Simpl + smart + izi = Biskvitki



Vsi vemo kako je. Super bi bilo jesti dobro hrano, še bolje bi bilo imeti možnost postaviti slastne jedi na mizo v času obiskov. Tega se predvsem zavedamo v prazničnih mesecih kot je december. Enostavna, pametna in čisto preprosta rešitev so biskvitki. Pripravimo lahko slane ali sladke različice. Tudi če ne sodimo med kuharje mojstrovalce, bodo ti mali prigrizki definitivno uspeli. Z malo domišljije jim dodajamo različne sestavine in tako hitro dobivamo pestro paleto okusov na praznični mizi. Najboljši so tisti pravkar pečeni. In ravno to je pri biskvitkih najboljše. Ob pripravi umažemo le eno posodo, pečejo pa se lahko, ko so obiski že na vratih.

Skrita sestavina, ki biskvitke naredi še bolj slastne je pecilni prašek. V kolikor se vam le ta ne zdi dovolj naraven, ga brez skrbi zamenjate s sodo bikarbono ali vinskim kamnom. Pecilni prašek kot tak v večini sestavlja soda bikarbona, torej natrijev hidrogen karbonat, dodana pa je tudi umetno pridelana kislina. Ta kombinacija začne pri 160°C razpadati in tvori ogljikov dioksid, ki povzroči da naše dobrote lepo zrastejo. Sicer pa ima pecilni prašek mnogo dodatnih dobrih lastnosti. Za začetek je dober odganjalec mravelj. Posujemo ga po poteh, ki jih mravlje uporabljajo in kmalu jih ne bo več. Če so v vašem hladilniku neprijetne vonjave bo pecilni prašek poskrbel, da to popravite. V zažgano posodo nalijemo vodo, dodamo zavojček pecilnega praška in pustimo stati čez noč. Zažgani ostanki na posodi bodo sami odstopili. Natresemo ga v posodico in postavimo v hladilnik, prašek pa bo vpijal neprijetne vonjave 2 meseca. V pralnici je uporaben za odstranjevanje madežev iz oblačil. Malce ga nasujemo na vlažno krpo, madeže podrgnemo in operemo v pralnem stroju. Pecilni prašek se izkaže tudi kot izvrsten odstranjevalec vodnega kamna. Iz praška, vode in limoninega soka zamešamo pasto, ki jo lahko uporabimo za čiščenje pip in drugih površin, čiščenje in beljenje fug med ploščicami, čiščenje vodnih odtokov, termovk, grelcev za vodo. Na vrtu ga lahko v kombinaciji z mlekom in vodo uporabimo kot škropivo proti rji in listnim ušem.  Uporaben pa je tudi za namene osebne nege. Enkrat tedensko ga lahko posujemo na zobno ščetko in si tako umijemo zobe, saj deluje kot belilo. Če želimo večji sijaj naših las, dodajmo tretjino zavojčka k šamponu in si operemo lase. Prašek je zelo priročen tudi v poletnih mesecih, ko se želimo znebiti srbečice po piku insekta. Zmešamo ga z vodo, da dobimo kremno teksturo. Namažemo na mesto srbečice, pustimo delovati 2 minuti in speremo.

No, čas je da skočimo nazaj v kuhinjo. V nadaljevanju sta predstavljena dva recepta za slane biskvitke, ki vas bodo definitivno očarali, hkrati pa sprejmite izziv in iz omar potegnite tudi druge sestavine!

BISKVITKI slanina/sir

SESTAVINE:

  • 150g slanine v kosu
  • 260g bele moke
  • 18g pecilnega praška
  • ½ čajne žličke soli
  • ¼ čajne žličke popra
  • 75g masla
  • 250g sira
  • 250ml mleka
  1. Maslo postavim iz hladilnika, slanino zrežem na manjše kockice, sir naribam.
  2. Pečico prižgem na 200°C.
  3. Slanino popražim v ponvi, da postane malce hrustljava.
  4. V veliko posodo stresem moko, pecilni prašek, sol, poper in na koške narezano zmehčano maslo. Premešam (z vilico ali mešalnikom).
  5. Dodam sir, slanino in mleko. Ponovno premešam, da dobim homogeno maso.
  6. Na pekač dam papir za pečenje. Z žlico po pekaču nadevam maso (približno 2cm odmika).
  7. Pečem 15 minut.

Iz navedenih sestavin nastane približno 40 biskvitkov.

BISKVITKI česen

  • 140 g bele moke
  • ½ velike žlice sladkorja
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • ¾ čajne žličke soli
  • ½ velike žlice mletega suhega česna (lahko se uporabi tudi sveži česen)
  • 60 g masla (ohlajenega)
  • 100 g sira (naribanega)
  • 120 ml mleka
  1. Ogrejem pečico na 200°C.
  2. V veliki skledi zmešam vse suhe sestavine (moka, sladkor, pecilni prašek, sol).
  3. Narežem maslo na manjše kocke ali lističe, dodam v skledo in z vilico pregnetem.
  4. Dodam mleko in nariban sir, premešam. Če se mi zdi testo preredko dodam moko po občutku.
  5. Na pekač postavim peki papir in po njem kar z žlico naredim kupčke testa.
  6. Pečem 14 – 17 minut.

Iz navedenih sestavin nastane približno 24 biskvitkov.

Dober tek!

Tekst in foto: Laura Krančan

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*