Sicilija, vrt Mediterana

Sicilija je otok na skrajnem jugu Apeninskega polotoka, skorajda na stičišču prstov italijanskega škornja in je najgosteje poseljen otok v Sredozemskem morju. Sicilija ima neverjetno bogato in dolgo zgodovino, približno 1.484 kilometrov dolga obala otoka pa nas ne pusti ravnodušne, enako velja tudi za notranjost Sicilije.

Verjeli ali ne, Sicilija ima malo več kot 5 milijonov prebivalcev (statistika v število vključuje tudi prebivalce na bližnjih otokih), ki govorijo sicilski jezik. Četudi izjemno dobro razumete italijanščino, boste imeli velike težave pri razumevanju pogovorov med domačini. Jezik ohranja ostaline starih naseljencev Sicilije, Feničanov in Grkov, bližina Afrike pa je tako jeziku kot podnebju zapustila tudi nekaj svojega.

 

sicilija

Vpliv severne Afrike, ki ni daleč stran, preko Sredozemskega morja, daje otoku milo in toplo podnebje in seveda bujno vegetacijo. Najlepše je Sicilijo obiskati okoli prvomajskih praznikov. In še, če je pomlad radodarna z vodo, je Sicilija upravičeno znana kot vrt Mediterana. Bujno rastje akantovja, neskončni pokriti vrtovi agrumov ob obali (pomaranče, tiste zimske, sladke, so na Siciliji gojili že stari Rimljani!), datlji, in nepregledni nasadi slavnih kaktusov fig, ki jih poznamo tudi kot opuncija ali italijansko fico d’India. Obvezni dodatek vsakemu zajtrku na Siciliji je lahko sladkobna marmelada iz opuncije in še malo za vmes tudi liker.

Kratka zgodovina Sicilije

Italija ima zanimivo zgodovino, in tudi Sicilija posledično ne zaostaja. Otok bogat s kulturno in etnološko dediščino je prežet s 6.000-letno zgodovino. Sicilija je bila tarča kolonizatorjev in naseljencev iz različnih predelov sredozemskega bazena, ki so v vsem tem času dali današnjo podobo otoka in dežele.

Severno obalo so naseljevali Feničani, odlični severnoafriški morjeplovci, v 8. stoletju pred našim štetjem pa na vzhodni in južni obali Sicilije Grki začnejo ustanavljati svoje kolonije, Katanijo, Agrigent in Sirakuze. Velika Grčija je imela ves čas precej težav s staroselci Sikuli (Sicilija po njih nosi ime), ki so se dolgo časa upirali tiraniji, a na koncu Grki le zmagajo. Toda že v 3. stoletju so Grke porazili Rimljani v znani I. punski vojni.

Sicilija je otok mnogoštevilnih templjev, ki pričajo o izjemno razviti antični civilizaciji, mesta, kot na primer Palermo pa nam dajejo popolnoma drugačno sliko. Po nekaj stoletni nadvladi Bizantincev, če zgodovino malo preskočim, je Sicilija postala tarča severnoafriških Mavrov, ki so zavzeli Palermo in mu dali današnji tipično kaotični značaj severnoafriškega mesta.

Sicilija je v svoji znani zgodovinski črti prišla pod oblast Aragonskega kraljestva in nenazadnje tudi Neapeljskega. 17. marca 1861 pa Sicilija le postane del Kraljevine Italije.

V besedilu neodkrite drobce dolge zgodovine Sicilije boste najbolje sami odkrivali, ko boste otok tudi obiskali. Če vam čas dopušča, je to najbolje storiti v celoti. Kakšen teden boste potrebovali, da prevozite in dodobra prečešete najpomembnejše točke Sicilije pa še to boste morali kaj izpustiti, če boste želeli slediti tipičnemu italijanskemu motu la dolce vita.

Kako na Sicilijo in kdaj?

Če ne boste izbrali katerega izmed mnogih ponudnikov potovanj pri nas in se boste na Sicilijo odpravili v lastni režiji, priporočam izbor bližnjih letališč pri sosedih Italijanih. Sicilija je na primer iz Benetk dosegljiva že za 30 eur, če vas zapelje španski ponudnik poceni letov in če malo v naprej planirate potovanje.

Če boste za potovanje izbrali prvomajske počitnice, pretirano debelih kosov oblačil ne potrebujete, vedeti pa je treba, da je Sicilija otok vetra, sploh v tem času lahko tudi močno piha. Poleti pa tipično sredozemsko podnebje postreže z visokimi temperaturami. Jeseni je Sicilija tudi prijetna za raziskovanje, a davek visokih poletnih temperatur se bo pokazal na vegetaciji, ki ne bo tako bujna kot spomladi.

Zemljevid Sicilije
Zemljevid Sicilije

Sicilija je otok čutov. Vseh pet jih boste garantirano dodobra izkoristili. V besedilu vam na žalost lahko ponudim le enega, ko si boste ogledovali nekaj izbora fotografij s poti po Siciliji.

