, prijaznih domačinov, je tam doma tudi dobra hrana. Zelenjava in sadje sta lokalna, kar pomeni, da ni prav nobenega strahu za zastrupitev, še bolje; hrana ima okus!

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*