Sirakuze, vzhodna obala Sicilije

Sirakuze, Dionizovo uho
Sirakuze, Dionizovo uho

Znamenito Dionizovo uho v arheološkem parku Neapolis. Nahaja se na območju starogrškega kamnoloma in je znan po dobri akustiki. V poletni vročini je to mesto odlično za ohladitev.

Listi akanta
Listi akanta

Akant je sredozemska bodičasta rastlina, ki jo najdete tudi na Siciliji. Po legendi naj bil bila Akanta nimfa v katero se je zaljubil Apolon. Hotel jo je ugrabiti, ona pa mu je v svojo obrambo izpraskala obraz. Za kazen jo je spremenil v bodičasto rastlino.

Aretuzin vodnjak
Aretuzin vodnjak

Sirakuze so tudi rojstno mesto matematika in grškega fizika Arhimeda. Mesto ima svoje staro jedro na otočku Ortigia, ki je z ostalim delom povezan z mostičkom. Tu je tudi katedrala in množično obiskana znamenitost na Siciliji, Aretuzin vodnjak. Aretuza je bila grška rečna nimfa in po njej se imenuje vodnjak, kjer v sladki! vodi uspeva papirus.

Baročni trikotnik jugovzhodne Sicilije: Noto – Modica – Ragusa

Noto, katedrala
Noto, katedrala

Zelo lepo obnovljeno mesto na griču, kjer je prečudovit pogled na razgibano pokrajino v notranjosti Sicilije. Je del jugovzhodnega baročnega trikotnika Sicilije: Noto – Modica – Ragusa.

Modica Bassa
Modica Bassa

Baročno mesto, ki leži med soteskama in je razdeljeno na dva dela, Alto, zgornji del in Basso, spodnji.

Modica Alta
Modica Alta

Prodajalci okusnih limon pred katedralo.

Piazza Armerina, največje nahajališče ohranjenih mozaikov na Siciliji

Piazza Armerina, vila Romana del Casale, talni mozaik
Piazza Armerina, vila Romana del Casale, talni mozaik

Mestece Piazza Armerina je z bližnjo rimsko vilo in arheološkim parkom znano kot izjemna lokacija odlično ohranjenih mozaikov na Siciliji. Površina le teh naj bi znašala 3.500 kvadratnih metrov. Tu najdemo tudi mozaik s slavnimi antičnimi dekleti v bikinkah, ki telovadijo.

Agringent in Selinunt, obala Sredozemskega morja

Agrigent, Dolina templjev
Agrigent, Dolina templjev

Mogočni Agrigent oziroma nekdanja grška prestolnica Akragas, ki je od morja oddaljen le 4 kilometre. Impresivni pogledi na neverjetno ohranjeno akropolo nad starim mestom! Sicilija brez sprehoda po tako imenovani Dolini templjev pač ni Sicilija. Od leta 1997 je to območje tudi pod Unescovo zaščito.

Selinunt
Selinunt

Selinunt je eno izmed mnogih arheoloških najdišč na Siciliji. Ponaša se z dejstvom, da je med največjimi v Italiji. Selinunt je bilo nekdaj zelo pomembno mesto na južni obali. Od nekdanje veljave se je ohranila peščica templjev in akropola.

Zahodna obala Sicilije, ovinek proti Tirenskemu morju

Osrednji trg v Marsali
Osrednji trg v Marsali

Marsala, mesto v jugozahodnem kotu Sicilije morda ne ponuja presežkov v arhitekturnem smislu, je pa znano predvsem zaradi slovite Marsale, desertnega vina, ki je geografsko zaščiteno. Trta uspeva v celinskem območju pokrajine Trapani. Odstotek alkohola je visok, 17%, zato se Marsalo uživa kot aperitiv. Morda malo spomni na dalmatinski prošek.

Pogled na Erice s poti
Pogled na Erice s poti

Ne daleč stran se nad Trapanijem in Tirenskim morjem pne grič, z mestecem Erice. Do vrha vodi strma in ovinkasta cesta, a je vredno. Prišli boste v središče sladic iz marcipana.

Pogled z vrha mesta Erice
Pogled z vrha mesta Erice

Erice ponuja z vrha neverjetne poglede proti obali Tirenskega morja.

Sladice, zavite ulice in keramika
Sladice, zavite ulice in keramika

Sladice iz marcipana so odlične. Poskusite tudi slastne canolle, male sladke zvitke z raznoraznimi sladkimi nadevi. Canolli sicer izvirajo iz okolice Palerma in se jih je pripravljalo večinoma v času pusta. Dandanes pa so na voljo ves čas, in ne boste ostali le pri enem. Sicilija je bogata s slaščicami in kulinariko nasploh.

Male zavite uličice Erica so kot nalašč za poglobljene trenutke s fotoaparatom. Nekaj jih boste našli neobljudenih, glavna os skozi mestece pa je seveda polna turistov in množice trgovinic z izjemno estetskim izborom spominkov, in jasno, slaščičarn ne manjka.

Dorski tempelj v Segesti
Dorski tempelj v Segesti

V Segesti, pod goro Monte Barbara boste našli nedokončan čudovit dorski tempelj, največjo enigmo Sicilije. Zakaj? Kdo ga je dal graditi? Izjemna mojstrovina na Siciliji, ki stroki še danes ni dala odgovorov.

Palermo, glavno mesto Sicilije z okolico

Monreale, katedrala
Monreale, katedrala

Katedrala v Monreale, nedaleč stran od Palerma, ponuja vrhunec umetnostnih dosežkov normanskega kraljestva na Siciliji.

Pogled proti Palermu
Pogled proti Palermu

Palermo je glavno mesto Sicilije in slovito pristaniško središče. Ima približno 850.000 prebivalcev, širše območje pa kar 1,2 milijona, kar je ena izmed najbolj gostih poselitev v Italiji.

Notranjost Palatinske kapele

Normansko kraljestvo je pustilo pečat tudi v Palermu. Ena izmed najpomembnejših znamenitosti, ki jih Sicilija ponuja je tudi palača normanskih kraljev s Palatinsko kapelo, kjer nad bogastvom notranjosti ne ostanemo ravnodušni.

Palermo, katedrala
Palermo, katedrala

Katedrala v Palermu slovi kot pokopno mesto normanskih kraljev.

četrti Palerma
četrti Palerma

Sožitje multikulture v Palermu pričajo tudi napisi v ulicah in ponudba, na primer sušenih rib v afriški četrti. Sicilija se predvsem v poletnih mesecih sooča s perečo migracijsko politiko. Na nevarno pot preko Sredozemskega morja se poda na tisoče migrantov, predvsem iz Libije, ki je od sicilske obale oddaljena le 300 kilometrov.

Preko severovzhodnega rta do vzhodne Jonske obale

Mesinska ožina
Mesinska ožina

Sicilija se na skrajni severovzhodni točki precej približa Apeninskemu polotoku z mesinsko ožino. Ožina je dolga 32 kilometrov in široka od 3 do 8 kilometrov. Tu se mešajo tokovi Tirenskega in Jonskega morja. Proti Kalabriji in nazaj vozijo redne trajektne linije.

Cefalù
Cefalù

Prijetno ribiško mestece Cefalù na severni obali Sicilije slovi predvsem po letoviškem turizmu. Poleg stolnice v mestecu najdete tudi srednjeveško pralnico perila na prostem, ki izvira še iz arabskih časov. Mestece se šibi s spominki in ljubkimi trgovinicami ter restavracijami.

Grško-rimsko gledališče s "pogledom" na Etno
Grško-rimsko gledališče s “pogledom” na Etno

Taormina je eno najbolj obiskanih mestec na otoku Sicilija. Do Taormine pridemo lahko le s posebnimi avtobusi, navettami, ki ves čas vozijo do mesta z bližnjih parkirišč. Taormina se nahaja na skali nad slikovito obalo Jonskega morja. Vredno je obiskati tudi dobro ohranjeno grško-rimsko gledališče, predvsem zaradi klasičnega pogleda na vulkan Etno. Da pa ne boste preveč razočarani, Etna je večji del dneva v megli in je pogled nekako takšen kot ga vidite na fotografiji.

Pika na i, vulkan Etna

Etna
Etna

Sicilije ni brez Etne. 3323 m visok še delujoči ognjenik na vzhodni obali otoka je možno osvojiti na več načinov. Do približno 2000 metrov nadmorske višine lahko pridete z različnimi prevoznimi sredstvi, naprej pa imate možnost uporabiti svoje noge, gondolo ali džip.

Etna
Etna

Za prvo možnost bo morda dovolj le treking sprehod po bližnjih manjših ugaslih vulkančkih. Vrhovi le teh ponujajo čudovite razglede po rodovitni pokrajini Etne.

Več o Etni si lahko preberete v tem zapisu.

Simbol Sicilije – trinakrija

Zastava Sicilije
Zastava Sicilije

Sicilija je otok o katerem bi lahko napisal roman. Nikoli ne razočara. Sicilija pa svoje bistvo najbolje prikaže že v simbolu, ki ga najdemo tudi na sicilski zastavi. To je trinakrija (trinacria): glava ženske s tremi nogami (pomislite na obliko Sicilije in tri rte ter na tri morja, ki jo obdajajo), njen obraz pa je okrašen s cvetjem, žitom in sadjem, kar so trije najpomembnejši pridelki Sicilije.

En komentar

  1. Italijani Sicilijo imenujejo tudi – Bella Sicilija, največji sredozemski otok je vreden ogleda v vseh letnih časih, saj je tudi pozimi mila sredozemska klima, zaščitni logotip Sicilije pa je največji evropski ognjenik Etna, ki je vreden ogleda, pot pod noge….

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*